StoryEditorOCM
ŽupanijaKrka polumaraton

Počele rane prijave: Ne propustite utrku u jedinstvenom prirodnom krajoliku

Piše šibenski.hr
2. listopada 2019. - 15:19

Već dvije godine maratonci iz cijeloga svijeta trče jedinstvenim sjevernim dijelom Nacionalnog parka „Krka", od Eko kampusa „Krka" u Puljanima do rimskog vojnog amfiteatra u Burnumu. Zato je za subotu, 4. travnja 2020. zakazan 3. Krka polumaraton, međunarodna atletska utrka kroz Nacionalni park „Krka". Rane prijave počele su u srijedu, 2. listopada 2019., a prijaviti se možete na mrežnoj stranici www.krka.run/prijave/   

I ove godine utrku zajednički organiziraju Atletski klub Maraton 2000 iz Karlovca i Javna ustanova „Nacionalni park Krka", kao partner, a posebna pažnja posvetit će se dječjim utrkama. Krka polumaraton događaj je za cijelu obitelj, a nerijetko je i samo trčanje ljubav cijele obitelji. Mali natjecatelji moći će se okušati u brojnim utrkama koje će se za različite uzraste održavati na Burnumu. Dodatno će se vrednovati i prolazno vrijeme jedinog velikog uspona uz jezero Brljan prema cilju u amfiteatru pa će se, osim prvog, nagrađivati i drugo i treće mjesto.

Posljednjih godina raste zanimanje za trčanje, a samim time i za boravak u prirodi, pa je i veliki broj trkačkih manifestacija. Zato Krka polumaraton u listopadu kreće s prijavama, kako bi trkači na vrijeme isplanirali svoju trkačku godinu. Ako se odluče za utrku kroz Nacionalni park „Krka", uživat će u prekrasnim prizorima jedinstvene prirodne i bogate kulturnopovijesne baštine.

- Krka polumaraton trči se od Eko kampusa „Krka" u Puljanima do amfiteatra Burnum. Na tih 21 098 metara odvijale su se tisuće godina ljudske povijesti i ere prirodnih procesa koji su oblikovali taj po mnogočemu jedinstven krajolik. Na oko četiri kilometra gornjeg toka rijeke Krke smjestilo se pet slapova, tri srednjovjekovne utvrde i rimski vojni amfiteatar, uz brojne tragove čovjekova življenja, uvijek isprepletenog sa životom rijeke. Za većinu posjetitelja to je nepoznata Krka. Gotovo je nevjerojatno da na suhom, krševitom prostoru duboka kanjona postoje tolika čudesna mjesta, što su ih oblikovali ljudi ili rijeka, koje nam valja upoznati- kazala je Katia Župan, glasnogovornica NP-a Krka.

19. travanj 2024 00:39