StoryEditorOCM
Županijavodice

Dani mladog maslinova ulja bez ikakve mane: Čak 222 ulja na natjecanju bila su ekstra djevičanska!

18. prosinca 2019. - 09:28

Šampion ovogodišnjih Dana mladog maslinova ulja u Dalmaciji je Milan Gulan iz Galovice u Ravnim kotarima za višesortno maslinovo ulje, a stiliziranu amforu od maslinova drva zajedno sa zlatnom medaljom kući u Bale ponijela je i Helena Lupić, vlasnica OPG Lupić, u kategoriji sortnih ulja.

Na 9. manifestaciji uljara i maslinara u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Šibenik, Udruge OLEA, Šibenik te Udruge dalmatinskih uljara, održanoj u vodičkom hotelu “Olympia”, mlado ulje Lupićevih iscijeđeno iz plodova “buže” bilo je također suho zlato izboreno u oštroj konkurenciji 274 ulja iz zemlje i inozemstva (BiH), koliko ih je ovaj put stiglo na ocjenjivanje.

Cijelu večer do ponoći potrajala je svečana dodjela nagrada i priznanja, te je uz dobru večeru i plesnu glazbu u velikoj sali hotela domaćina dodijeljeno još pregršt zlatnih, srebrenih i brončanih medalja uljarima najvećima iz zadarske i Šibensko-kninske županije. Po dobrom običaju, Dani mladog maslinova ulja u Dalmaciji pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Šibensko-kninske županije sadržavaju gospodarski dio u kojem je sudjelovalo dvadesetak tvrtki i obrta sa svojim proizvodima, te stručni i edukacijski blok predavanja.

Odbili 20 ulja

Zgusnut je to raspored manifestacije kojoj su suorganizatori Hrvatska gospodarska komora, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije i Savjetodavna služba, a Damir Buntić, tajnik Udruge dalmatinskih uljara, vidljivo umoran od opsežnih organizacijskih poslova, nije krio zadovoljstvo što je i ovogodišnja smotra pokazala ne samo napredak u kakvoći ulja, nego i da stalno raste ugled i interes za manifestaciju.

Bili su, naime, prisiljeni odbiti 20 ulja, jer senzorni analitičari iz Udruge „Olea“ koji svake godine naprave lavovski, najvažniji posao ocjenjivanja ulja više fizički nisu mogli dospjeti obraditi sve uzorke.

- Zadovoljni smo, naročito u kontekstu jako lošeg uroda u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, odakle dolazi najviše ovogodišnjih ulja, ocjenjuje Buntić. Urod je u cijeloj zemlji bio otprilike upola manji nego lani, a od ulja pristiglih na natjecanje 222 su ekstra djevičanska, dakle ulja bez mane. Tko je osvojio kakvu nagradu – u rasponu od bronce do zlata ovisilo je o tome koliko su dobri atributi ulja bili harmonizirani, a djevičanskih ulja, dakle onih s izvjesnim manama bilo je nešto ispod 20 posto. To nije previše, a bilo je i očekivano s obzirom na lošu godinu, ističe Buntić.

Maslinari su prepoznali ovu manifestaciju, nastavlja, jer se ulja ne ocjenjuju „ni po babu, ni po stričevima“, nego prema najvišim stručnim parametrima. To nije nimalo lagan posao, a organizatore također raduje što se natjecatelji raspituju o razlozima zašto im je ulje prošlo s lošim ocjenama i pomnjivo prate edukacijski dio manifestacije pa dogodine to isprave i osvoje zlato. A to je samo dokaz da natjecanja unaprjeđuju kakvoću maslinova ulja.

Nadalje, U Hrvatskoj je ovo jedina manifestacija mladih maslinovih ulja i bez lažne skromnosti, Dani… su prema ocjenama sa strane izrasli u najbolje organiziranu uljarsku manifestaciju u široj regiji, iznosi Damir Buntić. Ove godine bilo je čak 50 ulja iz Istre, a iz maslinarski sve naprednije Hercegovine 15; organizatori se trude da za nevelik novac pruže dostojanstvo maslinarima, da se lijepo osjećaju u hotelu s četiri zvjezdice i da na kraju kažu kako je i ovu godinu vrijedilo baviti se maslinama. To je vrhunac maslinarske godine, pa naročito ako dobiju dobru ocjenu, idu s elanom za iduće godine.

