StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniška AKADEMIJA

DOŠK proslavio 100. rođendan

Piše Đuro Perlić
2. lipnja 2019. - 10:59

Posljednji dan mjeseca svibnja ostat će trajno ubilježen u povijesti Nogometnog kluba DOŠK i u povijesti grada Drniša. Svečanom akademijom proslavljena je 100. godišnjica postojanja simbola grada – DOŠK-a.

Bilo je puno emocija u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta nazvanoj po Ivanu Meštroviću. Bilo je tu puno veterana, onih koji su čitav život utkali u fino tkanje zvano DOŠK, onih koji nikad nisu štedjeli ni truda ni znoja za voljeni klub; bili su tu i aktualni prvotimci, a bili su i tići, budućnost DOŠK-a.


Nadahnutim kratkim govorima punu dvoranu nazočnih pozdravili su dopredsjednik kluba Ivica Gabela, predsjednik Zajednice sportova Drniš Dragan Radeljak te gradonačelnik Josip Begonja. Svi su oni izrazili ponos zbog duge povijesti DOŠK-a i njegova značenja za razvoj nogometnog sporta i odgoja mladeži u sportskom ozračju. Gradonačelnik je spomenuo i zgodnu činjenicu da ove godine Drniš slavi 525 godina od prvog pisanog spomena svoga imena.


Skupu se obratio i Jurica Gizdić, predstavnik HNK Hajduk i njegov kroničar. Toplim riječima ukazao je na nedjeljivost emocija ljudi ovoga kraja prema DOŠK-u i Hajduku, i zaželio i nadalje uspješan rad našem klubu te darovao plaketu Hajduka.
Prigodnim riječima, uz darove, skupu se obratio i član Izvršnog odbora HNS-a Stjepan Merkaš.


Nakon protokolarnog dijela, uslijedila je podjela priznanja. Bilo je ganutljivo vidjeti veterane kako laganim staračkim koracima idu na pozornicu, ponosni i svjesni da su svi oni dio jedne lijepe povijesti. Posebno je bila dirljiva posthumna dodjela priznanja umrlim igračima, a koja su primili njihove kćeri i sinovi. Mnogima u publici potekla je suza na spomen Draže Marina, Dućog Dušana Podkrajšeka, Milana Nakića Patine, Paška Živkovića Čaje, Milenka Ožegovića Duce i ostalih.
Svojim nastupom publiku su oduševili Dječji zbor "Grdelini", klapa "Drniš", a posebice Trio obitelji Živković, dva brata i sestra. Kako i dolikuje, nakon završetka akademije koju su vrhunski vodili Matilda Jelčić Stojaković i Marko Šiklić, uslijedio je domjenak. Bio je to trenutak za ćaskanje i izmjenu pozdrava, a sve u znaku plavo-bijele boje koju su organizatori vrlo decentno stavili u prvi plan. Svečanosti su nazočili i bivši doškovci i prvoligaši Ante Kulušić i Davor Matić.
Prije same akademije, u foajeu Doma kulture otvorena je izložba starih fotografija iz povijesti kluba koju je priredio kustos Gradskog muzeja prof. Davor Gaurina.


S pozornošću su se gledala lica na fotografijama i pokušavalo ih se prepoznati. Tu se možda ponajbolje vidjelo koliko su grad i klub jedno i nedjeljivo tijelo. Vidjelo se da DOŠK s pravom nosi svoje ime, uvijek je bio drniški, sportski i omladinski.

23. travanj 2024 08:16