StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON OBJAVE

Analizirali smo imovinske kartice predsjednika zadarskih sudova: jedan od njih ima zavidan broj nekretnina, njih čak 26!

Piše Iva Ivanac
17. siječnja 2021. - 15:35

Koliko su "teški" zadarski suci? Nakon objave podataka o imovini hrvatskih sudaca, pregledali smo kartice predsjednika triju zadarskih sudova i njihovih zamjenika. U karticama je navedena i imovina njihovih supružnika i djece.

Predsjednik županijskog suda u Zadru, Željko Đerđ, koji ima plaću od 25 do 26 tisuća kuna, u svojoj imovinskoj kartici ima upisano čak 26 nekretnina. Zajedno sa suprugom je suvlasnik kuće s okućnicom u Iloku od 419 kvadrata vrijednosti 230 tisuća kuna. Kuća je kupljena prije Domovinskog rata od plaće i darova roditelja, a nakon rata je obnovila država. Suvlasnik je i kuće s okućnicom od 978 kvadrata vrijedne 300 tisuća kuna koju je naslijedio od majke, također u Iloku.

Đerđ je zajedno sa suprugom suvlasnik stana u Zadru od 97,46 kvadrata vrijednog milijun kuna kojeg je kupio od kredita ali i dijela novca kojeg je imao od prodane kuće u Iloku. Zanimljivo je kako je Đerđ oko 20 nekretnina, u čijem je suvlasništvu, dobio u nasljedstvo od majke. Većinom je riječ o oranicama, njivama, šumama i vinogradu, ukupno procijenjeno na više od 950 tisuća kuna.

Od pokretnina Đerđ posjeduje osobni automobil marke Ford iz 2017. godine vrijedan 125 tisuća kuna kojeg je kupio od prodaje ranijeg auta, isplate životnog osiguranja i plaće. Također je vlasnik broda iz 1998. godine vrijednog 70 tisuća kuna, a uštedio je 83 tisuće eura od prodaje apartmana u Novalji, prodajom broda, isplatom životnog osiguranja te iz prihoda od najma. Od najma mjesečno uprihodi 3800 kuna, a ima i kredit u Erste banci za koji duguje još 21.972 kuna.

Đerđ je vlasnik obiteljske grobnice u Iloku vrijedne 20 tisuća kuna. Supruga je suvlasnica kuće, stana i dviju oranice te vlasnica još dviju oranica. Posjeduje automobil iz 2016. godine marke Škoda koji trenutno vrijedi 52 tisuće kuna, a kupljen je od prodaje ranijeg auta i plaće. Uspjela je uštedjeti 18.550 eura i 90 tisuća kuna.

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Mario Pešić upisao je čak 13 zemljišta kojima je vlasnik ili suvlasnik, a dobio ih je na dar ili nasljedstvo od roditelja. Za razliku od svojih kolega, Pešić nema pokretnina, ali zato posjeduje 69 dionica HT-a na kojima je u protekloj godini zaradio 597 kuna. Prima plaću između 25 i 26 tisuća kuna bruto, a njegova supruga ima i dvije: automobil marke Fiat vrijedan 10 tisuća kuna i Citroen vrijedan 17 tisuća kuna. Supruga je vlasnik dionica HT-a (69), Atlantic grupe (3) te Societe generale (74).

Predsjednik Trgovačkog suda u Zadru Tomislav Jurlina vlasnik je stana u Zadru veličine 77 metara kvadratnih vrijednog 750 tisuća kuna kojeg je kupio uz pomoć kredita. Također je vlasnik automobila marke Renault vrijednog 80 tisuća kuna kojeg je kupio od prodaje starog vozila i ušteđevine.

Plaća mu iznosi između 23 i 24 tisuće kuna bruto, a od rada u Županijskom izbornom povjerenstvu dobije 3500 kuna. Preostalo mu je otplatiti preko 13 tisuća eura kredita u OTP banci, a uspio je uštedjeti 2300 eura. Također posjeduje dionice u Fondu hrvatskih branitelja. Jurlina je naveo vrijednost namještaja i opreme u stanu koju je procijenio na 60 tisuća kuna. Njegova supruga ne posjeduje ni nekretnine niti pokretnine, a ima štednju od 2100 eura.

25. travanj 2024 14:56