StoryEditorOCM
ŽupanijaMurterska Hramina

Šire lučko područje na jednoj od najdinamičnijih mjesnih obala na Jadranu: Za 50 vezova i širu rivu 11 milijuna kuna

19. lipnja 2019. - 14:58

Županijska lučka uprava (ŽLU) širi lučko područje u Murteru duž Hramine, na jednoj od najdinamičnijih mjesnih obala na Jadranu, izjavio je Željko Dulibić, ravnatelj ŽLU-a. Prema idejnom projektu Ivice Galassa iz splitske tvrtke "Pomorski projekti", osim dijela obale na potezu od benzinske crpke do velike rive na kojem će se urediti 50-ak novih komunalnih vezova za plovila mještana, zahvat u glavnini obuhvaća izgradnju 120 metara nove rive, za privez turističkih brodova i usputnih nautičara.

– Dosad smo upravljali gatom za prihvat ribarskih brodova u sklopu iskrcajne luke, no toliko ih je da nema mjesta za druga plovila, tako da je širenje lučkog područja u suradnji s Općinom Murter-Kornati bilo pitanje dana. Uostalom, Murter je zlata vrijedno mjesto na moru – kaže Željko Dulibić, uz dopunu da je projekt zasad procijenjene vrijednosti oko 8 milijuna kuna, dok u Murteru tvrde 11 milijuna, a obuhvaća i uređenje stare mjesne peškarije, zbog ribarskih brodova i prekrcaja ulova, na rivu će biti omogućen pristup vozilima s polukružnim okretištem na vrhu gata za suprotni smjer.

Međutim, tek u razgovoru s Murterinima stječe se puna predodžba koliko im znači projekt koji će Općina provesti u suradnji sa ŽLU-om i resornim ministarstvom.

Red u portu...

– Ako vam kažem da je vlasnik svakog trećeg drvenog broda u zemlji Murterin, a da nam vezova kronično nedostaje – rekao sam dovoljno. Na Hramini nam je na prvom mjestu potreban red u portu, radi domaćih ljudi, naših gostiju i značajnog pomorskog prometa – kaže Toni Turčinov, općinski načelnik, siguran da će taj cilj postići upravo širenjem područja ŽLU-a i zapošljavanjem lučkog redara.

– Ono što je kontinentalcima traktor, to je nama iz općine s najviše otoka na Mediteranu gajeta, i smatram da zaslužujemo ovu investiciju koja će se najvećim dijelom, barem tako očekujemo, financirati iz posebnoga fonda ministarstva za opremanje lučke infrastrukture. Ostatak će podmiriti ministarstvo i ŽLU, a Općina će sudjelovati s pola milijuna kuna. Budući da kandidatura na natječaj za glavninu sredstava iz fonda ministarstva tek treba uslijediti, Turčinov nevoljko predviđa rok završetka projekta, no zasad je to, u najboljim predviđanjima, 2021. godina.

 

 

Murter je pupkovinom vezan za prekomorske posjede na Kornatima i u Modravama, a značajno proširenje gata omogućit će im i uspostavu brodske linije za Kornate, barem dvaput mjesečno. Ta brodska linija, koju će, možda, održavati državna tvrtka "Jadrolinija" jedan je od bitnih preduvjeta da se unaprijede uvjeti života i ubrza razvoj maslinarstva na tom jedinstvenom otočju.

Konačno, ova investicija omogućila bi Murterinima i nesmetan razvoj projekta "Rediviva" u suradnji s NP Kornati. Pored ostalog, projektom je predviđena nabavu posebnog, višenamjenskog broda koji bi, osim prijevoza tereta u sezoni bio i ploveća uljara, pristajući od vale do vale gdje su maslinici Kurnatara – iznosi Turčinov. Murterski načelnik pun je hvale za dosad dobru suradnju sa Željkom Dulibićem i Jadrankom Fržop, pročelnicom županijskog Odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj.

– Kada bismo se i na ostalim područjima života i rada tako uspješno dogovarali na obostrano zadovoljstvo, brži napredak bio bi neupitan – tvrdi Toni Turčinov.

25. travanj 2024 12:53