StoryEditorOCM
ŽupanijaUSKRS PUNI KAPACITETE

Bit će domaćih i fureštih: U vodičke hotele stiže 1200 gostiju; Još najmanje toliko gostiju očekuje se u privatnom smještaju

Piše Katarina Rudan
19. travnja 2019. - 13:11

Kako doznajemo u vodičkoj Turističkoj zajednici, osim domaćih gostiju i vikendaša za uskrsne blagdane u Vodice stižu i stranci. U hotelskom smještaju bit će, kaže direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pečarica, oko 1200 gostiju, a zasigurno još toliko, ako ne i više, u privatnom smještaju.

- Već po tradiciji naši najbrojniji gosti, osim domaćih, su Slovenci i Nijemci, koji rado uskrsne blagdane provode u našem mjestu. Hoteli će biti popunjeni i jako se veselimo danima koji slijede. Za naše prve goste, "prve laste", pripremili smo bogat program koji završava našim tradicionalnim, 31. po redu uskrsnim doručkom. Održat će se na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja s početkom u 9.45 na Trgu dr. Franje Tuđmana. I ove godine pripremili smo bogat kulturni program u kojem će nastupiti KU "Perlice " iz Vodica, KUD "Koledišće" iz Jezera, klapa "Oršulice" iz Vodica, a za dobru zabavu nakon degustacije pobrinut će se Mile Perkov i Johny Walkers band. U programu sudjeluju i djeca Dječjeg vrtića "Tamaris", odjevena u narodne nošnje i male žudije, te Vodičke mažoretkinje. U suradnji s našim LAG-om "More 249", na Uskrsni ponedjeljak organiziramo i mali sajam domaćih proizvoda, na kojem će naši lokalni proizvođači gostima ponuditi svoje proizvode koje će moći kušati, ali i kupiti, jer je sajam prodajnog karaktera. Na velikom blagdanskom stolu uz kroštule, fritule, bubice i ostale slastice, pekarnica "Klara" d.d., za uskrsni doručak priprema veliku originalnu Vodičku karitulu - tradicionalnu vodičku uskrsnu slasticu - kaže Anita Franin Pečarica i dodaje kako vjeruje da će se gosti uživati u uskrsnom doručku, kao i svih prijašnjih godina.

Zabilježen rast

S obzirom na to da je Uskrs ove godine dosta kasno, a uobičajeno je da se računa kako je taj kršćanski blagdan početak predsezone, ne znači da na vodičkom području i do sada nije bilo gostiju. Naravno, u odnosu na cjelokupnu turističku godinu to su zanemarive brojke, ali vesele podaci e-Visitora da je u prvom tromjesečju na području koje pokriva Turistička zajednica Vodice zabilježen rast od 18 posto u dolascima i 16 posto u noćenjima.

- Rast koji je zabilježen u prvom tromjesečju najviše možemo zahvaliti kongresnom turizmu te raznim seminarima i događanjima u vodičkim hotelima. Prvosvibanjski blagdani su brzo nakon Uskrsa i za njih očekujemo znatan broj gostiju, posebno iz Slovenije. I za te dane pripremili smo bogat program, pa ću izdvojiti naš tradicionalni MTB Weekend 27. i 28. travnja, Piknik u Rakitnici na sam praznik 1. svibanj na kojem se dijeli fažol, a naše "Perlice" već tradicionalno za goste pripremaju zelje i pulentu. Za goste ćemo pripremiti i jedan izlet na Veliku Mrdakovicu i Rimsku cisternu pod stručnim vodstvom kustosa Muzeja grada Šibenika Antonija Brajkovića - govori direktorica.

Dodaje da se tijekom svibnja u Vodicama održava i 59. Festival hrvatskih kazališnih amatera, u sportskom dijelu 25. svibnja dogodit će se i ove godine "Aktivna Hrvatska", a počet će i Free Bike Tour jednom tjedno, koji će se organizirati i tijekom lipnja i srpnja. Svibanj će završiti a lipanj početi ljetnim moto susretom, a bogat kulturni i sportski program nastavit će se i sljedećih mjeseci.

20. travanj 2024 11:17