StoryEditorOCM
ŽupanijaPrvi u Hrvatskoj

Veliki planovi Centra za rehabilitaciju 'Roman obitelj', koji se skrbi o osobama s intelektualnim teškoćama: S 12 milijuna kuna iz EU-a otvorit će još tri objekta

Piše Katarina Rudan
16. srpnja 2019. - 10:16

Centar za rehabilitaciju "Roman obitelj", koji je osnovan u listopadu 1998. godine, radi na dvije lokacije, u Bratiškovcima u skradinskom zaleđu i u Šibeniku. Danas se skrbi o 115 korisnika. Prvi je to privatni centar za smještaj odraslih osoba s intelektualnim teškoćama u državi, a osnovali su ga Maksim Roman i njegovi sinovi Marin i Zoran.

Podsjetimo, Maksim je bio dugogodišnji ravnatelj Specijalne škole, danas Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac u Šibeniku, pa su njegovi sinovi od malih nogu razvili ljubav i blagonaklonost prema osobama s teškoćama. Stoga su i odlučili nastaviti očevim stopama.

Otac Maksim prepustio je vodstvo ustanove sinovima i već godinama uživa u zasluženoj mirovini. Njih dvojica, zajedno s pedeset zaposlenih, uspješno su nastavili zacrtanim putem. Obojica su diplomirali defektologiju, a kako stvari stoje, obiteljska se tradicija nastavlja – naime, i Marinov je sin upisao studij defektologije.

S obzirom na to da obitelj ima bogato iskustvo u organiziranju života i rada, te vođenju brige o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama, prije nekoliko godina išli su i korak dalje. Prije sedam godina u šibenskoj gradskoj četvrti Meterize kupili su kuću, uredili je i u nju uselili korisnike koji prema svojim intelektualnim mogućnostima mogu živjeti u organiziranom stanovanju. Bilo je to još jedno pozitivno iskustvo i višegodišnja im je želja povećati broj stambenih jedinica za organizirano stanovanje korisnika. Do sada su u ustanovu uložili samo vlastita sredstva, i kad se nedavno otvorila mogućnost da i socijalne ustanove u privatnom vlasništvu mogu aplicirati na projekte koji će se financirati nepovratnim sredstvima iz europskih fondova, prionuli su na posao.
 

Prijava projekta

Naime, 24. svibnja ove godine Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova objavilo je natječaj za prijavu projektnih prijedloga za mjeru "Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza", koja se provodi u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.". Romanovi su u tom natječaju prepoznali svoju šansu i intenzivno su radili na izradi projekta koji bi se u stopostotnom iznosu financirao iz europskih izvora.

– Ovo je jako važan projekt za našu ustanovu, jer daljnji razvoj Centra temeljimo na organiziranom stanovanju korisnika. Pokraj objekta na adresi Put Gvozdenova 287, u kojem živi 15 osoba u tri stambene jedinice, završili bismo radove na kući tik uz ovu koju smo kupili, kao i teren u blizini na kojem planiramo gradnju dvaju objekata za organizirano stanovanje. U konačnici, imali bismo četiri objekta za stanovanje i u svakom po tri stambene jedinice. Dakle, ukupno dvanaest stanova u kojima bi živjelo 60 korisnika. Sve to što planiramo uložiti procijenjeno je na 12 milijuna kuna. Mislim da smo projekt dobro napravili i čekamo kad će Ministarstvo otvoriti prijave. Bilo je to najavljeno za ponedjeljak 8. srpnja, ali je odgođeno za rujan. Ne preostaje nam ništa drugo nego čekati. Ovo je prvi put da privatne ustanove u socijalnom poduzetništvu mogu aplicirati na nepovratna sredstva i iskreno se nadamo da će naš projekt proći sve potrebne instancije i na kraju biti prihvaćen – kaže ravnatelj ustanove Marin Roman.

