StoryEditorOCM
ŽupanijaAntička legenda

Buđenje zmaja: Rogoznička turistička zajednica na You Tubeu zavrtila novi promotivni video

Piše Vedrana Stočić
6. listopada 2019. - 11:50

Rogoznička Turistička zajednica na You Tubeu zavrtila je novi promotivni video pod nazivom Buđenje zmaja. Uradak je smontiran od najljepših scena s ovogodišnje manifestacije koja se održala početkom kolovoza i izazvala veliko zanimanje domaći i stranih gostiju.

-Manifestacija ‘Buđenje zmaja’ jedinstveno je uprizorenje antičke legende o jezeru Zmajevo oko i Zmaju Murinu, koja se održava duž rogozničke rive. Antička je to priča o hrabrosti, ljubavi, odanosti i pobjedi dobra nad zlim. Gledatelji imaju priliku doživjeti i postati dio legende o nastanku veličanstvenog rogozničkog jezera Zmajevo oko. To je naša udrana kulturno-zabavna manifestacija i svake godine se iznova trudimo da bude što bolje scenski uprizorena – kaže Marijo Mladinić, direktor Turističkog ureda.

Posljednjih godina rogoznička Turistička zajednica želi valorizirati sve prirodne, povijesne i kulturne vrijednosti rogozničkog područja, glavni naglasak je na jezeru Zmajevo oko  koje je inače istaknuto u svim turističkim katalozima i brošurama. U rogozničkoj Turističkoj zajednici dobro znaju da je Zmajevo oko proglašeno najvećom misterijom istočne obale Jadrana. Surovi, jedinstveni okoliš s debelim donjim slojem sumporovodika zaineteresirao je brojne domaće i strane znastvenike, a zbog meromiktičkih i anoksičkih uvjeta jezerske slane vode uspoređuju ga s Crnim morem, Framvaren fjordom u Norveškoj, ili kraterskim jezerom Pavin u Francuskoj. Od svih jezera u Hrvatskoj znanstvenici su se posljednja dva desetljeća najviše bavili upravo rogozničkim jezerom, a kao tema ušao je u trajno istraživanje Instituta ‘Ruđer Bošković’.

I scenskim uprizorenjem jedne od legendi koja je vezana za Zmajevo oko Turistička zajednica se aktivno uključila u zaštitu tog iznimnog prirodnog lokaliteta.

19. travanj 2024 09:42