StoryEditorOCM
ŽupanijaS. Petrina o općinskom novcu

Više od 80 posto uložit ćemo u kapitalne investicije, a primoštenski proračun ove godine iznosi 40 milijuna kuna

Piše Vedrana Stočić
11. siječnja 2020. - 12:51

Primoštenski proračun za ovu godinu bit će “težak” 34,9 milijuna kuna. U općinsku blagajnu, naime, od raznih općinskih poreza planirano je uprihoditi 8,8 milijuna kuna, od komunalne naknade 3,4 miljuna kuna, od komunalnog doprinosa 4,5 miljuna kuna, dok bi prihodi od imovine prema planu trebali iznositi 5 milijuna kuna.
- Proračun je konsolidiran, realan i razvojni i nešto je veći u odnosu na prošlu godinu zbog izgradnje trećeg primoštenskog obalnog kraka i doma umirovljenika. U 2020. godini više od 80 posto proračuna planirano je uložiti u kapitalne investicije. Strateška rezerva općine iznosi 400 tisuća eura, a iz ove u iduću godinu prenosi se višak od 14 milijuna kuna, rekao je, braneći proračun, primoštenski načelnik Stipe Petrina.
Ulaganja u infrastrukturu i komunalni standard bila bi, prokomentirao je, veća da općina ne radi poslove koje bi inače trebala raditi država i javna poduzeća. Umjesto Ministarstva mora, prometa i veza, općina, po Petrininim riječima, uređuje obalno i lučko područje, gradi i rekonstruira vodovodnu meražu iako građani šibenskom „Vodovodu” i Hrvatskim vodama plaćaju nekoliko naknada za tu namjenu.
- Zbog većeg komunalnog standarda najmanje pet-šest stavki koje su isključivo u nadležnosti države i javnih poduzeća odrađuje Općina iz svoga proračuna. Raznim parafiskalnim odlukama središnja država iz Primoštena godišnje izvuče 75 milijuna eura, a ne vrati gotovo ni lipe. Od tih silnih milijuna nama ostaje svega četri posto, a i to nije čisto jer na taj iznos državi plaćamo 25 posto PDV-a - naglasio je Petrina.

Sport i kultura

Pohvalio se i velikim ulaganjima u sport i kulturu koji su, u odnosu na broj stanovnika, 2,5 puta veća nego u Zagrebu ili Splitu. Oba programa teža su od 300 tisuća kuna. U prošloj godini, podsjetio je Petrina, podijeljeno je čak 26 učeničkih i studenskih stipendija, svih koji su zatražili stipendiju su je i dobili. Ulaže se i u natalitet – za primoštenski je podmladak u ovoj godini osigurano 120 tisuća kuna, veliki novac izdvaja se i u predškolski odgoj, za provođenje predškolskog programa u općinskom vrtiću „Bosiljak” u 2020. godini planirano je uložiti 2,3 milijuna kuna, dok će se privatni vrtić “Brat sunce” sufinancirati s 257 tisuća kuna.
Petrina se, inače, referirao i na rad primoštenskog općinskog parlamenta pohvalivši narodne poslanike svoje jedinice lokalne samouprave.
- Bez obzira na stranačke boje, naši vijećnici su po moralnosti vrh hrvatske politike. Od 2001. godine nijedan vijećnik nije uzeo vijećničku naknadu, baš kao ni članovi upravnih i nadzornih odbora i vijeća. Bez takve suradnje i samoodricanja Općina Primošten bila bi manje uspješna- ocijenio je primoštenski načelnik.
Za dodati je da je među posljednjim odlukama primoštenskog OV bila i izrada Urbanističkog plana uređenja proizvodne zone „Bojana”. Pored čistih i ekološki prihvatljivih gospodarskih namjena UPU „Bojana” bit će dovršen u prvom redu zbog izgradnje reciklažnog dvorišta bez kojeg je nemoguće pravilno i zakonito zbrinjavanje otpada.

25. travanj 2024 02:22