Dodaje da je i sada u socijalnoj skrbi tendencija izmještanje korisnika iz institucija u manje jedinice smještaja, odnosno stanove u kojima živi manji broj ljudi. Petnaest korisnika koji žive u objektu na Meterizama u skupini su osoba sposobnih za gotovo samostalan život, sve mogu odrađivati sami i potrebna im je mala pripomoć stručnog osoblja.
 

Bratiškovci ostaju

– U objektima za organizirano stanovanje koje planiramo graditi po ovom projektu bit će i manje samostalnih korisnika, što će zahtijevati i drukčiju organizaciju rada. Bit će to novi izazov za nas, ali ako takav oblik skrbi o odraslim osobama s intelektualnim teškoćama funkcionira svugdje po svijetu, zašto to ne bismo mogli i mi – kaže Roman i dodaje da okretanje ustanove prema organiziranom smještaju ne znači da će doći do zatvaranja objekta u Bratiškovcima.

– Tamo će i dalje živjeti naši korisnici, ali u smanjenom broju. Danas je tamo stotinjak korisnika i moram reći da su naši kapaciteti dupkom puni, a imamo i listu čekanja. Ovakvih je ustanova u Hrvatskoj malo i to je veliki problem. Neke osobe kod nas ostaju do kraja života. Nemaju obitelji ili ih se ona odrekla, a mi ih, kad dođu u neke godine ili kad su teško bolesni, a nisu za boravak u bolnici, ne možemo napustiti. Uvijek kažem da ovaj i slične poslove, bilo da se radi o osobama s intelektualnim ili tjelesnim teškoćama, starima i bolesnima, ne može svatko raditi. Zato sam ponosan i zahvalan našim zaposlenicima, jer da nije njih, ne bismo sve ovo mogli raditi već više od 20 godina – na kraju će Roman.

Treba navesti da je centar otvorenog tipa, te surađuje s brojnim srodnim centrima u Hrvatskoj i inozemstvu, raznim institucijama i udrugama na šibenskom području i šire. Otvoreni su prema lokalnoj zajednici, a ona ih je prihvatila otvorena srca.

 


Radne aktivnosti

– Korisnici našeg centra su iz raznih dijelova Hrvatske i svi su došli na temelju rješenja nadležnog Centra za socijalnu skrb. Većina ih dolazi iz Šibensko-kninske, zatim iz Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Osobe koje žive u organiziranom smještaju samostalno rade gotovo sve. Imaju 24 sata asistenta, osobu koja je u kući s njima, i to izvrsno funkcionira. Tri do četiri puta tjedno odlaze na radne aktivnosti u Bratiškovce prema unaprijed utvrđenom rasporedu. To uključuje rad u praonici, blagovaonici, kuhinji, uređenju dnevnog boravka, ta na radionicama kao što su krojačka, likovna ili neka druga, uređuju okoliš i obavljaju druge poslove prema svojim mogućnostima. Naravno da ima vremena i za odmor, šetnje, odlazak na izlete, organiziranje prigodnih druženja i zabava, slavljenja rođendana i slično. Ljeto je i sada se najviše raduju odlasku na kupanje – rekla nam je Lovorka Čuljak, koja je već pet godina socijalna radnica u centru.


Užasna cesta
Cesta koja vodi od, uvjetno rečeno, vrha ulice Put Gvozdenova do dijela naselja u kojem je i kuća za organizirani smještaj korisnika Centra "Roman obitelj" u užasnom je stanju. Makadamska, neravna i nikako ne priliči gradskoj ulici 21. stoljeća. U tom dijelu ima obiteljskih kuća s apartmanima, pa smo, razgovarajući s Marinom, upitali kako to da do danas nije asfaltirana, na što se on nasmijao.
– Prije lokalnih izbora opet ćemo dobiti obećanje, po ne znam koji put, da će ulica biti uređena. A vjerojatno se čekaju novi izbori i još jedno obećanje – reče.

25. travanj 2024 02:55