StoryEditorOCM
ŽupanijaŠIBENČANI GLEDAJU PREMA NEBU

Vatrogasci su imali pune ruke posla diljem Šibensko-kninske županije: Pod vodom je bio i šibenski Dolac gdje je more, po tko zna koji put, poplavilo rivu... A nebeska špina se ne zatvara...

Piše Katarina Rudan
14. studenog 2019. - 09:19

Orkansko jugo koje je u utorak na udare puhalo i do 130 kilometara na sat, stvorilo je velike probleme, i u gradu Šibeniku, i diljem Šibensko-kninske županije, posebice u priobalnom dijelu.

 

Gotovo da nema rive, od Pirovca preko Murtera do Rogoznice, koju su poštedjeli visoki valovi, more je preplavilo prometnice i ulice te ušlo u podrume i prizemnice. Veliki “nalet” juga i mora, uz ogromnu količinu kiše, za posljedicu su imali oko 40-ak intervencija, a većina se odnosi na vatrogasne intervencije na terenu.

 

Posla je bilo i za druge službe. Primjerice, u utorak su bez električne energije, među ostalima, bili Jadrtovac, Žaborić, Jasenovo i Šparadići, pa su djelatnici šibenske Elektre imali posla i u srijedu prije podne, kad se jugo smirilo, a kiša povremeno padala. Pripadnici DVD-a Tisno za to su vrijeme još uvijek ispumpavali vodu iz podruma kuća na Rudini. Posla na ispumpavanju vode iz objekata na obalnom području u srijedu prije podne bilo je i za vodičke vatrogasce. U obilasku terena, s vodičkim i tišnjanskim vatrogascima bio je i Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, koji nam je podnio izvještaj o trenutnom stanju te vatrogasnim intervencijama dan prije.

 

Čuvaj glavu

 

– Tijekom dana imali smo tridesetak intervencija. Uglavnom se radilo o uklanjaju stabala na području grada Šibenika te nešto na području Vodica i Perkovića. Ostale intervencije odnose se na ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija i prizemnica, a što se šibenskog Doca tiče, nažalost, mi tu ne možemo napraviti ništa. Dolac poplavi uvijek kad se more digne. Jutros (srijeda op.a.) imamo petnaestak novih intervencija ispumpavanja u obalnom pojasu u Primoštenu, Rogoznici, Pirovcu, Vodicama, Tisnom i nešto u Skradinu. Posao obrađuju javne vatrogasne postrojbe i DVD-ovi. Najviše posla trenutno ima na području Tisnog, na Rudini, u podrumskim prostorima, ali dečki to brzo i uspješno odrađuju – rekao nam je zapovjednik Dukić i dodao da je u utorak na području županije bilo angažirano oko 80 vatrogasaca na saniranju posljedica olujnog nevremena.

 

Što se samoga grada Šibenika tiče, opasno je bilo prolaziti ulicama, posebno kroz staru gradsku jezgru, jer je jak vjetar na nekoliko mjesta odronio kamenje i kupe s kuća. Na sreću, nema dojava o ozlijeđenima. A kad se radi o plavljenju, već po tradiciji, pod vodom je bio šibenski Dolac, gdje je more, po tko zna koji put, poplavilo rivu, pa su tamošnji ugostitelji i stanari imali pune ruke posla kako bi izbacili vodu iz svojih podrumskih i prizemnih prostora. S obzirom na to da se nevrijeme očekivalo, vlasnici objekata u Docu znali su što ih čeka i na to su spremni već godinama. Malo tko od njih, kaže nam zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević, u tim situacijama traži pomoć vatrogasaca.

 

– Oni se uglavnom sami organiziraju te koliko mogu zaštite objekte vrećama pijeska, daskama, a neki imaju i svoje pumpe. Međutim, dok se more ne povuče, zapravo nema smisla ispumpavati vodu iz objekata. Naravno, kad im zatreba naša pomoć, na raspolaganju smo im – ističe Milošević.

 

Opasni kesten

 

U utorak do 21 sat JVP Šibenik imala je 16 intervencija.
– Imali smo jedan požar objekta u Dubravicama, a ostalo su tehničke intervencije, odnosno saniranje posljedica zbog pada stabala po prometnicama, pločnicima i vozilima. Bili smo na to spremni, jer je najavljeno jako nevrijeme, a kako se očekuju nove padaline i jako jugo za vikend, mi smo na raspolaganju. Tako vam je to, kad nema vrućina i požara otvorenog prostora, dođu kiša, nevrijeme i poplave – kaže na kraju Milošević i dodaje da šibenskim vatrogascima izlazak na intervencije u užem središtu grada otežavaju raskopane gradske prometnice zbog radova na sustavu odvodnje, ali se uspiju snaći i stignu tamo gdje su potrebni.

 

Gadno je bilo kod željezničkog kolodvora u Šibeniku gdje su zbog pada stabla kestena stradali parkirani automobili, a evidentirana su još dva pada stabala na parkirana vozila, jedan pad na kiosk, jedan na obiteljsku kuću, te dva nasukavanja brodova u Šibeniku. Zbog kvara na elektromreži, u utorak je dio Rogoznice bio bez električne energije, a kvarova na elektromreži bilo je i na području Danila, Dubrave, Primoštena i Siverića. Pao je i rasvjetni stup u Crnici, pa je iz sigurnosnih razloga bila zatvorena cesta koja vodi od igrališta Ljubica prema bazenu.

 

Da je u utorak u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji bio pravi kaos, potvrđuje i priopćenje PU šibensko-kninske.

 

“U Šibeniku je evidentirano šest oštećenja parkiranih vozila, uzrokovanih olujnim nevremenom, uslijed čega je oštećeno i krovište željezničkog kolodvora, stambene zgrade u Šibeniku te branik pružnog prijelaza u Žitniću.
Osim toga, na prometnicama je zabilježeno 13 srušenih stabala, grana i drvenih stupova. Ukupna nastala šteta procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna. Na mjestu događaja su obavljeni očevidi, o čemu će biti izviješteno Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku”, navodi se u priopćenju.

18. travanj 2024 10:29