StoryEditorOCM
ŽupanijaČija su djeca iz Banjevaca

U školu idu u Šibenik i sve ih veže za ovaj grad, ali administrativno pripadaju Zadarskoj županiji, pa kada mole da ne pješače kilometrima do autobusnog stajališta, svi od njih peru ruke

Piše Šibenski.hr
2. rujna 2019. - 16:52

O problemu s prijevozom djece iz jednog dijela Banjevaca do njihovih škola, obaviješteni su i Općina Stankovci i Zadarska županija, ministarstva školstva i prometa, pa i Ured Predsjednice RH, ali to ni u kom slučaju ne znači da će u dogledno vrijeme taj problem biti riješen, piše Predrag Opačić na portalu Zadarski.hr. Sve te institucije alarmirao je Velimir Krpina obraćajući im se brojnim dopisima u ime roditelja i školske djece iz dijela Banjevaca koji mještani zovu Donji kraj.

-Učenici od prvog do četvrtog razreda idu u područnu školu u Banjevcima i po njih ujutro dolazi školski autobus jer istovremeno vozi i učenike od petog do osmog razreda u školu u Stankovcima. Međutim, kada učenicima nižih razreda završi nastava, u Donji kraj se vraćaju pješke, preko Banjevačkog polja im je to put od jednog kilometra, a ako idu asfaltom, protegne se to i na dva i pol kilometra. Međutim, naš najveći problem nastaje kada nam djeca završe osnovnu školu, tek tada počinje križni put učenika koji u srednju školu idu u Šibenik, kaže Velimir Krpina i nastavlja:

 

 

-Desetak srednjoškolaca mora svako jutro pješačiti po dva kilometra da bi uhvatili autobus za Šibenik i jednako toliko kada se vraćaju iz škole. Ta djeca znaju u školu doći mokra i promrzla, a sve zbog dva kilometra razdaljine koju autobus prođe za šest-sedam minuta! Razgovarao sam i s načelnikom Željkom Baradićem i sa zadarskim županijskim pročelnikom za školstvo Ivanom Šimunićem, ali oni kažu da nemaju nikakvih ovlasti određivati prijevozniku dokle će voziti. Tako ispada da svi znaju o čemu se radi, ali nitko nije nadležan, zaključuje Krpina.

Po objašnjenju pročelnika Šimunića, Zadarska županija ispunjava svoju obvezu prema osnovcima iz viših razreda koje se prevozi u Stankovce, ali se područna škola nalazi unutar tri kilometra razdaljine, pa prijevoz učenika do četvrtog razreda nije moguće sufinancirati i organizirati im prijevoz.

-Što se srednjoškolaca tiče, oni u Šibenik odlaze javnim linijskim prijevozom, a to je gospodarska djelatnost nad kojom Županija nema nadležnosti. Ta autobusna linija ne pokriva dio Banjevaca i mi tu ne možemo ništa, kaže pročelnik Šimunić.

Radi se o međužupanijskoj liniji kojom auto prijevoznik "Stari Velim" spaja Benkovac i Stankovce sa Šibenikom. Isti taj prijevoznik prevozi i školsku djecu iz Banjevaca u Stankovce.

-Dopusnicu za liniju do Šibenika dobivamo od Ministarstva prometa i njome je precizno naznačeno odakle polazimo i gdje sve stajemo. U Donji kraj nikada nije išla nikakva autobusna linija, mi jednostavno ne možemo ulaziti u svaki zaselak od Benkovca do Šibenika niti možemo udovoljiti zahtjevima svih tih ljudi, kaže Ivica Vunić iz "Starog Velima".

-Znam za taj problem, dolazio je kod mene gospodin Krpina. Sve što mogu obećati je ovo: još ću jednom razgovarati s ljudima iz Zadarske županije i pokušati pronaći način da se problem riješi, rekao nam je stankovački načelnik Željko Baradić.

 

 

Velimir Krpina cijelu priču zaključuje ovako:

-U Ministarstvu prometa su mi rekli da Općina može s nekim prijevoznikom sklopiti ugovor o dopunskoj liniji i angažirati neki mini bus ili kombi za prijevoz učenika. Ako se ovo ne riješi, nije isključeno da roditelji spriječe odlazak djece i u osnovnu i u srednju školu, kaže Krpina.

-Mi papirnato jesmo u Zadarskoj županiji. Na samoj smo granici sa Šibensko-kninskom županijom, ali oduvijek smo kroz povijest bili orijentirani prema 30 kilometara udaljenom Šibeniku, a ne 60 kilometara udaljenom Zadru. Tamno se rađamo, tamo radimo, nadbiskupija nam je u Šibeniku, Elektra, Vodovod, tamo nam djeca idu u srednju školu. Zato mislim da bi u traženje rješenja za naše srednjoškolce trebalo uključiti i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, pa i gradonačelnika Željka Burića. Tražit ćemo pomoć i od njih, upozorava Velimir Krpina.

25. travanj 2024 23:44