StoryEditorOCM
ŽupanijaKISTANJe

Lažna uzbuna na gradilištu posjetiteljskog centra NP Krka: Iako nema mina, radovi će još pričekati

26. rujna 2019. - 10:23

Radovi na Posjetiteljskom centru Nacionalnog parka Krka u Kistanjama, "Krka - vrelo života", obustavljeni početkom ljeta, još uvijek nisu nastavljeni. Zašto? Čini se da zaostale mine ipak nisu problem, jer pirotehničari nisu pronašli nijednu!
Prije dva i po mjeseca tražili smo objašnjenje Nacionalnog parka Krka zbog naglog prekida radova i od ravnateljice Nelle Slavice smo tada dobili informaciju da su razlog pronađene mine iz Drugog svjetskog rata koje treba deaktivirati. Slavica nam je tada doslovce kazala:

- Radove smo morali privremeno zaustaviti zbog pronalaska mina, zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Na ovoj je lokaciji, navodno, u Drugom svjetskom ratu bilo skladište minsko-eksplozivnih sredstava. I sad čekamo specijalni bager za razminiranje kako bi uklonili pronađene mine i time otklonili i najmanju opasnost za ljude, a do tada radovi miruju. Jer je svaki život za mene prevrijedan da bih naredila bilo kome da u ovakim uvjetima nastavi s poslom - objasnila nam je početkom srpnja ravnateljica Nacionalnog parka.

Čeka se službena potvrda

Nije bilo dvojbe oko nastavka radova, dočim bude provedeno razminiranje jer, kako je Slavica tada rekla, predaleko je projekt otišao da bi se stalo, a kako se financira i europskim sredstvima, ne smije se ni kasniti s rokovima, da ne bi bili penalizirani. Zbog toga je najavila i da će NP Krka zatražiti od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU-a) produljenje rokova, ali radove će, poručila je, nastaviti čim prije.

No, prošla su dva i pol mjeseca, a radovi i dalje - miruju. Pa smo opet zatražili očitovanje NP Krka, i od ravnateljice Odjela za odnose s javnošću NP Krka, Katie Župan dobili sljedeći odgovor:

- Javna ustanova Nacionalni park Krka 19. rujna zaprimila je izvješće Policijske uprave šibensko-kninske o obavljenom protueksplozijskom pregledu gradilišta tijekom kojeg je utvrđeno da nije pronađeno niti jedno eksplozivno sredstvo. Zbog dodatne sigurnosti radnika zatražena je i potvrda Hrvatskog centra za razminiranje da čestica zemlje koja je obuhvaćena radovima nije u minski sumnjivom području koju žurno očekujemo. U trenutku kada JU "NP Krka“ zaprimi potvrdu
Hrvatskog centra za razminiranje, izvođač radova bit će pozvan da nastavi s radom kako bi se radovi na prezentacijskom centru "Krka - vrelo života“ u Kistanjama u što kraćem roku priveli kraju - priopćila nam je Župan.

Buduća turistička meka

Za izgradnju Centra je, inače, iz europskih fondova odobreno 19 milijuna kuna, a projekt se provodi u suradnji s općinom Kistanje i NP Krka. Izvođač, tvrtka Vodotoranj d.o.o. Iz Vukovara, ugovorom se obvezala radove završiti u roku od 240 dana. Samo u uređenje Centra i likovno opremanje njegovog interijera bit će uloženo 11 milijuna kuna.

Budući Posjetiteljski centar dio je velikog projekta "Nepoznata Krka, skrivena blaga gornjeg i srednje toka Krke", vrijednog preko 80 milijuna kuna, koji bi, kako se vjeruje, ubuduće izravno i neizravno trebao privući sto tisuća turista na područje Kistanja i time pridonijeti bržem gospodarskom razvoju i preobražaju ovog kraja, ali i zapošljavanju domicilnog stanovništva. Uz Posjetiteljski centar NP Krka, radi se i Eko-centar s tržnicom i Poduzetnički inkubator gdje su radovi pri kraju.

U Kistanjama je zastoj radova na Posjetiteljskom centru svojevremeno izazvao i brojne spekulacije, pa se uz ostalo govorilo kako nisu mine razlog, nego financijski (i zdravstveni) problemi u kojima se našao izvođač radova (vlasnik tvrtke) zbog prenisko pogođene cijene. No, kako kažu u NP Krka, čim dobiju potvrdu Hrvatskog centra za razminiranje da čestica zemljišta obuhvaćena radovima nije u minski sumnjivom području, pozvat će izvođača da nastavi s radovima. Dakle, nema govora o novom izvođaču radova i novom natječaju, kako se neformalno spominjalo...

16. travanj 2024 23:52