StoryEditorOCM
ŽupanijaFestival žudija

Više od 1000 žudija i gostiju iz cijele Hrvatske okupilo se u Oklaju (FOTO)

Piše M. L.
22. travnja 2019. - 16:50

Više od tisuću žudija, pjevača i gostiju ukupilo se danas u Oklaju na 19. festivalu žudija. Smotri na središnjem mjesnom trgu prethodila je milenijska fotogafija na livadi ispred župne crkve Šime Stikomana koji je tu fotogafiju posvetio Klari Žižić, osnivačici reda franjevki od Bezgrešne, budući da je ta božja službenica za koju je pokrenut i proces beatifikacije, rođena Prominka.

Strikoman, kojemu je ovo 607 milenijska fotogafija, jedna je od pokretača i glavnih organizatora Festivala žudija. Sve je, kako i sam ističe, počelo 2001. godine kada je došao na ideju da za svoju treću milenijsku fotografiju snimi vodičke žudije. Naime, u Vodicama se odavno njegovao običaj čuvanja Kristova groba koji se kao svojevrsni igrokaz tradicionalno izvodio u preduskrsno vrijeme, u Velikom tjednu kada bi vodički mladići, odjeveni u odore rimskih vojnika u crkvi čuvali Kristov grob, sve od trenutak njegova uskrsnuća kada bi oni, nakon što vide prazan grob, ničice pali na zemlju od straha.

Nakon što je prvih nekoliko godina festival iz crkve izišao i na vodičke ulice te tako postao i svojevrsna turistička atrakcija,  pridružili su im se čuvari Kristova groba iz drugih župa u kojima je postojao takav običaj, a neke su ga, kazao je Strikoman, po uzoru na Vodičane, "uvezle" u svoju župu.

I dok su Vodičani odjeveni poput rimskih vojnika, ili onako kako misle da su bili odjeveni, drugi su u narodnoj nošnji ili čak u mornarskoj uniformi. I različito se nazivaju: žudiji, čuvari ili straža Kristova groba. No,svi su, kako se to vidjelo u Oklaju, uživali u druženju. Zanimljivo je da se broj sudinika, a ove godine bilo ih je iz 34 župe iz Hrvatske te gosti iz Vareša u BIH-u, stalno širi, a već je poznato i gdje će se sljedeći festivali održavati sve do 2054. godine. Sljedeći, 20. festival žudija pak održat će se u Zagrebu.

Uz brojne goste i posjetitelje, Festival žudija u Oklaju nije propustio ni župan Goran Pauk, državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, načelnik općine Promina kao domaćin Tihomir Budanko te saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

26. travanj 2024 21:36