StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica odlučila

Turistička zona Medine u blizini Zmajeva oka i marine Frappe - lov na zvjezdice može početi

Piše Vedrana Stočić
20. rujna 2019. - 17:55

Nakon višegodišnje izrade, brojnih primjedaba građana i vlasnika neprodanih terena te tri javne rasprave, od kojih su dvije bile neuspješne, rogozničko Općinsko vijeće konačno je prihvatilo Urbanistički plan uređenja (UPU) turističke zone oznaka T1 i T2 "Medine".


Ta turistička zona nalazi se unutar građevinskog područja naselja Rogoznica i zaštićenog obalnog pojasa (ZOP), te ukupno obuhvaća površinu od 16,88 ha. Kopneni dio novog turističkoga građevinskog područja iznosi 12,4 ha, dok se morski dio te zone proteže na 4,84 ha, što je svakako zanimljivost jer se na tri javna izlaganja morski dio nije ni spominjao.
Turistička zona Medine u blizini je Marine Frapa i slanog jezera Zmajevo oko. Prostor obuhvata plana razgraničen je u osam prostornih cjelina, a maksimalni kapacitet zone je 770 kreveta. Predviđena je gradnja hotela najviše kategorije s 330 kreveta i ostali smještajni kapaciteti, kao što su rezidencijalne vile i luksuzni apartmani koji moraju imati najmanje četiri zvjezdice.

Uređenje u fazama

Izgradnja turističke zone Medine prema Urbanističkom planu uređenja može ići u fazama, a za svaku fazu izgradnje smještajnih građevina u sklopu prostorne cjeline ugostiteljsko-turističke namjene obvezno je osigurati najmanje jedan javni cestovno pješački pristup do obale i najmanje dva cestovno pješačka priključka na postojeću prometnu mrežu. Izgrađenost građevinskih čestice ne smije biti veća od 30 posto, najmanje 40 posto parcele mora biti prekriveno parkovnim zelenilom.
Dopuštena visina hotela je čak 24 metra, dok visina ostalih smještajnih kapaciteta iznosi 12 metra. Zaštićeni obalni pojas u kojem se ne smiju graditi smještajni kapaciteti je 50 metara od mora, dok je udaljenost za prateće sadržaje 25 metra od obalne crte.


Bilo je dosta prigovora na visinu građevina i malu udaljenost građevina od mora, međutim obrazloženje Jedinstvenog upravnog odjela općine Rogoznica kao nositelja izrade UPU-a je da je visina hotela uvjetovana generalnim Prostornim planom uređenja općine Rogoznica i ranije izgrađenim bespravnim kućama koje ograničavaju pogled na morske vizure. I zaštićeni obalni pojas od samo 50 metra također je, tvrde u Općini Rogoznica, uvjetovan generalnom općinskom prostornom regulativom jer se ugostiteljsko-turistička zona Medine nalazi unutar naselja Rogoznica.


Još su dvije sporne odredbe u prihvaćenom UPU-u turističke zone Medine. Jedna od njih je mogućnost etažiranja, što podrazumijeva da se izgrađene vile i apartmani mogu pojedinačno prodavati, što predstavlja realnu opasnost za novu apartmanizaciju rogozničkog područja.


Iako je stavljen naglasak na očuvanje okoliša i autohtone biljne vegetacije, formulacija koja se odnosi na slano jezero Zmajevo oko je zbunjujuća. Izrađivači plana spominju takozvani inundacijski pojas koji je nova kategorija u našem vodnom pravu i definira se u kao pojas zemljišta uz vodotoke i druge površinske vode. U njemu je zabranjena ili ograničena svaka radnja kojom se može pogoršati stanje vodnog režima i stupanj ugroženosti od poplava i drugih oblika štetnog djelovanja voda.


Rogozničko slano jezero Zmajevo oko nije vodotok ni površinska voda, nema ugroženosti od poplava, zapravo u njemu je more i kapilarno je povezano s okolnim morem, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a dokaz za njihove tvrdnje su plima i oseka. Ostaje stoga nejasno zašto se spominje inundacijski pojas koji predviđa minimalnu zaštitu široku tek 10 metara od gornjeg ruba javnog vodnog dobra. Zar ne bi logičniji bio pojam javnog pomorskog dobra u općoj upotrebi što podrazumijeva znatno veći zaštitni pojas. Ostaje tek nada kako će prevladati razum i kako će budući investitori novih turističkih kapaciteta minirati i bušiti na daljini koja neće biti pogubna za iznimno osjetljiv ekosustav jedinstvenog hidrogeomorfološkog fenomena slanog jezera Zmajevo oko.

Turistička zona

Turistička zona Medine najstarija je planirana turistička zona na području općine Rogoznica. Uvrštena je u planske dokumente prije više od trideset godina i tada je imala obuhvat od čak 40 ha. Dio tog obuhvata odavno je pojela bespravna gradnja privatnih kuća i apartmana, a dio i marina Frapa. Unatoč znatno manjem obuhvatu investiranje u tu zonu, ističu u Općini Rogoznica, značajno je za rogoznički turizam. Drže da bi gradnja već odavno krenula da nije rascjepkanih parcela, brojnih vlasnika i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa.


Inače već godinama zemljište u toj zoni otkupljivao je i otkupljuje vlasnik Marine Frapa Franjo Pašalić koji je i jedan od zainteresiranih ulagača u buduće turističke kapacitete.
Općinska vlast još ističe kako je u planskom dokumentu urbanističkog uređenja naglašena najveća moguća mjera očuvanja postojećih krajobraznih vrijednosti, a propisano je uvažavanje tradicijske arhitekture i krajobrazne vrijednosti. Naglasak je stavljen, ističu, i na očuvanje okoliša i autohtonih biljnih vrsta.


Još su dvije sporne odredbe u prihvaćenom UPU-u turističke zone Medine. Jedna od njih je mogućnost etažiranja, što podrazumijeva da se izgrađene vile i apartmani mogu pojedinačno prodavati, što predstavlja realnu opasnost za novu apartmanizaciju rogozničkog područja


Već godinama zemljište u toj zoni otkupljivao je i otkupljuje vlasnik Marine Frapa Franjo Pašalić koji je i jedan od zainteresiranih ulagača u buduće turističke kapacitete

20. travanj 2024 10:44