StoryEditorOCM
ŽupanijaDobro došli u noćnu moru

Močvara guta desetke milijuna kuna: Kolektor potonuo, Knin se od ekološke katastrofe brani - ševarom!

24. svibnja 2019. - 20:05

Medijski iznimno aktivni vijećnički dvojac iz Knina, gradska vijećnica Marija Ćurić i županijski vijećnik Tomislav Čolak, obratili su se priopćenjem javnosti zbog nedoumica oko kninskog pročišćivača otpadnih voda čija je vrijednost, kako navode, 70 milijuna kuna, a funkcionalan je sa samo 25 posto kapaciteta. Pozivajući se na izjave gradonačelnika Marka Jelića, napominju kako je šestomjesečni probni rad pročišćivača završen polovinom travnja, treba obaviti tehnički pregled i ishoditi uporabnu dozvolu. Ali, gradonačelnik, tvrde vijećnici Ćurić i Čolak, ne kaže u kojem roku će to biti obavljeno, samo zato što prešućuje punu istinu o pročišćivaču.

A istina je, navode, da pročišćivač ne prima veću količinu otpadnih voda jer kolektor C21 nije u funkciji, zato što tone, kao i pročišćivač i to na mjesečnoj razini, pa je nužno graditi novi kolektor koji će prolaziti čvrstim terenom. Kad će početi gradnja novog kolektora i tko će to platiti, pitaju se vijećnici u svom priopćenju. Radi li pročišćivač sa samo 25 posto kapaciteta da bi manje tonuo ili zbog nekog drugog razloga?

Ekološke katastrofe

S druge strane, gradonačelnika Jelića prozivaju i zbog dviju laguna otpadnih voda uz sam pročišćivač. Jedna je, ističu, industrijska i ona izaziva ekološke katastrofe, a druga fekalna, i iz nje se širi neugodan miris u gradu, a gradonačelnik, kažu Ćorić i Čolak, govori kako je ta laguna spasila rijeke Orašnicu i Krku od zagađenja fekalnim vodama?! Otpadne vode se mogu, upozoravaju vijećnici, i podzemnim putem miješati i ulijevati u Orašnicu.


Svi znaju da se bez rješavanja problema pročišćivača otpadnih voda, koje se sada direktno ispuštaju u lagunu, i priključivanja sustava odvodnje na pročišćivač, ne može sanirati lagune, koje su potencijalna ekološka bomba. Gradonačelnik, tvrde vijećnici, zna dobro da su istraživanja pokazala kako su koncentracije gotovo svih metala u vodi i staničnom citosolu jetre potočne pastrve povišene u dijelu toka uz ispuste otpadnih voda, u odnosu na izvor. Ali, problem ipak ne rješava, nego samo obećava.


– Javno tražimo od gradonačelnika da građanima Knina otvoreno kaže kad će sve kanalizacijske vode biti dovedene do pročišćivača, pročišćene i neopasne ispuštene u rijeke Orašnicu i Krku. Sve ostale priče o pročišćivaču su kupovanje vremena po onoj narodnoj "drži vodu dok majstori odu" – poručuju Čolak i Ćurić.

Dogradonačelnik Knina Marijo Ćaćić odmah će upozoriti da Grad nije nositelj projekta, nego Hrvatske vode. Istina je da pročišćivač otpadnih voda tone. No, probni rad je završen i objekt je sve parametre postigao, osim količine vlage u suhoj tvari koja je par postotaka viša od deklarirane. Podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, i koliko znam, veli Ćaćić, u postupku je ishodovanje uporabne dozvole. Kad dobiju dozvolu, Grad preuzima objekt, i zbog toga smo kod izvođača inzistirali na dodatnim jamstvima i onih je povećao na 10 godina.

Trasa iznad kolodvora

Ćaćić ističe da kapacitet pročišćivača ovisi o broju priključenih gradskih kvartova, i vjerojatno objekt nikad neće raditi punim kapacitetom jer je prekapacitiran. Pročišćivač je projektiran za 20 tisuća stanovnika, a u Kninu, veli dogradonačelnik, trenutno jedva ima 10 tisuća ljudi. Gornji dio grada nije priključen na pročišćivač zbog kolektora C21 koji je potonuo i nije u funkciji, pa se mora raditi novi, alternativni koji više neće ići močvarnom trasom, nego trasom ceste iza željezničkog kolodvora. A kad će se Hrvatske vode odlučiti na gradnju tog kolektora, e to samo oni znaju...


A što se tiče laguna, fekalna je puno veća od industrijske i zbog trske koja je izrasla u njoj, djeluje kao biološki pročišćivač. Da nema te lagune cijela kanalizacija grada bi se ulijevala u Orašnicu, tvrdi Ćaćić. Naravno, to nije trajno rješenje, ali nam koristi ševar kao biološki pročišćivač dok se ne izgradi kolektor C21. Međutim, čak i kad se riješi fekalna laguna, ostaje problem industrijske za koju je odgovoran DIV i oni je moraju sanirati.


– Kao grad smo angažirali stručnjake s Agronomskog fakulteta da naprave analizu, uzeli su uzorke tla iz industrijske lagune i svi parametri su višestruko veći od dopuštenih, a samo cink, primjerice, 40 puta je veći od dopuštenog za industrijske vode! To je ogromna količina cinka, a i drugi metali su prisutni u apsolutno nedopuštenim količinama. Osmislili smo model bioremedijacije kao alternativno pročišćavanje koktelom mikroorganizama, ali osnovna pretpostavka za primjenu tog modela je isušivanje lagune i prestanak ispuštanja otpadnih voda iz DIV-TVIK-a. DIV je napravio svoj sustav pročišćavanja koji je trebao biti u funkciji polovinom kolovoza 2017., ali nije do danas – ističe Ćaćić.

Radite po zakonu

Osim toga, napominje, treba znati da taj sustav pročišćava otpadne vode do razine naše kanalizacije, i njihov priključak na pročišćivač podrazumijeva da im se ne smije nikad dogoditi povećana koncentracije metala u toj vodi, jer bi ona trenutno uništila mikroorganizme iz našeg sustava bioremedijacije.


Dakle, na potezu su Hrvatske vode i DIV-TVIK. Jedni zbog izgradnje alternativnog kolektora, nakon što je prvi potonuo, a drugi zbog industrijske lagune koju su dužni sanirati. Bez toga, okoliš će na kninskom području i dalje biti opasno ugrožen.

– Nama nije cilj da DIV-TVIK propadne jer je najveći poslodavac u našem gradu, samo inzistiramo da se usklade sa zakonom i rade prema slovu zakona – naglašava kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić.

27. travanj 2024 00:58