StoryEditorOCM
Županijazagađena voda i tlo

Kninu prijeti ekološka katastrofa, ugrožen i NP Krka! Zna se i krivac, a župan Pauk tvrdi da je nemoćan: Onečišćenje mora sanirati onaj tko je do njega i doveo, ali Debeljak i DIV ne prihvaćaju odgovornost u cijelosti. Ruke su mi vezane

10. srpnja 2019. - 10:28
Ugrožena je i Krka, kojoj ovo, nažalost, nije prvo zagađenje

Na internetskim stranicama Grada Knina ovih je dana objavljeno cjelovito izvješće o ispitivanju zagađenosti vode i tla (mulja) u kninskim lagunama otpadnih voda koje već dugo prijete poput ekološke bombe, ne samo Kninu, nego cijeloj Šibensko-kninskoj županiji, njezinom stanovništvu, turizmu i napose održivosti Nacionalnog parka Krka.

Ispitivanje su proveli i analizu priredili znanstvenici Ivica Kisić, Željka Zgorelec, Marija Galić i Domina Delač s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, konstatirajući, uz ostalo, da je "onečišćena lokacija ekstremno visoko rizična za okoliš, osobito za okolne vodotoke, a samim time i za Nacionalni park Krka…". Riječju, rezultati ispitivanja su katastrofalni!

Prije objave izvješća, kninska gradska vijećnica Marija Ćurić (Most) javno je zatražila hitno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća radi sanacije onečišćenih laguna, na koje smatra nužnim pozvati sve koji su odgovorni bilo za nastalu situaciju ili za njezino saniranje, od Hrvatskih voda, Ministarstva zaštite okoliša, znastvenika koji su radili ispitivanje, sudskih vještaka, preko DIV-a, do kninskog gradonačelnika Marka Jelića i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka.

Prijeti ekološka katastrofa

Tim povodom smo zamolili župana da komentira izvješće i kaže što županija poduzima na sprječavanju ekološke katastrofe koja ozbiljno prijeti.

- Svjestan sam toga da je situacija vrlo ozbiljna, ali mi u županiji nemamo ni mehanizme ni ovlasti u rješavanju tog problema. Zna se tko je dužan sanirati onečišćenje. Onaj tko je do njega doveo. Dakle, DIV i država kao kontrolni mehanizam u tom procesu. Međutim, DIV ne prihvaća odgovornost za zagađenje u cijelosti, smatraju da je ono dio naslijeđenog stanja, a otvoreno dvoje i oko toga dolazi li baš sve to iz DIV-a. Razgovarao sam s Tomislavom Debeljakom, vlasnikom DIV-a, i ljudima iz uprave tvrtke, ali oni opovrgavaju da su isključivi krivac za onečišćenje - kaže župan Pauk.

Smatra da je potrebno privoliti predstavnike DIV-a, Ministarstva zaštite okoliša i Vlade da sjednu za stol i konačno riješe ovu neodrživu, opasnu situaciju.

Ako DIV odbija sanirati zagađenu lagunu uz svoj pogon, država može, napominje Pauk, na sebe preuzeti sanaciju onečišćenja i ispostaviti račun onečišćivaču, odnosno DIV-u. Ali, prije toga treba razgovarati i iskoristiti sve mehanizme da se problem riješi što prije, veli župan, "jer ovo sad već prelazi u kritičnu situaciju".

Alarmirali i Ćorića

Pauk nas uvjerava da je više puta alarmirao zbog kninskih laguna ministra okoliša Tomislava Ćorića s kojim je razgovarao o tome i nedavno u Kninu, kad je ministar došao zbog proglašenja Dinare parkom prirode.

- Nemojte misliti da je Ministarstvu svejedno zbog te situacije. Pa to je i njima "crna rupa" koja ugrožava Nacionalni park Krka i sasvim sigurno im je stalo da se problem što prije sanira. Ali, postoji procedura, mehanizmi… Najgore mi je to olako prozivanje političara. Ljudi misle da ste svemogući, a meni su kao županu, ovdje ruke poprilično vezane – požalit će se Pauk, i sam svjestan sporosti u saniranju problema koji svaki dan može ponovo eskalirati.

27. travanj 2024 01:25