StoryEditorOCM
ŽupanijaU KNINU O 'HRVATSKOM PONOSU'

Bolnica Županiji; Nakon što su samo tri županijska vijećnika od njih 32 podržala prijedlog da kninska bolnica postane državna, Petrini je pukao film: Ovce! Beeeee!

7. lipnja 2019. - 19:58

Kažu da Knin živi samo dva dana u godini. Dan prije i na dan proslave vojno-redarstvene akcije "Oluja". No, jučer u kraljevskom gradu nije nedostajalo šušura. Političkog i inog. Knin je bio domaćin 12. sjednice Županijske skupštine. SDP-ovci su uoči sjednice održali press-konferenciju pomalo ironičnog naziva "Dobro došli u Knin", s obzirom da su teme bile onečišćenje Krke i pad broja stanovnika. A u popodnevnim satima su gradom, preciznije Kninskom tvrđavom, zavladali vitezovi i vojnici, koji su stigli na srednjovjekovni festival "Zvonimirovi dani".

Krucijalna tema Županijske sjednice bila je stanje i perspektiva Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu, a predložio ju je Tomislav Čolak, vijećnik Loze.

Predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić zbog toga je zvao predstavnike Ministarstva zdravstva, HZZO-a, Ministarstva hrvatskih branitelja. Na kraju se pojavio tek predstavnik Ministarstva branitelja Ivica Akmadža. Ostali "nemaju običaj dolaziti na županijske skupštine".

Sto ljeta je ovdje

Županijskim se vijećnicima, zbog stanja u bolnici "Hrvatski ponos", obratio kninski gradonačelnik Marko Jelić.
– Knin ima bolnicu više od sto godina. Zato se nadam da će, s obzirom na njezin kadar, ona sačuvati svoj status – kaže Jelić.

Čolak iz Loze tražio je od ravnateljice bolnice dr. Kristine Bitunjac da izvijesti o stanju u toj zdravstvenoj ustanovi.
– Prije svega, svima treba biti jasno da sam ja, kao ravnateljica, limitirana kad je riječ o ovlastima. Ministarstvu zdravstva mogu samo davati određene prijedloge, što i radim svakoga mjeseca. Mi smo se lani u ovo doba počeli oporavljati, kada smo donekle uspjeli riješiti problem sa sredstvima za veteranski program. Ponekad se osjećam da me dopala uloga čarobnjaka, jer od sredstava koje dobijemo moramo stvoriti puno veći iznos, da bismo mogli pokriti osnovne troškove. HZZO je pokazao dobru volju da nam uplati određeni iznos sredstava kako bismo podmirili dobavljače. Mi smo trenutačno među bolnicama koje imaju najmanji vremenski dug prema dobavljačima. Riješili smo i obveze prema radnicima, koje su se pojavile u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvukli smo se iz prilično nezgodne situacije. Na kraju, najvažnije je da našim bolesnicima ne manjka ni ptičjeg mlijeka – kazala je ravnateljica i istaknula važnost bolnice za kninski kraj, s obzirom da u njoj radi oko 260 ljudi.

Čolak je predložio da se Županija odrekne vlasničkih prava nad bolnicom u Kninu i da ona prijeđe u državne ruke.
– Naša bolnica trenutačno samo životari. Želimo bolnicu života, a ne smrti, što ona trenutačno jest, jer ljudi tu dolaze umrijeti – poručio je Čolak, no njegov prijedlog nije prošao.

Nije to stolni tenis

Primoštenski načelnik Stipe Petrina po običaju je bio vrlo oštar u ocjeni stanja u bolnici.

– Nemojmo se zavaravati. Perspektiva bolnice je gašenje. Ne bi me čudilo da uskoro vidim naslov u novinama "Ugašen 'Hrvatski ponos'" ili "'Hrvatski ponos' u stečaju". Ravnateljica je rekla da u bolnici radi 260 ljudi. Pa, izračunajte koliko će njih, ako bolnica propadne, otići iz Knina – upozorio je Petrina.

Petrina je stao uz Čolakov prijedlog, a župan Goran Pauk objasnio je zbog čega je HDZ protiv toga da se Županija odrekne kninske bolnice.

– Županija kao osnivač nije za taj prijedlog. Ne možemo s bolnicom igrati stolni tenis. Da bude malo u županijskim, malo u državnim rukama, malo u sanaciji... Rješenje je za bolnički sustav da se poduzmu mjere i uskladi vrijednost usluga koje se daju s iznosom koji smo spremni za njih dati – istaknuo je Pauk i predložio mjere za povećanje učinkovitosti i racionalizacije poslovanja s ciljem uspostavljanja financijske stabilnosti kninske bolnice.

Nakon što je samo tri županijska vijećnika od njih 32 podržalo Čolakov prijedlog da kninska bolnica postane državna, Petrini je pukao film.

– Svi ste vi ovce! Najveće ovce. Niste ni ove naše pramenke – osuo je Stipe paljbu prvo po vijećnici Vlatki Duilo, a onda i po ostalima, oponašajući usput glasanje te životinje.

PETRINA I NJEGOVI PODBADALI PAUKA 'Drago nam je što ste ostali naš župan'

Ni 12. sjednica Županijske skupštine nije prošla bez eskapada Stipe Petrine. Krenulo je na aktualnom satu. Načelnik Primoštena vratio se na prethodnu sjednicu i svađu s Dujićem. Predsjedniku Županijske skupštine donio je dokaze kako se HDZ služio međunarodnim Interpolom da bi osporio njegov ratni invaliditet.
– Policijska uprava šibensko-kninska i DORH su na poticaj Županije tražili pomoć Interpola u Beogradu, opisujući me kao štetočinu i neprijatelja HDZ-a. Ispitana je svaka sekunda koju sam proveo u gardi. Jednom zauvijek treba stati na stranu istine. Istina oslobađa, bez obzira na cijenu – kazao je Petrina.
On i njegovi vijećnici "podbadali" su župana Pauka jer nije završio u Europskom parlamentu, uz komentar da im je "drago što je ostao župan".


18. travanj 2024 11:50