StoryEditorOCM
ŽupanijaU ZBROJ, U ZBROJ

Analizirali smo kakve su bile preferencije glasača u Šibensko-kninskoj županiji na nedavno održanim europskim izborima: Pauka zaokružilo najviše birača, prati ga Picula, Zekanović ostao debelo u sjeni 'Ruže hrvatske'

30. svibnja 2019. - 15:55

Prijatelji dragi, birači, građani, evo, završila još jedna životna utakmica, uglavnom završavaju pobjedom ili porazom, ali ponekad "uleti" i neriješeno. Čini mi se da je ova moja utakmica baš takva. S jedne strane nisam ostvario cilj i plasirao se u EU parlament, a s druge pobijedio sam preferencijski u mojoj županiji i rodnom gradu... i Piculu i Ružu i ostale. Zato hvala od srca svima koji su mi dali glas, drukali, navijali, borili se za mene, moj HDZ i Plenkovića, ostat ću i dalje isti, istrajavati na svom stavu i vašem pravu i tražiti pute za bolje sutra... i uvik s vama, jer bez vas sve skupa ne bi imalo smisla.
T

om kratkom porukom na svome Facebook profilu zahvalio se šibensko-kninski župan i nesuđeni europarlamentarac svima koji su mu u recentnim izborima dali glas. Zasad Goran Pauk nije uspio, ali, bože moj, život ide dalje, potpora birača će mu još trebati i red je da se zahvali, a ne da padne u dešperatnost i zaboravi na sve koji ga godinama održavaju u političkom životu. HDZ je na razini županije šibensko-kninske dobio čak 18 posto manje nego na EU-izborima 2014. godine, kada je, doduše, imao koalicijsku listu zajedno sa HSS-om, HSP AS-om, BUZ-om, ZDS-om i HDS-om i osvojio čak 48,4 posto!

I SDP je 10 posto lošiji nego 2014. kada su dobili 32,79 posto, ali su, također, tada pred birače bili izašli u koaliciji s HNS-om, IDS-om, HSU-om.

Pokazalo se, dakle, da koalicije imaju smisla i na desnici i na ljevici, jer se glasovi ne disperziraju nego homogeniziraju.

Lokalna satisfakcija

No, što je tu je. Svima je prihvatiti rezultate i odgovornost za njih. Nekima ostaje satisfakcija da su u svojoj sredini prvi izbor. A kako kaže župan Pauk, preferencijski je potukao sve svoje suparnike u svom gradu (Šibeniku) i svojoj županiji (Šibensko-kninskoj). Pače, mora se priznati da su mu većinsku potporu dali i u svim ostalim gradovima u županiji. To nas je potaklo i da analiziramo kakve su preferencije birača u ovoj županiji i koliko se uopće koristi mogućnost glasanja za preferiranog kandidata u ponudi od njih 12 na svakoj listi, a bilo ih je čak 33.


Evo, kako su to učinili u Šibeniku. U gradu je od registriranih 40.658 birača na izbore izašlo njih 11.362, ili nešto manje od 28 posto. Lista HDZ-a je dobila oko 30 posto, druga po potpori je lista SDP-a sa oko 22 posto, suverenisti su dobili gotovo 13 posto, Mislav Kolakušić 7 posto, a Esih-Hasanbegovićevi Neovisni za Hrvatsku 5,19 posto.


E, sad, preferencijski glasovi HDZ-ovog biračkog tijela premoćno su otišli na stranu Gorana Pauka, koji je dobio čak 1.620 glasova, dok je nositelj liste Karlo Ressler bio preferencija za 373, a Dubravka Šuica za 214 birača.

Članovi i simpatizeri SDP-a, razumljivo, preferirali su svoga Šibenčanina Tonina Piculu koji je dobio 1.207 preferencijskih glasova, Biljana Borzan 331, Ranko Ostojić 164, Joško Klisović 124, a Predrag Matić 120.

Suverenistička lista (Hrast, Pokret za uspješnu Hrvatsku, HKS, HSP AS, UHD) imala je svoju glavnu uzdanicu u Ruži Tomašić (771 glas) koja je značajno pretekla i šibensku suverenističku snagu – Hrvoja Zekanovića (430) po podršci.

U Šibeniku su dobro prošli i Neovisni za Hrvatsku, pa je Bruna Esih utržila 235 preferencijskih glasova, a njezin kolega s dna liste Zlatko Hasanbegović 137.
 

