StoryEditorOCM
ŽupanijaVeliki preokret

Ljiljana Zmijanović dobila tužbu na Upravnom sudu: Poništena odluka o imenovanju Nelle Slavica za ravnateljicu NP Krka

19. srpnja 2019. - 12:40

Šibenska doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, koja je bila jedna od kandidatkinja za ravnateljicu NP Krka, dobila je jučer na splitskom Upravnom sudu spor u kojem je tužbom tražila poništenje rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike o imenovanju Nelle Slavice na taj četverogodišnji mandat. Dakle, Upravni je sud usvojio njenu tužbu i poništio odluku ministra Tomislava Ćorića kojom je Slavicu, za koju su mediji otkrili da je istovremeno bila članica i HDZ-a i HNS-a te je predmet vraćen Ministarstvu na ponovno odlučivanje.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović u svojoj je tužbi iz ožujka ove godine navela da je rješenje o imenovanju Slavice grubo kršenje njezinih prava koja proizlaze iz statusa nezaposlenog hrvatskog branitelja. U tužbi je stajalo i da u rješenju o imenovanju ravnateljice Javne ustanove Nacionalni park Krka, koje je potpisao ministar Tomislav Ćorić, nigdje ne piše ni jednom riječju je li se tko od kandidata pozvao na pravo nezaposlenog hrvatskog branitelja, niti je "obrazloženo iz kojih razloga to pravo prednosti nije uvaženo".

- Proizlazi da se ministrova odluka temelji na zaključcima Povjerenstva, pa se treba pitati tko su članovi Povjerenstva i koje su njihove stručne i druge kvalifikacije i kompetencije da zaključe o tome koje su karakteristike, osobine, stručnost ili druga sposobnost prevagnule da se imenuje upravo odabrana kandidatkinja. Zapisnik o tome, kao i onaj o provođenju razgovora s kandidatima, uskraćen nam je, odnosno nedostupan je, pa se i u tome vidi subjektivnost, a ne objektivnost postupanja Povjerenstva, tako da i dalje ostaju posve skriveni motivi i kriteriji ocjenjivanja odabrane kandidatkinje – navela je dr.sc. Zmijanović, među ostalim, u svojoj tužbi.

 

 

- Nije sporno da bi tužiteljica u konkretnom slučaju u predmetnoj upravnoj stvari imala prednost pod jednakim uvjetima odnosno samo u slučaju da su i tužiteljica i izabrana kandidatkinja, ovdje zainteresirana osoba, ostvarile jednak broj bodova na predmetnom natječaju uključujući i intervju - napisala je, među ostalim, sutkinja Leandra Mojtić.

Navela je i da u izvješću o provedenom javnom natječaju stoji da je Nella Slavica imala 10 bodova, Krešimir Šakić i Josipa Rimac po 8 bodova te kandidati Željko Domitrović, Ljiljana Zmijanović i Sanja Jakelić po šest bodova. No, po odluci Upravnog suda, u izvješću nigdje nema bilješke niti zapisnika o razgovoru s kandidatima iz kojeg bi bilo vidljivo na osnovu kojih pitanja je Povjerenstvo bodovalo kandidate.

- Ovaj sud ne može zato ocijeniti jesu li kandidati u strukturiranom razgovoru stavljeni u nejednak položaj radi čega nije moguće ni utvrditi jesu li svi kandidati imali jednake uvjete odnosno je li postavljenim pitanjima ili danim diskrecijskim ocjenama bilo arbitrarnosti u postupanju. Upravo zbog činjenice što kod intervjua ne postoje objektivno mjerljiva i unaprijed propisana mjerila je potrebno da postupak provođenja intervjua nadležno javno pravno tijelo provede i odluku donese u granicama dane ovlasti pridržavajući se zakonskih odredbi koje uređuju postupak provođenja natječaja, a sve kako bi se otklonila sumnja u bilo kakav oblika arbitrarnosti ili pogodovanja pojedinih kandidata što je u konkretnom slučaju izostalo - navela je sutkinja u rješenju kojim se Nella Slavica "skida" s mjesta ravnateljice NP Krka.

19. travanj 2024 08:32