StoryEditorOCM
ŽupanijaOD MARTINA DO MARTINA

Općina proslavila svoj dan i blagdan sveca zaštitnika: Ulažemo u Tišnjane od kolijevke do Doma

12. studenog 2019. - 11:39

Nagrada za životno djelo u obliku zlatnoga grba Općine Tisno za očuvanje kulturne i povijesne baštine, ove je godine na svečanoj sjednici tišnjanskog Općinskog vijeća u povodu Dana općine i blagdana svetog Martina, njezina nebeskog zaštitnika, dodijeljena mr. sc. Josipu Ćuzeli, cijenjenom i višestruko nagrađivanom znanstveniku, dugogodišnjem ravnatelju Konzervatorskog odjela Šibenik i autoru brojnih radova te nedavno objavljenog kapitalnog djela “Otok Murter: Pogled na baštinu”.

 

- Ni ja, niti ovogodišnji laureati općine Tisno nismo radili da bismo dobili priznanje, nego da bismo pridonijeli boljitku svoje sredine na svim područjima, osobito u sportu i kulturi. Vjerujem da smo u tome i uspjeli. Osobno sam se, osim profesionalnog rada na zaštiti kulturne baštine, posljednje četiri godine od umirovljenja, a prije toga kroz vikende i slobodna popodneva, angažirao u sustavnoj sistematizaciji prikupljenih znanja koja su rezultirala monografijom. Nadam se da će upravo to djelo mlade generacije potaknuti na razvijanje osjećaja odgovornosti za bogatstvo koje baštinimo - kazao je Ćuzela prilikom preuzimanja priznanja, zahvalivši Općini Tisno u ime svih nagrađenih.

 

O događanjima i značajnim tišnjanskim projektima koji su obilježili razdoblje “od Martina do Martina” na svečanosti je govorio Ivan Klarin, načelnik općine Tisno. U kratkoj prezentaciji, umjesto klasičnoga govora, Klarin je istaknuo kako se općinska vlast prioritetno usredotočila na različite mjere i programe pronatalitetne politike, “stavljajući na prvo mjesto djecu i mlade obitelji, odnosno čovjeka i njegove potrebe”.

 

Hrvatski vrh u stipendiranju

 

- Osim naknada za novorođenu djecu i novosklopljene brakove, uvedene su brojne pronatalitetne mjere. Pod tim podrazumijevam sufinanciranje boravka predškolaca u dječjim vrtićima, besplatnu predškolsku skrb za drugo i svako sljedeće dijete iz jedne obitelji, financiranje radnih materijala za svu djecu u osnovnoj školi, sufinanciranje rada Osnovne glazbene škole Tisno koju ove godine, inače, pohađa 70 djece s otoka Murtera. Sufinanciran je i prijevoz učenika srednjih škola do 100-postotnog iznosa, od ove godine uveli smo stipendije u iznosu od mjesečnih 400 kuna za sve učenike srednjih škola koji pohađaju deficitarna zanimanja. Studenti stipendisti mogu računati na 700 kuna stipendije mjesečno. Kad je o stipendijama riječ, vjerujem da po broju stipendista u odnosu na broj stanovnika spadamo u sam hrvatski vrh. Općina Tisno sa svojih 3100 žitelja ima čak 50 stipendista. Uveli smo i stipendije za doktorske studije. Prošle godine dodijelili smo jednu, a u sljedećem razdoblju priželjkujemo više takvih stipendista jer je obrazovanje područje na kojemu se treba temeljiti razvoj naše općine. Prihodovna strana općinskog proračuna puni se, uz ostalo, posredstvom poreza i prireza naših mještana, a ta ista sredstva posredstvom spomenutih mjera ponovno im se vraćaju ciljanim ulaganjem - kazao je Klarin.

 

Priznanje iz Pariza

 

Oko milijun i sto tisuća kuna, dodao je, Općina ulaže i u svoje građane treće životne dobi, prvenstveno kroz institucionalnu skrb u Domu za starije i nemoćne osobe, ustanovi kojoj je osnivač sama Općina Tisno, ali i program pomoći u kući. Umirovljenicima će uskoro biti isplaćena i božićnica u iznosu od 300 kuna, a riječ je o sredstvima koja su u proračunu svojedobno predviđena za kupnju udžbenika osnovcima. Kako je nabavku udžbenika financirala država, općinski su se vijećnici, naime, jednoglasno složili da se taj novac isplati umirovljenicima. Po Klarinovim riječima, oko tri milijuna kuna raspoređeno je kulturnim i sportskim udrugama i klubovima te kulturnim institucijama koje pridonose razvoju općine.

