StoryEditorOCM
ŽupanijaRogoznica

'Oba su pala, sve tri su pale': Svečano obilježeno oslobađanje vojarni

Piše Vedrana Stočić
18. rujna 2019. - 17:21

Rogoznički ogranak UDVDRRH, u suradnji sa županijskom organizacijom te udruge, općinom Rogoznica i Županijom Šibensko-kninskom svečano je obilježio 28. obljetnicu oslobađanja rogozničkih vojarni. Tog  17. rujna 1991. godine, munjevitom akcijom 113. šibenske brigade i MUP-a, u samo osam sati oslobođene su vojarne Krušćice, Zečevo i Smokvica.

Položeni su vijenci i svijeće pred središnji križ na rogozničkom mjesnom groblju uz blagoslov i molitvu rogozničkog župnika don Filipa Rodića. Okupljeni veterani, predstavnici Hrvatske vojske, MUP-a, te općinske i županijske vlasti održali su svečanost u Zečevu i organizirano obišli slavne bitnice s kojih je prije 28. godina pucao i župan šibensko-kninski Goran Pauk.  Obilazak vojarne Zečevo i nakon 28 godina za sudionike tih slavnih događaja uvijek je iznova silno emotivan, pa tako i za šibenko-kninskog župana.

Inače slavni rogoznički ratni događaju krenuli su 17. rujna kada je neprijatelj na šibenskom mostu namjeravao prepoloviti Hrvatsku i ozbiljno je prijetio gradu Šibeniku. Brzom akcijom 113 šibenske brigade HV, MUP-a, drugog ešalona 3 imotske bojene 4 brigade, uz pomoć mještana Rogoznice i Primoštena, a pod vodstvom proslavljenog generala Rahima Ademija oslobođene su tri rogozničke vojarne Zečevo, Krušćice i Smokvica. Ova akcija imala je strateško značenje za obranu Šibenika i Dalmacije. Topništvo 113 brigade formiralo se upravo zarobljenim oružjem iz rogozničkih vojarni, a tone oružja i oruđa odaslane su na bojšnice diljem Hrvatske. Topovi sa Zečeva bili su presudni u zaustavljanju Mladićevih tenkova na šibenskom mostu. Zauzimanjem zečevarske bitnice, kažu vojni analitičari, uspostavljena je prva učinkovita crta zračne obrane, što dokazuju i oboreni zrakoplovi jugovojske i legendarni uzvik Filipa Gaćine „Oba su pala, oba dva su pala“.

Općina Rogoznica već godinama tim slavnim ratnim događajima želi dati trajni značaj,  pa je tako još 2017.godine u Programu javnih potreba u kulturi osigurala 300 tisuća kuna za izgradnju memorijalnog centra u dijelu vojarne Zečevo kojeg je inače vojska proglasila neperspektivnim, odnosno Ministarstvo obrane odreklo se tog prostora zbog smanjenja obuhvata vojarne. Ideja je dobila potporu Ministarstva obrane i župana Gorana Pauka, međutim čeka se odluka Ministarstva državne imovine, u Općini Rogoznica nadaju se da će im nadležno ministarstvo besplatno ustupiti taj prostor.

-Kada bude izgrađen „Posjetiteljski centr Oba dva“  i samo obilježavanje obljetnica dobit će na dignitetu, a o slavnoj povijesti predstavljenoj između ostalog i multimedijalno moći će  učiti i naši njmlađi.-izjavila je svojedobno rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

24. travanj 2024 18:12