StoryEditorOCM
ŽupanijaROGOZNIca

Višak prihoda u kasi: Proračun napunili porezi od prodaje nekretnina; No, to ne znači da u općini nema problema

Piše Vedrana Stočić
13. svibnja 2019. - 12:30

Rogozničko Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo izvršenje proračuna za 2018. godini u visini od 26 milijuna kuna ili 101,55 posto u odnosu na plan.

Prihodi su ostvareni isključivo iz vlastitog poslovanja, a višak prihoda iz prethodnih godina iznosi gotovo 15 milijuna kuna.
Najviše novca prikupljeno je iz poreza, čak 57,61 posto ili 14.935.810 kuna, a u toj gomili novca najviše je ubrano od trgovine nekretninama. Da su se u prošloj godini prodavali zemlja, kuće i stanovi potvrđuje i podatak da se od poreza na promet nekretnina ubralo gotovo 10 milijuna kuna, pa porez na dohodak u usporedbi s biznisom nekretninama izgleda mizeran i iznosi svega 2,9 milijuna kuna.

Proračun su punile upravne i administrativne pristojbe, u prvom redu komunalni doprinos, koji se naplaćuje za legalizaciju kuća i izdavanje novih građevinskih dozvola. Da se gradilo i legaliziralo bespravno izgrađeno, potvrđuje i 6 milijuna uprihođenih kuna. Ukupni rashodi i izdaci bili su znatno manji od prihoda i iznose 17,5 milijuna kuna, a rashodi poslovanja 11,4 milijuna kuna.

Na proračunsko izvješće nadovezalo se izvješće rogozničke načelnice Sandre Jakelić. Ona je pak izvijestila vijećnike o svom radu u razdoblju od 1. 7. do 31. 12. 2018. godine. Istaknula je niz značajnih projekata, kao što je uređenje rive, početak gradnje regionalnog cjevovoda Supljak - Dvornica - Kanica, u kojem općina sudjeluje s 4 milijuna kuna, brojne projekte komunalne infrastrukture, uređenje nerazvrstanih cesta, ali i donošenje općih akata i sporazuma kao što su ugovor o sufinanciranju Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike dječjeg vrtića, koji se gradi već više godina. Potpisan je i sporazum o suradnji na operativnom planu razvoja cikloturizma Šibensko-kninske županije.

Izvješće načelnice ipak prihvaćeno

Izvješće načelnice ipak nije prihvaćeno jednoglasno. Protiv nje bio je oporbeni nezavisni vijećnik Boris Abaza, koji je naveo čitav niz razloga zbog kojih načelnica ne može dobiti zeleno svjetlo. U prvom redu, kaže Abaza, to je komunalni nered.

- Nekažnjeno parkiranje na trotoarima, pješačkim zonama i invalidskim mjestima, korištenje rive kao remontnog brodogradilišta i odlagalište otpadnog građevinskog materijala na rivi. Fontana koja treba krasiti novi trg postala je ruglo s ispucanim sapnicama i zamućenom vodom, iako se za njezino održavanje godišnje izdvaja 37 tisuća kuna, a zaštićene pješačke površine ispisane su gumama automobila - rekao je Abaza.

Više od komunalnog nereda oporbeni vijećnik zamjera lokalnim vlastima kašnjenje radova na dječjem vrtiću, u čemu su ga podržali vijećnici vladajućeg HDZ-a. Abaza pita hoće li izvođač radova zbog kašnjenja i loše obavljenog posla platiti penale. Novi trg kojeg je radio isti izvođač kao i dječji vrtić, kaže Abaza, doslovno se raspada, a na stupiće koji puštaju rđu imao je primjedbu i hadezeov vijećnik Sveto Živković.

Abaza je načelnici spočitao nebrigu za sport i kulturu, zanemarivanje nadarene djece, neracionalno korištenje novca i radnu disciplinu općinskih djelatnika.

- Još uvijek čekamo tematsku sjednicu o zaštiti šume Kopara i jasnu strategiju održivog razvoja općine, a svaki vijećnik koji digne ruku za ovo izvješće digao je ruku za komunalni nered, kršenje zakona, klijentelizam i rasipanje proračunskog novca - zaključio je Boris Abaza.

Iako su neke Abazove kritike aktualne općinske vlasti načelno prihvatili i neki vladajući vijećnici, to ih nije omelo da dignu ruku za polugodišnje izvješće načelnice Sandre Jakelić.


Općina u 2018.
vatrogascima uplatila 600 tisuća kuna

Vijeće je prihvatilo i izvješće o stanju zaštite od požara i provedbe godišnjeg plana. U 2018. godini Općina Rogoznica lokalnom DVD-u uplatila je 600 tisuća kuna, a lani je nabavljeno pet tlačnih cijevi 52/15, deset tlačnih cijevi 25/15 i nova motorna pila. Također, od 2017. godine, odlukom načelnice, provodi se plan ophodnje otvorenog prostora i građevina.

25. travanj 2024 10:06