StoryEditorOCM
ŽupanijaSvi u Murter

U subotu počinju 22. Dani latinskog idra. Okupti će 80 brodova i 500 sudionika od Istre do Komiže

6. rujna 2019. - 17:33


Kada je prije 22 godine u Murteru održana prva regata Latinsko idro u njoj je sudjelovalo tek sedam brodica. Ove godine ta će manifestacija, koja je na otoku gajeta i drvene brodogradnje trebala potaknuti očuvanje i popularizaciju kulturne baštine, ali je u međuvremenu narasla i prerasla početne okvire, okupiti čak 80 brodova i 500 sudionika. Svečano će biti otvorena u subotu, 7. rujna u 19 sati kada će se na Staroj rivi održati i smotra klapa, a uz brojne regate, zabavni i kulturni program, manifestacija će potrajati do 6. listopada. Organizator je murterska udruga Latinsko idro, osnivač i dugogodišnji predsjednik koje je bio nedavno, prerano preminuli Željko Jerat kojemu će biti posvećen i dio događanja ovogodišnjeg, 22. Dana latinskog idra.

–Nije lako nastaviti raditi nakon našeg predsjednika Željka Jerata, jer je on zaista visoko podigao ljestvicu. Do sada smo uspjeli ostvariti sve što smo zacrtali, pa tako smo ovoga ljeta imali i školu jedrenja u gajeti za djecu. Ove smo godine imali 18 djece, a ta će djeca sudjelovati na tradicionalnoj malo veslačkoj regati povodom Male Gospe. Veslat će u kaićima, a naša je želja da svake godine dobijemo barem po dvoje mališana koji će se i u budućnosti baviti poslovima vezanim uz jedrenje, brodove i more. Trenutno imamo oko 30 članova koji su stari koliko i sama udruga, a koji su također prošli kroz našu školu jedrenja i dogurali do toga da su danas skiperi i da nam pomažu u vođenju škole. Jer, ova priča oko latinskog idra nije namijenjena starim i vremešnim, nego mladim ljudima koji će zamijeniti stare i nastaviti s ovom tradicijom – rekao je novi predsjednik Latinskgo idra Jakov Lovrić.

Središnji događaj, po kojoj je cijela manifestacija i dobila ime, je velika regata Latinsko idro koja će se održati 29. rujna na blagdan sv. Mihovila. Direktorica TZ Općine Murter-Kornati Matea Bašić ističe kako je prvotna ideja, osmišljena baš povodom spomenutog blagdana, odavno proširena i obogaćena nizom događanja koja sada traju mjesec dana. Stoga je to za Murter vrlo važan i turistički događaj.

-Na regatu nam dolaze naši prijatelji iz Istre i Kvarnera pa sve do Hvara i Komiže. Murterani daju sve od sebe da dočekaju i ugoste brojne goste, a da im to polazi za rukom govori podatak da u rujnu imamo sve više turista – rekla je Bašić.
A da se u Murteru isplati biti ovih dana potvrdila je i ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje Kate Šikić Čubrić, i sama aktivna u vodstvu udruge Latinsko idro, izdvajajući iz programa nekoliko posebno zanimljivih događaja.

–U nedjelju, 8. rujna je glavna murterska fešta – Mala Gospa, a program započinje u 17 sati malom veslačkom regatom. Izdvojila bih također i tradicionalnu plovidba na otok Žut koja traje više dana. Zatim regatu Didovin veslun koja ima dugu tradiciju, a tu je i dječja regata Malo latinsko idro planirana u petak, 27. rujna. Poseban program tada će biti večer tradicijske kuhinje Kod moje babe kada će se moći probati jela koja se danas rijetko spravljaju i ne mogu jesti u restoranima. Najveći događaj je, dakako, sama regata Latinsko idro koja će 28. rujna startati u 15 sati, a dan prije u kinu će biti prikazan filmski materijal s nekih prijašnjih regata u znak sjećanje na Željka Jerata. Održat će se i natjecanje u „armivanju“, odnosno pripremanju i opremanju brodova za plovidbu, jer je i to dio priče o jedrenju i važno nam je posebno da to vide mladi. Ovogodišnji Dani latinskog idra završit će Gajeta kupom, ali se na toj regati ipak neće jedriti po starim nego današnjim, natjecateljskim jedriličarskim pravilima – istaknula je Šikić Čubrić.

20. travanj 2024 01:34