StoryEditorOCM
Županijanerentabilna, a važna

Spašena 'vruća' linija 80, Drniš - Split: Splitski 'Promet' će voziti i dalje, samo uz manji broj polazaka i radnim danom i vikendom

Piše Katarina Rudan
12. kolovoza 2019. - 15:42

Odahnuli su stanovnici drniškog i petropoljskog kraja, jer ipak nisu 1. kolovoza ostali "odsječeni od svijeta", bez autobusne linije broj 80 Drniš -Split, kako je najavio i zaprijetio splitski "Promet". Naime, uvjetovali su nastavak održavanja za njih nerentabilne linije, duplo većim subvencioniranjem Općine Ružić nego što je to ranije dogovarano, ali i uključivanjem Grada Drniša u sustav subvencioniranja. Prema prvotnim dogovorima, Općina Ružić je za 17 polazaka u oba pravca, devet iz Drniša i osam iz Splita, trebala "Prometu" godišnje plaćati 329.000 kuna subvencije što je za skromni općinski proračun, u kojeg se slijeva tek oko dva milijuna kuna izvornih prihoda, bilo kako tako prihvatljivo.

Međutim, na sastanku u Županiji koji je održan sredinom lipnja, a kojem su bili nazočni Tomislav Dželalija, zamjenik gradonačelnika grada Drniša, Ante Pijuk, načelnik, i Dalibor Durdov, zamjenik načelnika općine Ružić, Miroslav Delić, direktor tvrtke "Promet" d.o.o. Split, i Dinko Radić, rukovoditelj komercijale, te Damir Čarić, pomoćnik pročelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, "Promet" je izišao s novim ciframa. Općina Ružić je odjednom trebala, bez ikakvih konkretnih analiza i prikaza (ne)rentabilnosti linije, godišnje plaćati 577.000 kuna, Grad Drniš je s prvotnih 150.000, trebao "uskočiti" s 266.000 kuna godišnje subvencije.

Na to nisu mogli pristali, a podršku su dobili i od Županije. U međuvremenu građani su otvorili i stranicu "Neće moći" na Facebooku, te se bili spremni organizirati i prosvjedovati da je došlo do ukidanja linije 1. kolovoza. Međutim, čelnici Grada Drniša i Općine Ružić bili su jedinstveni u stavu da neće prihvatiti "Prometovu" ucjenu i pokrivati njihove gubitke, već da će – ukoliko se ne postigne razuman dogovor - utemeljen na činjenicama, razmotriti mogućnost organiziranja vlastitog prijevoza na relaciji Drniš – Split, što su i učinili.

Domaći "ispali iz igre"

Pozvani su domaći prijevoznici da daju neobvezujuće ponude za javni linijski prijevoz Drniš - Split, a s njima je održan sastanak zadnji dan u srpnju. Bilo je različitih kombinacija i visine subvencija: smanjenje broja linija, presjedanje u Crivacu te direktna linija. Na kraju se pokazalo da neobvezujuće ponude trojice ponuditelja, jednog zajedničkog i dvije pojedinačne, nisu najbolje rješenje.

Sutradan, 1. kolovoza ponovo su se, ovaj put u Splitu, u prostorijama "Prometa" sastali drniški gradonačelnik Josip Begonja, načelnik i zamjenik načelnika Općine Ružić Ante Pijuk i Dalibor Durdov te predsjednik uprave "Prometa" Miroslav Delić. U konačnici, postignut je načelan dogovor s "Prometom" o nastavku pružanja usluge javnog linijskog prijevoza na relaciji Split - Drniš - Split.

Uz smanjenje broja dnevnih polazaka na šest u svakom pravcu radnim danom, odnosno tri polaska u svakom pravcu vikendom i praznikom, "Promet" je svoja godišnja potraživanja sveo na okvirnih 150.000 kuna od Grada Drniša i 250.000 kuna od Općine Ružić.

Financijska pomoć

- Ovakav dogovor je za naše dvije lokalne zajednice proračunski prihvatljiv, a s druge strane osigurat će se dovoljan broj linija koje zadovoljavaju potrebe naših građana, posebno učenika koji gravitiraju prema Splitu ili Drnišu. Ovih dana očekujemo prijedlog ugovora tvrtke "Promet" i građani mogu odahnuti. Od prvog trenutka sam rekao da će linije prema Splitu i obratno biti i stoga neka ne vjeruju u različite informacije koje se šire društvenim mrežama - rekao je gradonačelnik Begonja.

Da će ovakvo rješenje zadovoljiti i potrebe stanovnika s područja općine Ružić, vjeruje općinski načelnik Ante Pijuk, ali očekuje i financijsku pomoć Županije za subvencioniranje javnog linijskog prijevoza od Drniša do Splita. Kad dobiju prijedlog ugovora, a trebalo bi to biti najkasnije do 15. kolovoza, predstavnička tijela Drniša i Ružića moraju ga potvrditi kako bi on mogao biti potpisan.

- Detalje oko točne satnice polazaka autobusa dogovorit ćemo naknadno, vodeći računa o potrebama svih kategorija korisnika, a važna je i informacija da će "Promet" sve do potpisivanja sporazuma i utvrđivanja nove satnice, što će se realizirati najkasnije do druge polovice rujna, voziti redovno po važećem voznom redu - rekao nam je Dalibor Durdov.

20. travanj 2024 07:59