StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniš

Počeo 6. Međunarodni festival pršuta: Ne propustite prigodu da se poklonite 'kralju dalmatinske gastronomije'

Piše šibenski.hr
23. kolovoza 2019. - 23:48

U petak navečer na Poljani u Drnišu, svečano je otvoren 6. Međunarodni festival pršuta. Na to manifestaciji sudjeluje dvadesetak ponajboljih proizvođača pršuta iz Hrvatske, te gosti iz Bosne i Hercegovine i Crne gore. Uz pršute, posjetitelji će moći kušati i izravno od proizvođača kupiti i pečenicu, pancetu, sir, vino, soparnik, med, rakije i druge domaće proizvode. Uz vrhunsku domaću gastronomiju, dvodnevni festival donosi i pregršt kulturnih i zabavnih događaja.

'Kralju dalmatinske gastronomoje' možete se pokloniti i u subotu, a jedna od novosti u organizaciji festivala je vrijeme početka događanja od 19 sati.

Naime, događanja oba dana su predviđena za večernji termin jer je izlaganje suhomesnatih proizvoda na jakom ljetnom suncu proteklih godina stvaralo probleme izlagačima i utjecalo na ukupni doživljaj za posjetitelje. Stoga je ove godine sav program koncentriran u večernjim satima, kada je ugodnija temperatura za degustacije, zabavu i boravak na otvorenom prostoru, poručili su organizatori.

Inače, festival je otvoren revijalnim natjecanjem uzvanica u rizanju pršuta. Uslijedila je dodjela nagrada najboljim proizvođačima i proglašenje ovogodišnjih šampiona. Djeca su se zabavila izrađujući predmete od drveta s majstorom Ivanom Mlađom Tomićem. Obrtnička komora Šibensko – kninske županije počastila je posjetitelje specijalitetima od domaćih namirnica. Kulturno stvaralaštvo drniškog kraja predstavili su Gradski pjevački zbor Neuma, pjesnik Frane Bilić, tamburaški sastav „Krsto Odak" i klapa Drniš. Zabavni dio programa zaokružila je klapa Kampanel.

Subota- drugi dan festivala donosi novo uživanje u gastronomiji  i izvrstan glazbeni program. Za dječju zabavu pobrinut će se JU NP Krka sa svojim edukativnim radionicama. Kužinavat će meštri iz Udruženja obrtnika Kaštela. Za dobro raspoloženje pobrinut će se Gradski puhački orkestar Drniš, Kulturno umjetnička udruga Miljevci i vrhunski drniški glazbenici okupljeni u sastav prigodnog imena – The Smoked Ham. Vrhunac zabavnog programa bit će nastup klape Iskon, čiji će hitovi odzvanjati Poljanom do ponoći, nakon čega će festival biti zatvoren uz vatromet.

U sklopu Festivala moguće je upoznati tajne drniške povijesti uz vodstvo domaćih turističkih vodiča.

- Nakon velikog uspjeha prošlogodišnje akcije i interesa naših posjetitelja, i ove godine organiziramo turističko razgledavanje Drniša u pratnji certificiranih lokalnih vodičica. Priče iz burne povijesti Drniša, uz obilazak Gradine, crkava, Stare mlinice, kao i djela Ivana Meštrovića dostupna na našim ulicama, posjetiteljima će predstaviti Josipa Petrina i Josipa Prpa. Za one koji to nisu uspjeli u petak, besplatna tura polazi od Meštrovićevog Vrela Života i u subotu u 18 sati- kazala je Josipa Čupić, direktorica Turističke zajednice Drniša.

Inače, Festival organiziraju Grad Drniš, Turistička zajednica Grada Drniša i Udruga proizvođača Drniškog pršuta, uz visoko pokroviteljstvo Ureda Predsjednice RH.

25. travanj 2024 00:46