StoryEditorOCM
Županijapotpore POLJOPRIVREDNICIMA

U Gradcu, ispod Meštrovićeva mauzoleja, turisti će grickati deset vrsta sira, pijuckati Debit Ante Sladića i(li) Andre Raka

1. kolovoza 2019. - 15:13

Kad saznaš da je županija izdvojila za potporu poljoprivredi i poljoprivrednicima 1, 3 milijuna kuna, da je od tih novaca u prvom krugu podijeljeno 340 tisuća kuna poljoprivrednim udrugama, a u drugom 470 tisuća kuna, ali živim, konkretnim ljudima, koje vidiš i čuješ – odmah si nekako sigurniji da je svaka ta kuna došla u prave ruke.

Dobar dio od njih 59 došao je u četvrtak u šibensku knjižnicu potpisati 'papire' sa županijom, a u tim je papirima skoro 150 novih ovaca i koza, osam junnica, jedan bik domaće buše, dvanaest pčelinjih zajednica i još puno toga što ne zuji, ali isto tako meda daje...

Poput kušaonice sira koju će podići mladi Marin Franjić, iz Gradca, kako bi turisti mogli u sjeni Meštrovićevog remek djela grickati čak deset vrsta domaćih sireva, pijuckati Debit Ante Sladića, ili onaj Andre Raka. A da će sira biti, ne treba ni sumnjati jer je Marin, veterinar po struci, na svom OPG-, od jedne krave došao ubrzo do njih šesnaest, ima i koze, a tko želi može se slikati i s njegovim magarcima, od kojih uvijek oni betežni mogu dobiti i koji dece magarećeg mlijeka.

Supruga mu je, kazao je, menađerica, sedam jezika govori, pa kad sad oni krenu, u seoski turizam i zdravu hranu, svi će vidjeti da je tih 25 tisuća kuna, koliko je od županije dobio za subvenciju, da nije darovano nego je, uistinu - odlično uloženo.

Isto kao i Josipu Vatavuku 14 tisuća kuna za nove ovce, koje će pridružiti stadu od njih već 107 koliko ih pase uokolo njegovih Karalića, a u planu je i nabava nekih dvadesetak goveda.

Puna je planova i mlada poduzetna obitelj Sandre i Predraga Vrljevića, koja se bavi uzgojem pilića, brojlera, kokama nesilicama, uzgojem goveda, a obrađuju i zemlju.

Isto kao i već spomenuti Andro Rak, koji će uz već postojeća tri hektara obiteljskkih vinograda, zasađenih plavcem i maraštinom, uskoro zasaditi još dva – hektara – debita. Radi i on kušaonicu u svom Rakovom selu, tamo mu je i vinarija, a a poticaj mu je – kao i svima – u tom smislu Ante Sladić, kojeg su nakon osvajanja Dekantera u Londonu pune novine, portali i televizija.

Kazao je Ante i ovom prigodom u knjižnici kako je taj smjer – prodaja na kućnom pragu, kroz turizam, zapošljavanje cijele obitelji, domaću spizu – upravo smjer u kojem bi svi naši mali proizvođači trebali ići. A da je tomu baš tako posvjedočila je i majka Vlatke Fržop, koja veli da turisti u obiteljskoj kušaonici njihovog maslinovog ulja, ne traže samo proizvod, nego i priču, doživljaj za što se treba stalno dodatno educirati i dokazivati.

Da se pritom ne treba ničeg bojati, posvjedočila je i Ivana Mešin, koja se uzgojem krava i proizvdonjom sira počela baviti nakon što je nedavno ostala bez posla. Pa rekla – bolje da ja sama sebi budem šef, nego da mi neko drugi šefuje.

Pa se pridružila već iskusnim sirarima i siraricama, kao što je Anka Đidara, kojoj je župan Pauk, usput, darovao i knjigu o proizvodnji sira. Znanja nikad dosta, a i kažu da s knjigom nisi sam, pa i to spada u poticaje. Kao što je poticaj na koncu bila i ova zajednička fotka koja je županu – zaisgurno - bila puno ugodnija nego Županijska skupština dan prije, na kojoj ga je oporba tukla i rešetala zbog kninske lagune, ekološke 'crne točke' pune raznih otrova i teških metala. Ovo je bila prava pastorala...

19. travanj 2024 17:10