 

Spomenuo je i primjer Muzeja betinske drvene brodogradnje koji se nedavno u Parizu ovjenčao najprestižnijom muzejskom nagradom u Europi u kategoriji edukacije, učenja i podizanja svijesti. Tišnjanski načelnik nabrojio je i niz projekata u različitim fazama realizacije.

 

U Jezerima, kazao je, traje gradnja drugog dječjeg vrtića za koji je 80 posto novca povučeno iz fondova EU-a, a riječ je o investiciji vrijednoj 8,3 milijuna kuna. Oko 1,3 milijuna kuna uloženo je i u preuređenje trga i gradnju polivalentnog dječjeg igrališta ispred betinske osnovne škole.

 

U sva tri otočna mjesta - Tisnome, Jezerima i Betini uređena su sportska igrališta, a u proračunu je predviđeno i 1,5 milijuna kuna za prvu fazu izgradnje sportskog parka u Dubravi kod Tisna. Uskoro će za taj projekt biti raspisana javna nabava.

 

- Teško je nabrojiti baš sve što smo gradili. Izdvojio bih podatak da se ove godine uložilo u značajan projekt nadogradnje postojeće besplatne internetske mreže na više punktova. Ulažemo i u komunalnu infrastrukturu. Nedavno su u Tisnom započeli radovi na uređivanju obalnog pojasa Istočne Gomilice, od mosta do plaže Vila, za što je potpisan ugovor o gradnji u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Sljedeće godine nastavljamo i s projektima u drugim mjestima što se tiče uređenja obalnog pojasa, plaža, riva i šetnica jer nas na to obvezuje brojka od skoro 700 tisuća turističkih noćenja.
Turistički rast mora pratiti i komunalna infrastruktura i zato mi je posebno drago što se bliži realizacija dvaju sustava odvodnje i to Pirovac-Tisno-Jezera i Murter-Kornati. Riječ je o projektima od vitalnog značenja za turistički razvoj svih naših mjesta, a došli smo do faze kada nam predstoji raspisivanje natječaja - zaključio je Klarin.

 

U ime šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, čelništvo općine Tisno, laureate, goste i uzvanike pozdravio je Nikola Blažević, zamjenik župana, izrazivši uvjerenje kako će Županija Općini i nadalje biti pouzdan partner u realizaciji njezinih planova i projekata.

DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA


Nagrada općine Tisno u obliku plakete dodijeljena je Anti Crvelinu za 22 godine uspješnog vodstva Vaterpolo kluba 'Tisno'. Priznanja općine Tisno posthumno su pripala Ivanici Kaleb za očuvanje klapskog i pučkog pjevanja u Tisnome te Krsti Reškovu za dugogodišnji nesebičan rad u izgradnji infrastrukture Dubrave kod Tisna. Općinska priznanja na svečanosti su uručena Andrei Mintaković za društveni rad s djecom i umirovljenicima, Rozariju Vodanu za nesebičan doprinos pri izgradnji crkve Srca Isusova u Dubravi kod Tisna, Anti Stegiću za 50 godina uspješna rada u turizmu, Vesni Brkić za dugogodišnji rad na očuvanju tradicijskih plesova i napjeva u Betini, Meliti Pavić za dugogodišnji doprinos u očuvanju umjetničkog izričaja betinskih hacolov i tradicijskih plesova i napjeva u Betini, Valeriji Strunje za istaknuti volonterski rad s djecom u Župi Gospe od Zdravlja u Jezerima, Frani Gabri za osvojeno treće mjesto u seniorskoj konkurenciji na Državnom veslačkom prvenstvu Hrvatske, Dominiku Obratovu i Adrianu Belakušiću za osvojeno prvo mjesto u dvojcu na pariće u juniorskoj konkurenciji na Državnom veslačkom prvenstvu, Matei Obratov za postignute iznimne rezultate u ritmičkoj gimnastici te Bernardi Klarin za promociju etno baštine Jezera. Zahvalnice Općine Tisno dodijeljene su Ani Mijat za promicanje turizma i kulturnog života Betine, bračnom paru Lauri i Joeu Lilly za izniman volonterski rad i promicanje ekoloških aktivnosti u Tisnome te Barbari Pirija za promicanje Jezera putem društvenih mreža i aktivan rad u KUD-u Koledišće.

20. travanj 2024 07:12