Mislav Kolakušić je na svoju listu kao nositelj privukao čak 629 preferencijalnih glasova, a nije loše prošla ni Marijana Petir s 218. I Mostov Božo Petrov je dobio 201 glas preferencije, dok je "živozidaškog" prvaka Ivana Vilibora Sinčića preferiralo u Šibeniku 132 građana.

Skradin, Vodice, Drniš, Knin...

Dalija Orešković, velika nada na hrvatskoj političkoj sceni koja se potrošila jednako brzo kako je i bljesnula, dobila je 120 glasova preferencije, a SDSS-ov Milorad Pupovac 60. Iako je tek nedavno osnovan ogranak Bandićeve stranke u Šibeniku, a već ima dva (tranzicijska)vijećnika, ozbiljnija potpora ovoj stranci ovdje je potpuno izostala. Uostalom, i ne samo u Šibeniku…
Grad Skradin preferirao je, kao i ostali gradovi, prije svih, Gorana Pauka kojeg je kao izbor imalo 365 birača, za Resslera je glasalo 35 birača, Piculu je zaokružilo njih 31, Brunu Esih 27, Mislava Kolakušića 24 itd. Sitno, no ni skradinsko biračko tijelo nije nimalo veliko…

Vodičani su, također, najviše preferencijskih glasova dali Pauku - 299, potom Ruži Tomašić 244, Toninu Piculi 217, Mislavu Kolakušiću 187 …

Knin je, prema očekivanjima, najviše glasova podijelio HDZ-ovim i SDSS-ovim kandidatima.
Među njima, uvjerljivo najviše dobio je Goran Pauk - 467, zatim Milorad Pupovac 286, pa Ruža Tomašić 243, Mislav Kolakušić 133, Bruna Esih 63, Božo Petrov 57, dok je SDP-ova Biljana Borzan bila preferirani izbor za 55 Kninjana.

Grad Drniš glasa uglavnom za stranke desne političke opcije, pri čemu, dakako, prednost daje HDZ-u i njegovim kandidatima. Kao i u ostalim gradovima u županiji, Pauk ima i ovdje primat s 291 glasom preferencije, Ruža Tomašić ih je dobila 155, Mislav Kolakušić 83, Bruna Esih 72, i zanimljivo, Marijana Petir sa svojom neovisnom listom – 65.

I dok su Goranu Pauku, inače sedmom na listi HDZ-a, diljem županije HDZ-ovi birači redovito davali značajnu prednost u odnosu na druge kandidate te stranke, čelniku Hrasta, šibenskoj suverenističkoj uzdanici, Hrvoju Zekanoviću, tu su lokalpatriotsku prednost uskratili. Redom su na toj listi zaokruživali ime "Ruže hrvatske"…

Kapital za iduće izbore

Ono što se brzim pregledom preferencijskog glasanja birača dade zaključiti jest da u Šibensko-kninskoj županiji birači još uvijek nedovoljno (ispod 40 posto) koriste mogućnost artikuliranja svojih izbornih favorita i personaliziranog glasanja.
Šteta, jer kad bi svi, ili makar značajna većina, konzumirali to izborno pravo, znali bi kako čije dionice na izbornom tržištu stoje, i tko koliko svojoj stranci donosi. S tim kapitalom mogli bi s pravom računati i na bolje pozicioniranje u svojim strankama i veći respekt svojih stranačkih kolega.

Ovako, sve je u rukama šefova partija i njihovih, a ne biračkih preferencija. Začudo, iako liste kroje, odgovornost za rezultat ne prihvaćaju...

SDSS-ovci na tragu suverenista

Anja Šimpraga, dožupanica iz manjinske kvote, druga je u postotku glasova koje su birači dali SDSS-u na prostoru Šibensko-kninske županije. Šimpraga je osvojila 18,65, dok je nositelj liste Milorad Pupovac dobio 28,20 posto glasova SDSS-ovih birača. U glasovima, zamjenici župana glasači su dali 539 glasova, dok su čelnom čovjeku stranke povjerili 815 glasova.
No, recimo u Erveniku, zamjenica župana je dobila 33,50 (131 glas), a Pupovac 14,6 posto (55 glasova); dok je u Kninu šef stranke ipak ispred nje: Pupovac je dobio 37,75 posto, a Šimpraga 26,50 posto glasova SDSS-ovih birača. Dakle, moglo bi se kazati da joj se dogodilo otprilike slična stvar kao i Zekanoviću, koji se nije proslavio u svojoj sredini.

27. travanj 2024 06:30