StoryEditorOCM
ŽupanijaINVESTICIJE IZ AUSTRIJE

Primošten čekaju veliki radovi: Nakon uređenja kanalizacije, do 2022. niknut će i resort

Piše Vedrana Stočić
17. listopada 2019. - 13:18

Primoštensko Općinsko vijeće dalo je zeleno svjetlo načelniku Stipi Petrini da o izgradnji kanalizacijskog sustava potpiše ugovor s austrijskim investitorom turističke zone Marina Lučica.

Prva faza, A1 tog infrastrukturnog projekta, procijenjena je na čak 25 milijuna kuna. Investitor M.L. Bay Development zbog brže relizacije velikog turističkog kompleksa, izgradnju kanalizacije financirat će vlastitim sredstvima, a potrošeni novac priznat će mu se kao predujam komunalnog doprinosa i drugih zakonom predviđenih izvora. Izgrađena infrastruktura bit će predana u vlasništvo Općine Primošten.

 

 

To je između ostalog istaknuto u nacrtu ugovora koji će biti predstavljen i austrijskom investitoru. Inače, tih 25 milijuna kuna trebalo bi se između ostalog potroštiti na kolektorsku mrežu, nekoliko crpnih postaja, uređaj za pročišćavanje otpadih voda, podmorski ispust na rtu Kremik...

Famozni mađarski hotel

Turistička zona Marina Lučica isplanirana je prije petnaestak godina, bilo je otada "u igri" nekoliko nesuđenih investitora, a prema najnovijoj verziji Urbanističkog plana uređenja, čija konačna verzija je također prihvaćena na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, obuhvat turističke zone nešto je veći i iznosi 16,82 hektara. Unutar obuhvata nije se našao derutni hotel koji je u vlasništvu mađarskog "Primoštena" d.d., koji već 18 godina stoji neobnovljen i neiskorišten.

Urbanističkim planom uređenja, investitorima je omogućena etapna gradnja turističkih sadržaja, ali i etapna gradnja potrebne infrastrukture. Gradnja prvih turističkih objekta na 110.000 kvadrata, prema najavljenim planovima, trebala bi započeti u listopadu 2020. godine, u pitanju je resort s 1170 postelja koji bi trebao bi biti otvoren 2022. godine.

Investitor Prim Bay Resorta je austrijska tvrtka M.L. Bay Development d.o.o. u vlasništvu Christopha Trauniga, koji je već 12 godina uspješno prisutan na hrvatskom investicijskom turističkom tržištu. Glavni projektant je Dario Travaš iz zagrebačke tvrtke ATP projektiranje d.o.o.

 

 

Autora projekta, kako je istaknuto na prezentaciji, inspirirali su suhozidi, kamena čipka i topografija terena i bili su temelj koncepcije čitavog projekta. Sve hotelske sobe, sobe urbanih apartmana i luksuznih vila imat će pogled na more. Hortikultura bit će isključivo autohtona, a krajolik će biti oslobođen od prometa. Kroz Resort vozi će samo mali električni automobili, a parkirni prostor predviđen je uz glavnu prometnicu D8.

350 novih radnih mjesta

Bit će izgrađeno čak 111 istovjetnih apartmana na 8000 kvadrata, svaki stan imat će pogled na more i stari grad, 30 samostojećih vila s bazenima za koje je projektant našao inspiraciju u arhitekturi rimskih antičkih vila...

Središnji objekt je luksuzni, obiteljski hotel najviše kategorije s 250 soba s pogledom na more. Sa svim sadržajima zauzimat će 26 tisuća četvornih metara. Hotel će pored restorana sadržati i wellness i spa sadržaje, manje kongresne prostore, a južno od hotela smjestit će se i malo etno selo. Prema UPU, na svakoj parceli uz građevinu treba biti najmanje 40 posto zelenih površina.

Kada novi turistički kompleks bude gotov, u njemu će prema riječima investitora raditi 350 zaposlenika i moći će ugostiti 12 tisuća turista.

06. svibanj 2024 18:58