StoryEditorOCM
Županijanačelnik općine Pirovac ivan gulam:

Izgradnjom vrtića ostvarit ćemo san naših ljudi, a  jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata za Pirovac je gradanja sustava odvodnje te rekonstrukcije i dogradnje vodovodne mreže

Piše Katarina Rudan
7. rujna 2019. - 18:42

Krajem kolovoza u Pirovcu je potpisan ugovor s tvrtkom Agrad projekt d.o.o. za projekt izgradnje dječjeg vrtića "Mendula". Kad je svoj potpis na ugovor stavio i općinskim pečatom potvrdio načelnik Ivan Gulam, nazvao je to povijesnim činom za Pirovac. Povod je to za razgovor koji smo vodili s načelnikom, jer osim vrtića u Pirovcu se realiziraju ili su pred realizacijom i drugi kapitalni projekt.

Ostvarenje sna

– Riječ je o projektu o kojem se razgovaralo desetak i više godina i konačno je san brojnih Pirovčana postao stvarnost. S izradom projektne dokumentacije počeli smo još 2016. godine, uslijedilo je rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, otkupili smo teren uz zgradu Osnovne škole te ishodovali sve potrebne dozvole. Vlada RH je vrtić uvrstila u poslove od posebnog interesa za RH. Građevinsku dozvolu smo dobili tek 2018. godine, pa je projekt bio spreman za prijavu na mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Pred sam Božić prošle godine stigla je vijest da je projekt prošao i dobili smo 5,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava. U međuvremenu smo se kandidirali i na sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekata i zatražili 1,6 milijuna kuna. Ako prođemo, a vjerujem da hoćemo, iz općinskog proračuna morat ćemo izdvojiti samo 300 tisuća kuna pošto je ukupna vrijednost projekta 7,1 milijun kuna. Predstoji nam raspisivanje natječaja za opremanje vrtića vrijednog oko 750 tisuća kuna, a objavit ćemo ga do kraja godine kako bi za iduću 2020/21. pedagošku godinu vrtić bio spreman za prihvat korisnika.

Sadašnji prostor vrtića, u prizemlju zgrade u kojoj je i općinska uprava, nema idealne uvjete za boravak djece. Koliko djece ga pohađa te koliki je kapacitet novog vrtića?

– Što se tiče postojećeg vrtića, ipak smo od prošle godine unaprijedili stanje i uvjete boravka zahvaljujući još jednom europskom projektu "Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja", koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Povukli smo nešto više od 1,8 milijuna kuna, uveli dvosmjenski rad, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još odgojiteljica. Projekt se provodi dvije godine i nastavit ćemo s njim i u novom objektu. Inače, novi vrtić je projektiran za 60 djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima. Dakle, 30 kvadrata bruto površine po djetetu te vjerujem kako ćemo time zadovoljiti potrebe sljedećih dvadesetak godina. Trenutno u Pirovcu imamo 42 djece koja pohađaju vrtić, a bude li potrebno, vrtić koji gradimo na dvije etaže moći ćemo nadograditi. Moram reći da prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, naša općina ima najbolji indeks vitalnosti u županiji, odmah iza Bilica. Broj rođene djece u Pirovcu prošle godine bio je veći nego u Murteru i Tribunju, mjestima s kojima se možemo usporediti po broju stanovnika.

Zadnjih godina u općini Pirovac se puno toga napravilo. Dobili ste marinu i našli se na nautičkoj karti Hrvatske, uredili ste ceste, ulice, trgove, sakralne objekte, obalu, domove kulture u zaleđu i da ne navodim dalje. No, što je s projektom gradnje sustava odvodnje te rekonstrukcije i dogradnje vodovodne mreže?

– To je jedan od izuzetno važnih kapitalnih projekata za Pirovac koji se sve više turistički razvija i raste te je pred realizacijom. Još 2015. godine počeli smo s izradom projektne dokumentacije za sam sustav Pirovac – Tisno – Jezera. U međuvremenu, riješili smo sve imovinsko-pravne odnose na nerazvrstanim cestama, a riječ je o 35 kilometara koje smo upisali u vlasništvo Općine Pirovac te smo zajedno s Općinom Tisno kupili i zemljište za izgradnju pročišćivača. Do sada smo uložili oko 2,5 milijuna kuna u taj projekt. Očekujemo, s obzirom na to da je izrađena i nova studija kojom je procjena vrijednosti projekta odvodnje Pirovac – Tisno – Jezera povećana s 260 na 401 milijun kuna, da će se ta europska sredstva i ugovoriti te nakon iduće turističke sezone početi s gradnjom. Konkretno, što se Pirovca tiče, predviđena je izgradnja 25 kilometara odvodnje i 14,5 kilometara rekonstrukcije i dogradnje vodovodne mreže.

Turisti nas vole

Iz godine u godinu bilježite turistički rast. Godine 2017. imali ste oko 217 tisuća noćenja, a zadnje dvije više od 400 tisuća. Kakvu ćete turističku žetvu imati ove godine?
– Točno je. Rastemo iz godine u godinu i vjerujem da će na kraju i ova godina biti bolja od lanjske. Imamo rast, a koliki će on u konačnici biti vidjet ćemo. Međutim, ono što nam je puno bitnije od brojenja noćenja je da prilagođavamo infrastrukturu, podižemo kvalitetu i razinu usluge. U tu svrhu prošle smo godine donijeli novu Strategiju razvoja turizma, a radio ju je Institut za turizam. Inače, u srpnju smo bili među top 10 destinacija po ostvarenim noćenjima domaćih gostiju. Domaći gosti vole Pirovac i u ukupnom udjelu noćenja čine 30 posto, dok su među stranim gostima najzastupljeniji Slovenci i Nijemci.

23. travanj 2024 21:15