Glavna mjesta

- Naš cilj je da na ocjenu dođe 200-250 ulja i da sva budu zlatna, dakle vrhunska, jedino da preostane odlučiti tko će zauzeti glavna mjesta na pobjedničkom postolju. Idemo polako prema tome i nadam se da ćemo uskoro i uspjeti - uvjeren je Damir Buntić.

Jedan od zlatnom nagradom osokoljenih maslinara bio je poznati Vodičanin Ante Bulat. On je i dugogodišnji uspješni pčelar, a toga dana bio je lovac dana u svojoj družini odstrijelivši dvije divlje svinje. Teku kod Ante med i mlijeko, nema što, a on je na to duhovito uzvratio: „Nije loše, ne mogu se požaliti, ali to će se ispuniti tek kada nabavim kozu!“

Ulje od čak dvanaest sorata maslina

Očekivano, šampion ovogodišnjih Dana mladog maslinova ulja u Dalmaciji Milan Gulan bio je nemalo uzbuđen zbog prestižnog prvog mjesta i, kako govori, puno bolje se snalazi u masliniku nego pred novinarskim mikrofonima i kamerama. Ulje od čak dvanaest sorata maslina iz njegova nasada stopilo se u njegovu pobjedničku mješavinu s najviše dodijeljenih bodova ocjenjivača: lecino, pendolino, istarska bjelica, levantinke…
Orkula je, kaže Gulan, ove godine podbacila u Ravnim kotarima, te su se iskazale 'talijanke' i druge domaće sorte u sedmogodišnjem masliniku od 130 stabala koji je urodio tonom plodova i randmanom od 11 posto. Tajne nema, osim zdravog ploda i što brže prerade, tvrdi Gulan, kojemu je ovo prva pobjeda na nekom velikom natjecanju, a da je maslinar s ambicijama, već je pokazao lani, osvojivši prvo mjesto na smotri u svome Galovcu. Oduševljen je izuzetnom organizacijom ove šibensko-kninske manifestacije, naročito s mogućnošću kvalitetne edukacije, čega nikad nije napretek.

Visoka kvaliteta prerade

Nagradu je ponio i Željko Vrsaljko, vlasnik uljare iz Nadina, kapaciteta 2,5 tona za sat, u kojoj je prerađeno Gulanovo šampionsko ulje. Puno je uložio u osuvremenjivanje opreme i pruža visoku kvalitetu prerade te mu u Ravne kotare čak dolaze maslinari s Krka sa svojim plodovima. Godina je doduše bila dosta slabija, napominje, no svi koji su na vrijeme brali i poduzeli zaštitne mjere na vrijeme mogu se dičiti dobrim uljem. Vrsaljko, međutim, nikako nije zadovoljan sve izraženijim napuštanjem poljoprivrede u plodnim, bogatim Ravnim kotarima.
- Nema mladih, zabrinut je ovaj uljar. Očito im je zemlja težak kruh, a na pitanje što mu preostaje, trpko se nasmijao: 'Jedino da cijelu uljaru preselim u Istru…'

Jako smo zadovoljni

Istra je već duže sinonim za kvalitetu maslinova ulja, premda im se ne klanjaju ni dalmatinska, no nama nedostaje sloge i marketinga, smatra Damir Buntić. Zbog smještaja pored bogatijih europskih zemalja i duže turističke sezone istarska ulja postižu i veće cijene. OPG Helene Lupić, ovogodišnjih favorita iz Bala u kategoriji sortnih ulja (buža), bavi se vrlo ozbiljnom poljoprivredom za naše pojmove. Obitelj obrađuje pet tisuća stabala maslina zasađenih tako da se omogući mehanizirana obrada i tu će stati, budući da su zasadili i plantažu smokava, te bajama i lješnjaka, a planiraju zasnovati i vinograd.
- Od toliko maslina moguće je pristojno živjeti, svakako se isplati - naglašava Lupić.
- Svaka godina nosi drugačiju situaciju na polju i svaki put treba provjeriti kvalitetu ulja. Jako smo zadovoljni, i to se potvrdilo u Vodicama, na prvoj od uljarskih manifestacija na kojima planiraju sudjelovati. Ovakvi susreti su dobri i zato jer naše maslinarstvo ima još puno potencijala i treba ga stalno poticati - smatra Helena Lupić.

23. travanj 2024 22:42