StoryEditorOCM
ŽupanijaDVA MANDATA ZA JEDAN VRTIĆ

Murter napokon dobiva ustanovu čija je gradnja na otoku iz više razloga postala prava senzacija: Roditelji će odahnuti, djeca uživati pod stručnim nadzorom; Radovi počinju odmah nakon ljeta

Piše Mande Turčinov-Ježina
12. svibnja 2019. - 12:39

Otkad znam za sebe govori se o vrtiću. Naša dica nemaju gdje, bake rade, produljen je radni vijek, ako žena radi izvan Murtera, nema kamo s djetetom iza 14 sati…, sve su to razlozi zbog kojih smo htjeli izgraditi vrtić koji će raditi do 17 sati za sve dječje dobne skupine. Nismo išli na neku "ofrlju" od vrtića nego kvalitetnu ustanovu koja će zadovoljiti naše potrebe. Nije to "predizborni vrtić“! Rekao sam više puta, ako ne izgradim vrtić za svog mandata, neću se više kandidirati. To mi je osnova za kretanje naprijed – govori Toni Turčinov, načelnik općine Murter-Kornati, ne krijući ogorčenje što projekt murterskog vrtića nije prošao na natječaju za mjeru 7.4.1.

Projekt vrtića izrađen je za mandata bivšeg načelnika Ivana Božikova, a radio ga je arhitekt Matija Galošić i njegov zadarski ured Crta d.o.o. Iako se radi o vrhunskom projektu, pokazalo se da je skup. Premašio je limit koji se može prijaviti na spomenutu mjeru.

Zavrzlame s dozvolama

- Galošić je vrhunski arhitekt i do u detalje je razradio projekt po kojem su prijašnje administracije napravile Detaljan plan uređenja sv. Mihovil. U njihovo je vrijeme DPU bio olakšanje, a nama nakon pet godina je problem. Primjerice, DPU je propisao da prije dobivanja građevinske dozvole za vrtić moramo ishoditi građevinsku dozvolu za put, a za pristupni put nismo imali sve čestice, morali smo ih kupiti i to se sve strašno zakompliciralo. Za neke su nam čestice rekli da su općinske, a ispalo je da su državne… Milijun kuna smo potrošili za otkup zemljišta iako su neki mještani poklonili svoje čestice, a velik dio zemljišta je ustupila Župa sv. Mihovil - veli Luka Ježina, voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo.

- To su sve poslovi koji se u našoj državi, na žalost, rješavaju najmanje godinu dana. Tako nalaže papirologija. I kad smo je završili, prijavili smo vrtić na mjeru 7.4.1., ali zbog svoje veličine projekt nije prošao. A velik je ne zato što smo mi Murterini megalomani, nego zato što imamo puno dice i projektant je u suradnji s tetama u vrtiću predvidio kapacitet vrtića za 75 djece uključujući jaslice i djecu s posebnim potrebama, koju na žalost u posljednje vrijeme imamo sve više u Murteru. Prešli smo cifru od 1.250.000 eura i nismo "upali" u bubanj, ali smo u međuvremenu razvijali plan B, a on je bio dobivanje novca od ministarstava – kaže načelnik Turčinov.

Tako je Općina dobila milijun kuna od Ministarstva regionalnog razvoja za otoke. Dodatni milijun ima u pričuvi na svom računu otprije. To su već dva!

- Ta dva milijuna kuna nas obvezuju da već sad počnemo radove, a počet ćemo ih na jesen, izgradit ćemo podrum i temelje. I nećemo tu stati jer planiramo ponovno aplicirati na Ministarstvo regionalnog razvoja i u pregovorima smo s Ministarstvom demografije od kojih još ove godine očekujemo znatna sredstva, a za dogodine već imamo plan i program prema projektu i očekujemo dobiti do 2,5 milijuna kuna. Naša je projekcija da ćemo dobiti pet milijuna kuna, a ostalo ćemo iz proračuna. Zato i dižemo kredit od 10 milijuna kuna – nije se pokolebao Turčinov, aludirajući na nedavnu odluku Općinskog vijeća o zaduživanju Općine dugoročnim kreditom kod Hrvatske poštanske banke iz sredstava HBOR-a putem njihova programa "Infrastruktura“.

