StoryEditorOCM
ŽupanijaU VODIČKOM HOTELU OLYMPIA SKY

Nacionalno savjetovanje o malom gospodarstvu i poduzetništvu - među 350 uzvanika najveća zvijezda Zlatko Dalić, srebrni izbornik iz Rusije

Piše Piše. Ante Talijaš
snimio: Nikša Stipanićev/Hanza Media
25. travnja 2019. - 22:19

U četvrtak navečer, u vodičkom hotelu Olympia Sky svečeno je otvoreno 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu. Ovaj najeminentnije gospodarsko savjetovanje, u organizaciji Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, održava se pod sloganomm' Investicijama i inovacijama za konkurentnu Hrvatsku. Trodnevna konferencija okupila je, pak, oko 350 hrvatskih poduzetnika, gospodarstvenika, poslovnih ljudi, predstavnika agencija, HOK-a, HGK-a, dužnosnika ministarstva te čelnika jedinica lokalne i područne samouprave
-Hrvatsko gospodarstvo u kontinuitetu raste 2,5 posto, ono u kontinuitetu privlači sve više i više investitora. U Hrvatskoj se ne samo strana, već i domaća akumulacija hrvatskih poduzetnika pretvara u investicije. Identifikator inovacijskog potencijala kroz pet inovacijskih vijeća u ovom trenutku je 5,5 milijardi kuna. Dakle, Hrvatska u ovom trenutku može pokrenuti investicije u iznosu od 5,5 milijardi kuna, samo u inovativnu industriju koja je budućnost hrvatskog gospodarstva. Kao nužni akcelerator tu su nam europski fondovi. Kroz realni poduzetnički sektor povučeno je 66 posto dostupnog novca, a prije samo dvije godine ta brojka je bila na svega šest posto. A 2021. godina je početak jednog novog investicijskog ciklusa, jedne nove financijske perspektive Europske komisije. Ne više kohezijska politika, ne infrastruktura, ne više isključivo ravnomjerni ruralni razvoj i poljoprivreda, Ključni i osnovni prioritet su inovacije, odnosno investicije u inovativnu industriju u toj novoj financijskoj politici – kazao je ministar gospodarstva Darko Horvat, na otvaranju savjetovanja u Vodicama.
Ministar Horvat na skupu je posebno pozdravio izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka
Dalića, za kojeg je ustvrdio da su 'Srebrni iz Rusije među najboljim hrvatskim izvoznim proizvodom.
Kao izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, sudionike skupa je pozdravila saborska zastupnica Branka Juričev-Martinčev, inače, bivša gradonačelnica Vodica
-U zadnjih godinu Hrvatski sabor usvojio je deset novih zakonskih mjera kojima se rasteretilo gospodarstvo i poboljšalo poslovanje malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj. Očekuje, da ćete na omom savjetovanju u tom cilju donijeti niz novih zakonskih prijedloga koje će se naći Vladi, a potom i u Saboru – rekla je Branka Juričev-Martinčev.
Otvaranju konferencije Nacionalnog savjetovan je nazočio je i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, a u svojevrsnoj ulozi domaćina sudionike su pozdravili vodička gradonačelnica dr. Nelka Tomić i šibensko-kninski župan Goran Pauk.
Središnji događaj konferencije na programu je u petak s početkom u 10 sati. Riječ je o panelu 'Pitaj Vladu' na kojemu će sudjelovati potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Čorić, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar uprave Lovro Kušćević, ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, glavni državni inspektor Andrija Mikulić i ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.
U subotu s početkom u 15 sati predavanje na temu 'Sport kao hrvatski izvozni proizvod' održat će izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

20. travanj 2024 05:54