StoryEditorOCM
ŽupanijaNepravomoćna presuda

Drnišanima pred nosom htjeli spaljivati opasni otpad, Grad na sudu uspio spriječiti trovanje građana; Sada je pred njima još jedna bitka

26. travnja 2019. - 18:17

Upravni sud u Splitu nepravomoćnom je presudom poništio dozvolu Ministarstva zaštite okoliša i energetike od 31. srpnja 2018. godine po kojoj je tvrtci "Girk Kalun" bilo dozvoljeno da u tvornici za proizvodnju vapna u Drnišu obavlja djelatnost oporabe otpada.

Riječ je o postupku čiji je glavni rezultat oporaba otpada u korisne svrhe kada otpad zamjenjuje druge materijale koje bi inače trebalo uporabiti za tu svrhu ili otpad koji se priprema kako bi ispunio tu svrhu, u tvornici ili u širem gospodarskom smislu. U poništenoj dozvoli, među ostalim, dopuštalo se "Girk Kalunu" da godišnje obradi, primjerice, pet tisuća tona razlivene nafte, iste količine raznih motornih, strojnih, loživih i inih ulja, tekućega gorivog otpada koji sadrži opasne tvari, dizela i ostalih goriva i slično.

Tužbu protiv Ministarstva podnio je Grad Drniš, tvrdeći da je dozvola izdana protivno Prostornom planu Šibensko-kninske županije, pravomoćnoj presudi te izričitom protivljenju građana Drniša i cijelog tog kraja.

- Lokacije za zbrinjavanje opasnog otpada nisu određene do danas usprkos Zakonu o održivom gospodarenju otpadom pa se ovim dopušta "zbrinjavanje" opasnog otpada samo pet kilometara od NP-a Krka i to temeljem pobijane dozvole u kojoj je sadržan popis u kojemu su od 28 deklariranih vrsta otpada i to s količinama koje su uistinu zabrinjavajuće, samo dvije vrste neopasne. Lokacija na kojoj se dozvolom predviđa djelatnost skupljanja i oporabe otpada zapravo je pogon za proizvodnju vapna, a ne postrojenje s modernom tehnologijom i svim ekološkim osiguračima koja ničim ne bi ugrožavala zdravlje ljudi i prirode - stajalo je, među ostalim, u tužbi grada Drniša.

'Radimo bez incidenata'

Tvrdili su i da navedena tvrtka od izdavanja dozvole za gospodarenje otpadom iz listopada 2015. godine, a koju je Visoki upravni sud u studenom 2017. pravomoćno poništio, nezakonito spaljuje otpad i ugrožava prirodu i zdravlje ljudi.

- Dostavljeno je i 40 stranica potpisa građana koji se protive da se u blizini njihovih domova i NP-a Krka spaljuje opasni otpad u godišnjim količinama koje premašuju potrebe cijele Hrvatske, odnosno čitave Europe - stajalo je u tužbi Grada.

 

 

Iz Ministarstva su, naravno, sve ovo pobijali, tvrdeći da su sve iznesene ocjene u tužbi paušalne, da se ne može nezakonito spaljivati otpad jer pobijana dozvola nije izdana za spaljivanje opasnog otpada, da su svi uvjeti za izdavanje dozvole bili ispunjeni. Iz tvrtke "Girk Kalun" su, pak, navodili kako imaju sve dozvole, kako već 60 godina rade bez ikakvih incidenata i da su redovito nadzirani od institucija i inspekcija kao i da sva mjerenja pokazuju da su emisije unutar zakonskih granica.

No, usprkos svim argumentima Ministarstva i "Girk Kaluna", sutkinja Miranda Gulišija Jurišić presudila je da u postupku koji je bio prije donošenja dozvole nije pravilno utvrđeno jesu li ispunjeni svi zakonski uvjeti.

- Kako prema prostornim planovima jedinice lokalne samouprave ne proizlazi mogućnost obavljanja djelatnosti oporabe otpada koji je kategoriziran kao opasan, to nije bilo mjesta za pozitivno rješavanje tužiteljeva zahtjeva za izdavanje dozvole za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom - navela je, među ostalim, sutkinja u svom rješenju.

- Mi smo jučer dobili tu odluku i ona nije pravomoćna pa ne mogu govoriti o detaljima. No, na deklaratornoj razini mogu reći da smo uspjeli u onome što smo tražili - kratko nam je jučer komentirao Josip Begonja, gradonačelnik Drniša.

Dodao je i da je u tijeku još jedan spor, po tužbi Grada za poništenje dozvole Ministarstva izdane istoj tvrtci za sakupljanje i oporabu opasnog otpada te da se i u tom predmetu nada pozitivnom ishodu za Grad.

20. travanj 2024 04:58