StoryEditorOCM
ŽupanijaPlan za 2020.

Rogoznička općina u novim kreditima - 24 milijuna za uređenje rive

Piše Vedrana Stočić
12. siječnja 2020. - 18:02

Unatoč višku sredstava u ovoj godini od 14 milijuna kuna i proračunu od 27,1 milijun kuna, Općina Rogoznica planira se zadužiti za 12 milijuna kuna. Novac je namjenjen za nastavak uređenje rive. Radi se o drugoj fazi dugoj 222 metra u kojoj je predviđeno nasipanje mora i izvlačenje obalne linije maksimalno osam metara, a podignit će se i obalni zid. Radovi su započeli početkom prosinca i trajat će do Uskrsa. Zbog dužine dionice od čak 222 metra radovi će se odvijati u dvije faze, a ukupna cijena je 24 milijuna. U prvoj fazi bit će, pored nasipanja mora, uređen samo obalni dio, a u listopadu će početi uređenje cijelog profila od pročelja kuća. Uredit će se, doznajemo, kolničke i pješačke površine, te trgovi i hortikultura.

Sportska dvorana

Prije tri godine obnovljen je, podsjetimo, manji dio rive i novi trg, investicija je bila “teška! desetak milijuna kuna, a prošle je godine u 50 metara rive investirano 3,5 milijuna kuna. Prema projektnoj dokumentaciji bit će uređen i obnovljen kompletni obalni pojas s rogozničkim mostom ukupne površine od 13.900 metara četvornih. Nazahtjevnija i naskuplja bit će rekonstrukcija spomenutog mosta s probojima kako bi nesmetano cirkuliralo more i očuvala se ekološka ravnoteža akvatorija. Radovi će trajati sigurno nekoliko narednih godina.


U ovoj godini predviđeno je i zaduženje od 4,5 milijuna kuna za modernizaciju javne rasvjete kojom se smanjuje potrošnja električne energije. Kredit daje Hrvatska banka za obnovu i razvitak, a sredstva su osigurana iz europskih strukturnih i investicijskih fonodova, odnosno Europskog fonda za regionalni razvoj. U projekciji proračuna za 2021.godinu Općina Rogoznica namjerava ući u još jedan kredit od 13 milijuna kuna koji je namjenjen gradnji sportske dvorane. Inače, proračun za ovu godinu planiran je u visini od 26,7 milijuna kuna, što je 3,10 posto više u odnosu na prihode planirane u prvom lanjskom rebalansu.

 

Najviše novca planirano je ubrati od administrativnih pristojbi, odnosno komunalne naknade i komunalnog doprinosa i to u visini 11,6 milijuna kuna što je 43,73 posto od ukupnih proračunskih prihoda. Općinski porezi planirani su u iznosu od 11.527.851, a najviše poreznog novca, čak 72,13 posto, uprihodovat će se od poreza na imovinu. Razvidno je po proračunskim stavkama da na rogozničkom području i dalje cvijeta trgovina nekretninama i da se naveliko gradi. Općinsku blagajnu uglavnom pune porezi od trgovine nekretninama i porezi na kuće za odmor, te naknade za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Trend očito neće biti zaustavljen ni narednih godina, u projekcijama za 2021. godinu porezni prihod od trgovine nekretninama trebao bi rasti za dodatnih 2,66 posto.

25. travanj 2024 04:03