StoryEditorOCM
ŽupanijaUgovori "teški" milijune:

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila 1. Međunarodnu konferenciju o kršu i sa županom Goranom Paukom najavila koji su projekti važni u Županiji - izdvojene ribarske luke u Tribunju i Rogoznici te Purifikacijski centar

28. listopada 2019. - 17:41

Zahvaljujući iznimnim naporima Šibensko-kninske županije, njezine Razvojne agencije te poljoprivrednika i ribara u programima kojima upravlja Ministarstvo poljoprivrede do sada je ugovoreno oko 310 milijuna kuna vrijednih projekata, od čega je 220 milijuna kuna već isplaćeno. To svjedoči o njihovoj dobroj realizaciji i stvara sigurnost da će ti projekti doista biti vidljivi u ovoj županiji te da će se kroz njih ostvariti sve što je u poslovnim planovima bilo i napisano. Istaknula je to za današnjeg  posjeta Šibensko-kninskoj županiji Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Vučković je, inače, u Šibeniku otvorila 1. Međunarodnu konferenciju o kršu, stručni skup kojemu je cilj povećati svijest o važnosti očuvanja krškog krajobraza te njegove bioraznolikosti u svrhu unapređenja ekonomskog i gospodarskog razvoja ruralnih sredina na području krških županija. Krška područja - izazovi opstanaka, ekonomija krša i sustavi potpora na kršu bile su samo neke od tema panela na ovoj konferenciji, a ministrica je svoj dolazak iskoristila i za razgovor sa domaćinima, Goranom Paukom, šibensko-kninskim županom i njegovim suradnicima te konkretne dogovore o lokalnim projektima.

- Razgovarali smo o ribarskoj luci Tribunj te smo dogovorili najbolji i najefikasniji model financiranja rekonstrukcije i obnove lukobrana posredstvom Ribarske zadruge kojoj je kroz koncesiju povjereno upravljane na spomenutom području. Ukoliko se spomenuta zadruga transformira u proizvođačku organizaciju, to bi bilo od koristi za daljnje natječajne investicije koje podržavaju programi Europske unije budući da financijska potpora europskih fondova više ne bi iznosila maksimalnih 60 posto troškova određenog projekta, koliko je predviđeno za zadruge, već bi se moglo računati na sufinanciranje čak 85 posto vrijednosti investicije-kazala je ministrica.

U ime Ministarstva poljoprivrede, ali i kao članica Vlade, naglasila je da je ribarska luka u rogozničkoj uvali Peleš projekt od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku budući da će u izradu tehničke dokumentacije za pripremu projekta te luke biti uložena sredstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede te Šibensko-kninske županije.
Šibensko-kninski župan Pauk, pak, dodao je da je projekt u fazi projektiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije temeljem ugovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Lučke uprave.

- Lučka uprava je izradila idejno rješenje, kreće prema idejnom projektu, a on je, pak, podloga za lokacijsku dozvolu. Razmatrali smo, uz to, i mogućnost sufinanciranja uređenja prometnice od ribarske luke do Zečeva, odnosno do magistrale. Utvrdili smo, međutim, da kroz europski projekt posredstvom kojega su osigurana sredstva za ribarsku luku, nije moguće uklopiti i cestu, pa ćemo tražiti druge opcije. Imamo već neku viziju kako to mogli financirati-rekao je Pauk, a ministrica dodala kako je u okviru ovog programskog razdoblja osigurano 310 milijuna kuna za izgradnju ribarske infrastrukture te ugovoreno približno 130 milijuna kuna za 6 ribarskih luka.

Jedna od tema razgovora bio je i purifikacijski centar u šibenskom akvatoriju za kojega je Šibensko-kninska županija već ishodila građevinsku dozvolu. Pauk je izvjestio novinare kako se Županija prijavila na natječaj za financiranje opreme za taj projekt, dok bi se novac za gradnju infrastrukture osigurao kroz drugi natječaj.

- Jedna od bitnih informacija je da će taj natječaj izaći vrlo brzo, pa bi se na taj način osigurala i oprema, a imali bi je gdje i staviti s obzirom da bi se projekt infrastrukture mogao izvesti u međuvremenu. Purifikacijski centar je, naime, od izuzetne važnosti zbog prirodnih predispozicija koje imamo-napomenuo je župan.

Da je veći dio takvih aktivnosti moguće financirati putem operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na zahtjev Šibensko kninske županije potvrdila je i ministrica napomenuvši kako postoji mogućnost raspisivanja spomenutog natječaja već u prvoj polovici studenoga.

Šibensko-kninski domaćini Vučković su upoznali i sa još uvijek neriješenim problemom vezanim uz gospodarenje, odnosno utvrđivanje granica lovišta Trolokve jer Zadarska i Šibensko-kninska županija, kako je objasnio župan, nisu uspjele postići dogovor, a državna arbitraža još nije provedena. Sa svoje strane Šibensko-kninska županija je poduzela sve kako bi došlo do dogovora, no, po Paukovim riječima, izostala je reakcija izvan županijske administracije i Ministarstva poljoprivrede.
Ministrica je na kraju istaknula kako se na današnjoj konferenciji moglo čuti više i o mnogim drugim otvorenim pitanjima koja su vezana za krška područja i opstanak stanovištva, razvoju stočarstva, a također i dugo očekivanom natječaju za dugoročni zakup šumskih zemljišta u svrhu pašarenja.

- Bilo je također i konstruktivnih prijedloga koji se tiču kategorizacije osobito vrijednog i vrijednog poljoprivrednog zemljišta, administrativnih rasterećenja i pojašnjenja vezanih za primjenu određenih zakonskih noviteta, osobito zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu-kazala je Vučković koja je boravak u Šibensko-kninskoj županiji završila obilaskom ribarske luke Tribunj.

25. travanj 2024 02:40