StoryEditorOCM
ŽupanijaODAKLE JE ZARAŽENO MESO?

'Izgubio sam 20 kg u dva mjeseca nakon što sam pojeo pršut': Razgovarali smo s članovima obitelji oboljelima od trihineloze; Vlasnik mesnice: 'Podmeću mi'

Piše Ivana Krnić, Ante Talijaš/JL
4. svibnja 2019. - 13:23

Tri člana obitelji Batić iz Potkonja kod Knina, majka Senka, 31-godišnji sin Marko i 27-godišnji sin Mario oboljeli su od trihineloze. Da su oboljeli od te opasne bolesti dijagnosticirano im je na Odjelu infektologije Opće bolnice Šibenik. I majka Senka, inače medicinska sestra, i njezin sin Marko, koji radi kao tehničar u Hitnoj pomoći kninskog Doma zdravlja, uvjereni su da su oboljeli nakon konzumiranja mesa koje su kupili u Mesnici Miletić u središtu Knina.

Temperatura

 

- Kupili smo oko 120 kilograma svježeg mesa, bila su tu četiri pršuta, dvije pečenice i dvadesetak kilograma kobasica. Sušili smo ih u pušnici moga dida Marka u Potkonju, a nakon dvadesetak dana jeli smo pečenice i kobasice. Negdje početkom veljače počeli su jaki bolovi u mišićima, lice mi je nateklo, osjećao sam se malaksalo i stalno sam imao temperaturu oko 41 stupanj. Zaprimili su me u kninskoj bolnici ‘Hrvatski ponos’. Liječnici su mislili da je gripa i davali su mi antibiotike.

 

Ležao sam u bolnici četiri dana, a stanje se nije poboljšavalo. Tek kad je iste simptome dobila moja mati, liječnik ju je odmah poslao na Zarazni odjel šibenske bolnice. Moji liječnici to su povezali i mene uputili u Šibenik, a nakon nekoliko dana pridružio nam se u istoj sobi i moj brat Mario - ispričao nam je Marko Batić.

Bakterija

Kad je iz Zagreba u šibensku bolnicu stigla potvrda da je riječ o trihinelozi, DORH i policija pokrenuli su istragu. Kako doznajemo, podnesena je kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela stavljanja na tržište mesa zaraženog trihinelom.

- Državna inspekcija pokupila je i odnijela sve meso koje smo kupili kod Miletića. Veterinarska stanica u Kninu izdala je oko 10. travnja rješenje o postojanju trihinele u njemu. Koliko znam, to isto meso upućeno je na dodatnu analizu u nekakav institut u Vinkovcima. Međutim, po putu se zagubilo, netko je očito htio čitav slučaj zataškati - rekao nam je Marko Batić.

Dodao je kako je i obitelj Dujić iz Knina, kad je doznala za njihovo oboljenje, preventivno odnijela svježe meso kupljeno u istoj mesnici na analizu u nadležnu instituciju u Kninu i u tome mesu pronađena je bakterija trihinele.

Novi slučaj

- Imao sam prije dva mjeseca 88 kilograma, sada sam pao na 68. Dobio sam i srčane probleme te se liječim kod kardiologa. Majka i brat i dalje imaju bolove u mišićima. Ne znamo što nas još čeka, koje ćemo zapravo posljedice imati - rekao je Marko Batić.

S druge strane, vlasnik mesnice demantira sve.

- Sve su to najobičnije izmišljotine i podmetanja. Ta obitelj o kojoj govorite nikad u našoj kninskoj mesnici nije kupila meso. Namještaljkama mi se podmeće, valjda iza toga stoji konkurencija. Moj odvjetnik tužit će zbog laži i klevetanja tu obitelj, a i vas novinare koji o tome pišete - kratko nam je kazao Zoran Miletić, vlasnik mesnice.

Slučaj trihinelom zaraženog mesa u Kninu, od kojeg su tri osobe hospitalizirane, naime, sada je dobio mnogo širi kontekst. Prvi slučaj zaraze datira iz veljače, dok je novi slučaj zaraženog mesa na istom području doveo u pitanje je li Ministarstvo poljoprivrede odradilo posao kako spada. U cijeli slučaj uključila se i policija jer je zaraženo meso imalo žig, odnosno potvrdu da je zdravstveno ispravno. No, Ministarstvo poljoprivrede sumnja u autentičnost žiga.

Nadzor

Iz Ministarstva poljoprivrede detaljno su se oglasili o slučaju te uvjeravaju da nisu zataškavali slučaj, nego upravo suprotno, poduzeli su sve zakonom propisane mjere. Ministar Tomislav Tolušić je rekao da ako je bilo kakvih propusta privatnog veterinara koji je označavao meso, on će biti kažnjen, a ako je bio propust lažiranja žigova ili nečega što policija istražuje, bit će kažnjeni oni koji su to napravili.

Također je istaknuo da je meso zaraženo trihinelozom pronađeno u domaćinstvu u Kninu, ali ga nije bilo u provjerenim mesnicama i klaonicama. Glavni državni inspektor Andrija Mikulić rekao je da će javnost o detaljima biti obaviještena kada izvrše kompletan nadzor.

17. travanj 2024 10:49