StoryEditorOCM
ŽupanijaOPET RAZOČARAli RODITELJE

Šibenik koji nosi UNESCO-ovu titulu Grada prijatelja djece nema kuna za radne bilježnice: Mislili su da će država i njih platiti

19. srpnja 2019. - 10:42

Ako država u novoj školskoj godini plaća udžbenike, ima li šanse da naša djeca dobiju pomoć od Grada Šibenika, koji nosi UNESCO-ovu titulu Grada prijatelja djece, za kupnju dodatnih obrazovnih materijala; radnih bilježnica, zbirki, likovnih mapa i slično? Pita se to Iva Milutin, majka jednog osnovnoškolca, koja je nezadovoljna što Grad Šibenik, za razliku od drugih gradova, županija i općina u državi, pa čak i u Šibensko-kninskoj županiji, ne misli na svoje školarce i njihove roditelje kojima, barem većini, početak nove školske godine zadaje silnu glavobolju i udar na kućni proračun.

- Osjećamo se kao građani drugog reda. Možemo li barem računati na refundiranje troškova? Zašto uvijek ljudi u ovom gradu moraju doslovno moliti da dobiju nešto - negoduje Milutin, uvjerena da njezino nezadovoljstvo dijele mnogi roditelji.

Milutin je lani, kada su teret nabave udžbenika opet morali iznijeti sami roditelji, pokrenula potpisivanje internetske peticije za nabavu besplatnih udžbenika. Prikupila je gotovo 3000 potpisa, no uzalud, jer niti Grad Šibenik niti Šibensko-kninska županija koja je osnivač čak 13 osnovnih škola i 11 srednjih na svom području, zapravo svih osim onih na šibenskom području, tada nisu reagirali.

Budući da država sada snosi troškove nabave osnovnoškolskih udžbenika, mnogi su se roditelji ipak ponadali kako će ovaj put Gradu Šibeniku i Županiji biti lakše osigurati novac za kupnju dodatnih obrazovnih materijala. No, u županijskom i proračunu Grada Šibenik ni lipe, a kamoli kune nije predviđeno za pomoć roditeljima, a kao opravdanje navode kako su očekivali da sve to plati država te da proračunski novac ulažu u dodatno uređenje i opremanje škola, što smatraju prioritetom.

EU novac

- Grad Šibenik nije planirao ta sredstva u svom proračunu, računajući da će država osigurati sve udžbenike, ali i druge potrebne obrazovne materijale - kazala je Mirjana Žurić, pročelnica šibenskog Odjela za društvene djelatnosti.

Dodaje, kako će ipak djeca koja imaju pravo na besplatnu školsku marendu, a procjenjuje se da je riječ o 700 učenika, dobiti besplatne školske torbe, pernice i bilježnice. Ali tu pomoć neće im osigurati Grad Šibenik, već gradski Crveni križ koji je taj program prijavio i za njega dobio novac iz europskih fondova.

- Crveni križ se nama obratio kao osnivaču škola kako bi došli do podataka o broju te djece i ne možemo reći da je to novac iz gradskog proračuna kada nije. Ali, nije ni važno tko je novac dao, važno je da tu pomoć djeca dobiju - komentirala je Žurić, ističući kako je svjesna koliki je izdatak roditeljima svake jeseni kupovanje knjiga, radnih bilježnica i svega ostalog potrebnog za školu.

- I sama sam kao roditelj vidjela koliko je sve to skupo. Razmišljamo ozbiljno i obećavam da ćemo od sljedeće godine u proračunu planirati novac da pomognemo roditeljima, samo je važno da se prije toga donesu jasni kriteriji kako bi se pomoglo onima kojima takva pomoć zaista treba - rekla je Žurić.

Dobre vijesti za roditelje nema ni njezina kolegica u županijskoj upravi. Kao ni prethodnih, ni ove godine u Županiji za to nemaju novca, a i procjena prioriteta je drugačija, kaže Diana Ercegović, pročelnica županijskog Ureda za prosvjetu, kulturu i sport.

- Županija iz svog proračuna izdvaja svake godine dodatno za uređenje, adaptaciju i opremu škola, jer decentralizirana sredstva za to nisu dovoljna. Lani smo za to izdvojili ukupno 600.000 kuna. Smatramo da se time podiže obrazovni standard, što je opet u korist naših učenika i zato to smatramo prioritetom. A još 620.000 kuna dajemo za učeničke i studentske stipendije te pomoć veleučilištima na našem području. Tu su još i natjecanja i druga izdvajanja poput prijevoza učenika koji moramo osigurati - ponovila je Ercegović ono što već godinama odgovara kada joj se postavi pitanje o besplatnim udžbenicima, a sada radnih bilježnica i drugih školskih materija.

Drniški primjer

Za razliku od Grada Šibenika i Županije, u Gradu Drnišu i ove godine svesrdno pomažu svojim osnovnoškolcima. Istina, torbe, bilježnice i olovke ipak će im morati kupiti roditelji, ali će im zato Grad Drniš platiti sve radne bilježnice, listiće i likovne mape i sve to, zajedno s udžbenicima, čekat će ih na školskim klupama. Javna nabava svega toga je u tijeku, a Grad Drniš iz svog će proračuna za to izdvojiti oko 200.000 kuna.

Razloga za zadovoljstvo imat će i mali Kninjani. Učenici tamošnjih dviju osnovnih škola, OŠ dr. Frane Tuđmana i OŠ Domovinske zahvalnosti, njih ukupno gotovo tisuću, također neće morati plaćati potrebne radne bilježnice. Gradonačelnik Marko Jelić odluku o tomu donio je prije nekoliko dana. Ipak, za razliku od Drniša gdje će djecu sve dočekati u školi, roditelji u Kninu sami će morati kupiti potreban obrazovni materijal, a onda će im troškove refundirati Grad Knin.

- Roditelji će morati sami kupiti materijal, a potom će Gradu podnijeti zahtjev za refundiranje troškova te priložiti račun i potvrdu o upisu djeteta u školu - poručuju na službenim internetskim stranicama Grada Knina.

VODICE: Radne bilježnice samo socijalno ugroženima

Grad Vodice lani je svojim osnovnoškolcima osigurao bon od 300 kuna za kupnju školskog pribora, ali se ta mjera gradske uprave nije pokazala dobrom. Neki je nisu ni iskoristili, a bilo je i onih koji su je zloupotrijebili - kaže vodička gradonačelnica Nelka Tomić. Stoga su ove godine odlučili pomoći djeci iz socijalno ugroženih obitelji. O kolikom broju djece je riječ Tomić nije znala reći, no istaknula je kako će se to uvrditi u suradnji sa šibenskim Centrom za socijalni rad.

20. travanj 2024 00:25