StoryEditorOCM
ŽupanijaDrniš- dan poslije

Spustilo se nebo na zemlju i doša je smak svita... Zemlja toliko vode nije mogla popit'

Piše Katarina Rudan
31. svibnja 2019. - 10:57

U srijedu oko 14 sati na Drniš i njegovo šire područje obrušila se obilna kiša povremeno praćena tučom. Trajalo je to sve do 18 sati kad se vrijeme smirilo. Palo je 185 litara kiše po četvornome metru, što je 2,5 puta više od mjesečnog prosjeka oborina koje u svibnju padnu na tom području. Tu ogromnu količinu vode zemlja i oborinski kanali nisu mogli prihvatiti, pa su gradske prometnice na određenim dijelovima bile potpuno poplavljene, bujica je na nekim mjestima izbacila šahtove, niz stepenice su tekli slapovi, voda je ulazila u dvorišta i podrumske prostorije. Pod vodom je bilo i Petrovo polje, a Čikola je nabujala. Igralište na drniškoj Podvornici pretvorilo se u jezero te je odgođeno finale Nogometnog kupa Šibensko-kninske županije koje se trebalo odigrati između DOŠK-a i Zagore. Pune ruke posla, sve do ponoći, imali su i drniški vatrogasci.

– Ovakve se pojave u Drnišu doista rijetko događaju. U mojih dvadeset godina rada u vatrogastvu ovo je drugi put, a bilo je gadno. Spustilo se, rekao bi narod, nebo na zemlju, koja toliku količinu vode naprosto nije mogla primiti. Imali smo 30 intervencija, i to najviše u samom gradu, te dvije ili tri u Velušiću i Žitniću. Na terenu je bilo sedam ekipa koje su relativno brzo odrađivale posao, tako da je do ponoći sve bilo gotovo. Većinom se radilo o ispumpavanju vode iz podrumskih prostorija i konoba, skladišta trgovina, a najviše je stradala sportska dvorana Srednje škole Ivana Meštrovića, u prostoru nekadašnjeg kina, referirao nam je Zvonimir Knez, zamjenik zapovjednika drniške Javne vatrogasne postrojbe. Na sreću, dodao je, nije puhao jak vjetar pa nije bilo lomljenja ili rušenja stabala.

Bilo je užasno

Jedna nam je Drnišanka (podaci poznati redakciji) ispričala da se u trenutku kad je nevrijeme počelo zatekla na autobusnom kolodvoru, koji je na ulazu u grad, u blizini raskrižja uz glavnu prometnicu Drniš – Šibenik, te da tako što nikad nije doživjela.

– Vidjela sam na televiziji kada se nešto slično događa u drugim gradovima, ali kad to doživite ne možete biti ravnodušni. Priznajem, bilo me strah. Voda se sa svih strana velikom brzinom slijevala prema supermarketu i dalje prema kolodvoru. Bilo je užasno za vidjeti, a ako vam kažem da je bila do razine vrata na autobusu, a to je oko 30 centimetara, onda možete misliti kako je grozno bilo to doživjeti – rekla je naša sugovornica.

Kolike su materijalne štete na objektima, prometnicama i poljoprivrednim kulturama, tek treba procijeniti. Grad Drniš je odmah sutradan, točnije u četvrtak, 30. svibnja, na svojim službenim stranicama objavio poziv za prijavu štete od prirodne nepogode i time pozvao građane da Gradskom povjerenstvu za procjenu šteta od elementarnih nepogoda dostave prijavu o pretrpljenim štetama.

Udarila i krupa

– Nakon što građani prijave štetu od prirodne nepogode, članovi Gradskog povjerenstva za procjenu štete obavit će izvide na područjima obuhvaćenim ovom nepogodom te izraditi izvješće o opsegu i veličini nastale štete. Kako procedura nalaže, na temelju toga uputit ćemo zahtjev županu radi donošenja odluke o proglašenju elementarne nepogode – rekao nam je drniški gradonačelnik Josip Begonja.


Kako je u srijedu službeno bio u Zagrebu, sam nije doživio drniški "smak svita", te nam svoje iskustvo nije mogao prenijeti.
– Vratio sam se s puta oko 18.30 sati i tada je već bilo sunčano, tako da mi je zaista teško bilo stvoriti sliku kako je u protekla tri sata izgledao Drniš. Vidio sam na fotografijama i videouradcima, ali ne mogu to doživjeti kao oni koji su tu bili. Inače, osim poplavljenih podruma i ostalih objekata, znam da štete ima i na dionici prometnice D33, Ulica Ivana Meštrovića, od Drniša prema Siveriću na kojoj Hrvatske ceste izvode radove. Ogromne količine vode su razrovale već pripremljenu podlogu kolnika za asfaltiranje, a kolike su štete to treba procijeniti. Voda se u Petrovom polju nije sasvim povukla, a pošto je s kišom padala i krupa, kolike su štete moći će se vidjeti, a potom i procijeniti tek nakon njezina povlačenja – rekao nam je Begonja.

17. travanj 2024 13:29