StoryEditorOCM
ŽupanijaInvesticija od 9,3 milijuna kuna

Bude li teklo sve po planu, zgrada Cvjetnog doma u Šibeniku početkom 2022. godine bit će u potpunosti energetski obnovljena, oku ugodne nove fasade i zatvora; Evo koliko će godišnje uštedjeti kad prijeđu na plin

29. svibnja 2019. - 23:29

Bude li teklo sve po planu, zgrada Cvjetnog doma u Šibeniku početkom 2022. godine bit će u potpunosti energetski obnovljena, oku ugodne nove fasade i zatvora, a plin kao glavni energent ustanovi za smještaj i skrb o starijim i nemoćnim osobama u kojoj je zbrinuto 314 korisnika godišnje će uštedjeti oko 300 tisuća kuna.

Istaknuto je to na početnoj konferenciji projekta "Energetska obnova zgrade Cvjetni dom Šibenik" na kojoj su, u prisutnosti zasposlenika resornih gradskih i županijskih ureda te ustanova socijalne skrbi, projekt predstavili Tomislav Ninić, ravnatelj Doma, Goran Pauk, šibensko-kninski župan te Josip Aras, predstavnik županijske Razvojne agencije.

Ukupna financijska vrijednost projekta kojeg su zajednički pripremili Cvjetni dom i Razvojna agencija iznosi 9,3 milijuna kuna od čega Europski fond za regionalni razvoj sufinancira gotovo 4 milijuna kuna. Ostatak sredstava, prema Ninićevim riječima, osigurat će se kreditnom linijom Hrvatske banke za obnovu i razvitak uz izuzetno povoljnu kamatnu stopu od 0,5 posto. Šibensko-kninska županija, kao osnivač ustanove, pobrinut će se, pak, za potrebna kreditna jamstva.

- Kako bi našim korisnicima osigurali što kvalitetniji boravak u našem domu, zajedno sa Šibensko-kninskom županijom, još u lipnju prošle godine izradili smo projekt energetske obnove zgrade, kao i projekt strojarske obnove. Projekt obuhvaća zamjenu fasadnih zatvora, postavljanje novih toplinskih obloga vanjskih zidova, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča i zamjenu sustava grijanja koja uključuje promjenu glavnog energenta i infrastrukture za dobavu toplinske energije, čime će se nakon energetske obnove umanjiti energija potrebna za grijanje, kao i emisija CO2 za gotovo 60 posto, a obnovljeni objekt zadovoljiti će kriterije energetskog razreda C-precizirao je ravnatelj podsjetivši da zgrada Cvjetnog doma u više od četiri desetljeća od kada je ustanova osnovana nikada nije temeljito obnovljena.

Zadovoljstvo početnim koracima u realizaciji projekta energetske obnove Cvjetnog doma nije krio ni župan Pauk.
- Nakon što smo prije nekoliko mjeseci završili energetsku obnovu tri škole koje se nalaze na području posebne državne skrbi i to Osnovne škole Kistanje, Osnovne škole Domovinske zahvanosti u Kninu i Srednje škole Ivana Meštrovića u Drnišu, Županijske ustanove nastavljaju s povlačenjem sredstava iz EU fondova. Ova tri projekta vrijedna su više od 10 milijuna kuna i teško bi bila provediva bez bespovratnog novca. Projekt energetske obnove Cvjetnog doma nam je jednako važan kao i spomenuti kojima smo se pobrinuli djecu jer je riječ o, rekao bi, još ranjivijoj ciljanoj skupini, našim starima i nemoćnima- poručio je Pauk napomenuvši kako će Šibensko – kninska županija kroz novi ciklus energetske obnove zgrada u vlasništvu ustanova kojima je osnivač, ostvariti značajne uštede u županijskom proračunu. Najavio je i projekt energetske obnove Doma za starije i nemoćne osobe Knin u vrijednosti od četiri milijuna kuna.

U pripremi svih dosadašnjih projekata sudjelovala je šibensko-kninska Razvojna agencija koja će, istaknuo je Josip Aras, pratiti i njihovu provedbu.

- Radi se o velikim infrastrukturnim projektima, pa će u slučaju Cvjetnog doma radovi trajati dvije godine, a započet će krajem ove ili početkom iduće godine. Slijedi natječajna procedura izbora izvođača. Nadam se da nećemo naići na veće poteškoće iako na tržištu trenutno vlada velika potražnja za izvođačima jer se puno gradi-kazao je Aras.

 

 

 

O 314 korisnika brine 120 radnika

Dom za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom je ustanova socijalne skrbi u kojoj je zaposleno 120 radnika koji brinu o 314 korisnika. Osnivač mu je Šibensko-kninska županija. Vlada RH osnivačka je prava prenijela na Županiju 2002. godine. Ustanova je s radom započela davne 1975. godine. U to vrijeme između 70 i 85 korisnika bilo je smješteno u lijevom krilu današnje zgrade. Desno krilo izgrađeno je i otvoreno 1988. godine i od tada je počeo raditi punim kapacitetom. U Domovinskom ratu u Cvjetnom domu, uz redovne korisnike, bili su smješteni branitelji, pripadnici specijalne policije MUP-a i prognanici.

Na naftu trošili više od pola milijuna kuna

Na naftu kao glavni energent, Cvjetni dom trošio je godišnje između 550 i 600 tisuća kuna. Ušteda od 300 tisuća kuna prelaskom na plin ustanovi će, kazao je Ninić, otvoriti mogućnost dodatnog ulaganja u infrastrukturu i druge sadržaje.
- Godinama priželjkujemo energetsku obnovu zgrade, no taj cilj jednostavno nije bio dostižan i takav bi ostao bez bespovratnog novca iz EU fondova-zaključio je Ninić.

23. travanj 2024 19:08