StoryEditorOCM
Županijajedrenje na latinsko idro

Ekološka udruga Šepurine organizirala još jednu uspješnu regatu: Trinaesti Burtiž - sa srećom...

16. kolovoza 2019. - 15:27

Zahvaljujući poduzetnosti nejake a istodobno moćne, velikim dijelom i ženske... Ekološke udruge Šepurine, održana je prvićka regata na latinsko idro, odnosno šepurinski Burtiž.

To što je bio trinaesti, donijelo mu je samo dobre stvari: dobro vrijeme, dobro raspoloženje posada, a bogme i dobar broj njih! Čak trideset i pet, što je najveći broj prova koje su se našle na startnoj crti otkad regatu organizira rečena ekoudruga.

– Došli su nam prijatelji iz Murtera, Betine, Jezera, Zlarina, s Krapnja, plus naši šepurinski brodovi i posade. I nisu se ostvarile zle slutnje oko broja trinaest, štoviše, bilo je izvrsno! Regatu smo posvetili Željku Jeratu, koji više nije među nama. Zahvaljujući njegovim savjetima i pomoći, ona prva regata koju je organizirala Ekološka udruga ispala je odlično! I sad sve za njom... – govori Irena Kursar, koja se sa svojom ekipom, i uz pomoć društvene zajednice, dobro potrudila da idrači budu zadovoljni, a regata uspješna. Po svoj onoj paklenoj vrućini i s relativno malo vitra, što je za teške drvene brodove jednako nepovoljno kao i – previše vitra...

Evo i kako su posade završile natjecanje u akvatoriju između Prvića, Vodica i Tijata!

Među gajetama, prva je bila "Sirotica", MU 485, naravno, s Damirom Ćorkalom na timunu. Druga je stigla "Baba Ivanica", TI 777, s kormilarom Ivicom Meićem Sidićem, a treći su samo imali domaćinsko ime, "Prvinka", koje, da zbuni protivnike, nosi posada gajete MU 1813 s kormiralom Jakovom Lovrićem iz Murtera.

Među leutima, prvi je stigao lijepi "Orlić", kojim je kormilario Dieter Shellenberg, naravno u nerazdvojnom društvu svoje supruge, Murterinke Marije, rođene Pleslić. Drugi leut bio je betinski "Gušte" s posadom uvijek i sveprisutnog Tonka Skračića Treve, a treća je bila susjedna, zlarinska posada leuta ŠB 4166 s timunjerom Đorđom Ljubom.

Naposljetku, evo kako su završili kaići!
Prvo mjesto odnijela je "Marinka", MU 969, koju je vozio kalafat Ante Fržop, drugi je bio krapanjski kaić ŠB 6235 s Franom Jaramom na timunu, a treći "Gudac", VD 703, kojim je timunio Andrija Cukrov.

Eto tako je završila šepurinska, prethodile su joj zlarinska i jezerska, sad će brzo krapanjska, betinska i u završnici, kao i obično, murterska regata na latinsko idro!

I više od dvadeset godina iza, još uvijek na radost svojih idrača, ali bogme i brojne publike i stranaca, koji su redovito zatečeni ljepotom flote, jedara i jedrenja...

24. travanj 2024 02:46