StoryEditorOCM
Županija'KO JE UMRA, 'KO SE OŽENIJA

Usprkos kišetini, pleme Gabrića se okupilo na Njivetini iznad Otavica: Nisu nas rastirale ni granate, kažu! Planirali su birati najboljeg zeta, ali ih se ni jedan nije dojmio

5. svibnja 2019. - 19:50

Ni kiša i loše vrijeme nisu omeli pleme Gabrića da se i ove godine svi nađu i okupe na Njivetini. Livada je to na južnoj strani planine Svilaje, iznad Otavica u općini Ružić, gdje se svakog svibnja već 43 godine Gabrići druže.

– Ma di će nam ovi par kapi kiše smetat? Nisu ni granate za vrime rata spriječile Gabriće da se nađu, proćakulaju što se događa u familiji, tko je umra, tko se oženija, a tko je dite rodija – spremno nam tradiciju Gabrića roda otkriva tajnik njihove Udruge Gabrića Nikica, dakako prezimena Gabrić, zvani Bude.

Ponosan je na obiteljsko stablo koje se čuva u kući izgrađenoj 1887. godine, vlasnika Bože i Marka Gabrića, na Sivinu guvnu, gdje se Gabrići i njihovi gosti okupe prije odlaska u brdo, na padinu Svilaje.

A preci ove obitelji potječu još iz 1630. godine, kad su se nazivali Komljenovići, pa se koje stoljeće kasnije to prezime pretočilo u Komlen, da bi od 1820. godine ostali samo s prezimenom Gabrić. Sada ih ima 127, a od lani su pojačani s četvero novorođenčadi.

– Nevjesta Gabrića Nika, rođena Tabak, sa svojim je Matom dobila curicu Saru, a Tina Gabrić, udata Sučec, sa svojim je suprugom Ivicom dobila sina Tonija i kćer Cvitu, dok je Katarina Gabrić, udata Jakelić, sa suprugom Denijem dobila kćer Mašu. Eto, ako smo kad imali primjedbe na zetove, ove su godine osvjetlali obraze – rekao nam je Boško Gabrić, dok Damir Gabrić, kojega mnogi znaju i kao pročelnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji, objašnjava:

Izabrali najboljeg potrošača vina

– Svake godine mi na ovom našem okupljanju biramo najboljeg zeta, pa najboljeg potrošača vina, natječemo se u starim sportovima kao što je trčanje u vrićama, bacanje kamena s ramena, balote, potezanje konopa, pa one nešto modernije kao što je nogomet između mršavih i debelih, iako nam je sve teže naći mršave igrače. Tu je i igranje mure, pa šijavica.

A Gabrići ne pripreme nagrade samo za pobjednike sportskih natjecanja, nego i za najmlađe te za najstarije. Potonji epitet "drži" Manda Žeravica, rođena Gabrić, sa 78 godina u životnom kalendaru, dok su najmlađi osmomjesečni blizanci Cvita i Toni.

No, dodjelu laskave titule najboljeg zeta ove su godine, nažalost, preskočili! Ni jedan "pridošlica" u familiju nije ih se svojim trudom dojmio (produžetak vrste u ovom se slučaju ne računa), dok je zahvalu za podršku dobio Mate Šimundža.

A tko je najbolji potrošač vina? To vam je Josip Gabrić, dok se još uvijek vijeća, odnosno broji koliko se ove godine ispilo litara vrhunske Gabrića kapljice...

23. travanj 2024 21:15