Apel Vladi

- Da bismo mogli realizirati projekt u godinu dana, dignut ćemo kredit po vrlo povoljnim uvjetima. Kamatna stopa je 1,55, rok otplate je 15 godina u 60 jednakih tromjesečnih rata – počinje Ježina, a Turčinov nastavlja:

- Vrtić je trebalo napraviti prije puno, puno godina. Premijer, ili tko je već mjerodavan, morao bi pozvati, nas i Lumbardu koji smo zbog 50.000 kuna otpali po ovoj mjeri, razgovarati s nama, dati nam nadu i ruku pomoći. Mi nigdje nismo pogriješili nego smo imali takav projekt koji nije zadovoljio uvjete. Ako se iz EU-a povuklo 350 milijuna kuna za vrtiće, onda bi država mogla izdvojiti 50 milijuna i udijeliti svakome od nas po pet milijuna za gradnju vrtića. Tako bismo imali i bolje mišljenje o radu Vlade jer sigurno će se pred izbore dijeliti novci. E, pa mogli su nam ih udijeliti i malo ranije. Pedeset posto vrtića je kod javne nabave prešlo limitiranu cifru kao i mi, ali njima se dozvolilo da je prijeđu i dobili su novac, a mi nismo - podjeća Turčinov.

- U svakom slučaju, postupak javne nabave je u tijeku. Završeno je obavezno javno savjetovanje i sad će biti objavljen u elektronskom oglasniku. Kroz mjesec dana bit će otvorenje ponuda. Radovi sigurno počinju u jesen, a još uvijek tražimo neka rješenja kako bismo kroz neke EU fondove ubacili dio po dio vrtića. Završetak radova planira se u jesen 2020. Sad smo izloženi tržištu i o njemu ovise rokovi – kaže Ježina.

Inače, vrtić u Murteru gradit će se po najvišim standardima, u njega će biti ugrađeni najbolji materijali, osim uređenog pristupnog puta i okoliša imat će vanjski otvoreni dio, vanjski poluzatvoreni i vanjski zatvoreni dio. Tako da će se naša dica, kaže načelnik Turčinov, moći igrati vani i kad bude padala kiša. Bit će to, kako je on rekao, "high tech" vrtić. Opremljen tako da su ih građevinari pitali “jel' vi to gradite hotel ili što?“

- Mogli smo mi troškove smanjiti odabirom jeftinijih materijala, ali nismo htjeli! Vrtić je, uz kanalizaciju, koja više nije u našoj nadležnosti, jedan od najvažnijih općinskih projekata – uvjeren je Turčinov.


Uređenje arheološkog parka

Pod jednakim uvjetima samo na kraći rok povrata, kod iste banke Općina diže i kredit od 3,5 milijuna kuna za uređenje Arheološkog parka Colentum.
- To je kredit koji to zapravo nije jer nam taj novac daje EU a da bismo ga povukli mi plaćamo izvođače, arheologe, građevinare…, a Europa nam onda taj novac vraća polugodišnje, tako da smo tu na nuli – objašnjavaju naši sugovornici. Mišljenja su da Murterini još nisu potpuno svjesni veličine projekta Arheološkog parka.
- Tamo dolaze ljudi autobusima u razgledanje a ti turisti, njih 50 ili 70, doći će u centar na kavu ili nešto pojesti. Svi od toga imamo koristi – uvjeren je Ježina.
- A ne znaju ni da Općina plaća šator u marini za potrebe ovih regata koje se događaju u Murteru jer nam je kao destinaciji važan nautički turizam. Doveli smo praktički četiri regate u predsezoni, a to je 2,5 tisuće ljudi. Pogledajte druga mjesta, sve je prazno, a u Murteru je uvijek neki šušur – nadovezuje Turčinov.

19. travanj 2024 19:48