StoryEditorOCM
Županijarazvoj je prioritet vlade

Poduzetnici iz cijele Hrvatske okupili se u Vodicama na 23. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu; Sudjelovalo i šest ministara

Piše Ante Talijaš
26. travnja 2019. - 17:53

Pod sloganom 'Investicijama i inovacijama za konkurentu Hrvatsku' u organizaciji resornog Ministarstva, u vodičkom hotelu Olympia Sky održava se trodnevno 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvuz, koje je okupilo oko 400 sudionika. Od malih i srednjih poduzetnika, gospodarstvenika, dužnosnika ministarstva, do predstavnika jedinica regionalne i područne samouprave, HOK-a i HGK-a.

Središnji događaj drugog dana konferencije bio je Panel 'Pitaj Vladu' koji je okupio šest ministara Plenkovićeve Vlade

Ministar gospodarstva Darko Horvat najavio kako za dvije godine Hrvatsku čeka investicijski ciklus nove financijske perspektive Euroske komisije, u čemu će su prioritet inovacije, odnosno investicije u inovativnu industriju.

-Ovo ministarstvo radi na planu sa 314 zakonskih mjera rasterećenja gospodarstva, malog i srednjeg poduzetništva. Mogu obećati da će do početka rujna ove godine, u cilju opće digitalizacije, biti dostupna aplikacija preko koje će trgovačka društva moći registrirati iz dnevnog boravka – slikovit je kazao ministar Darko Horvat.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar istaknuo je kako je novom reformom znatno pojednostavljeno dobivanje građevinske dozvole

-Upravo ovih dana stupila je na snagu nova zakonska regulativa kojima je za ishodovanje građevinske dozvole broj proceduralnih radnji sa 22 smanjen na deset i to će se sve odvijati elektroničkim putem. Nema više šaltera, ni biljega. Cijeli proces vodit će projektanti koji će zahtjeve investitora online predavati relevantnim javnim službama. Službe su dužne odgovoriti na zahtjeve u roku od 15 dana, ako to ne učine, znači da se slažu sa uvjetima zahtjeva građevinske dozvole. Do sada su najveći prigovori investitora bili upućeni na sporost državne birokracije. Na ovaj način, točno će se znati tko je taj koji koči izdavanje građevinske dozvole – rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

Odgovarajući na upite sudionika konferencije, ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić najavio je skorašnje raspisivanje natječaja njegova ministarstva za sortirnice i kompostane, a početkom iduće godine i raspisivanje natječaja dodjele financijskih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

-Otkako je članica Eurospke unije Hrvatska je u plusu 14 milijardi kuna. U zadnje dvije godine stavljeno je 85 posto ukupne alokacije na natječaj. Projekte čija je vrijednost oko 700 milijuna kuna treba tek ovjeriti. Trenutno imamo tri puta više projekata jedinica regionalne i lokalne samouprave, nego što je dostupno sredstava – istaknula je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova.

Sudionike skupa zanimalo je što je sa brzim internetom na svim područjima Hrvatske:

-Za projekt izgradnje širokopojasne infrastrukture brzog interneta za ruralna područja na raspolaganju je 1,6 milijardu kuna, a trebat će još toliko sredstava - odgovorila je ministrica Žalac.

Ministar državne imovine Goran Marić napomenuo je kaka Država izlazi iz portfelja svih trgovačkih društava u kojemu ima manjinski udjel.

-Samo ove godine od prodaje manjinskih udjela u tri hotelske kuće u državni proračun slilo se 600 milijuna kuna, a investicije su iznosile milijardu i pol kuna. U provođenju ovakve državne politike i dalje veliki problem predstavljaju neriješeni zahtjevi o povratu oduzete imovine građanima koji datiraju od prije dvadeset godina – kazao je ministar Marić.

Ministar uprave Lovro Kušćević kako je izdvojeno 20 milijuna kuna s kojima će instituti i sveučilišta iz Hrvatske i EU-a izradiju studiju bolje funkcionalnosti javne uprave.

-Dosadašnji sustav ocjenjivanja nije učinkovit, on je takav je da svaki zaposlenik za godinu dana dobije povećanje na plaću od 0,5 i to treba revidirati. Ministarstvo će pripremiti dokument s kojim ćemo poboljšati situaciju te sustav ocjenjivanja i nagrađivanja učiniti transparentnijim - rekao je ministar Kuščević.

19. travanj 2024 12:42