StoryEditorOCM
ŽupanijaProjekt „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“

U Skradinu predstavljen projekt certifikacije europske kulturne rute Nikola Tesla

Piše šibenski.hr
8. travnja 2019. - 21:34

U gradskoj upravi grada Skradina u petak je održan radni sastanak na kojem je predstavljen prijedlog projekta certifikacije europske kulturne rute Nikola Tesla, te prijedlog partnerske suradnje između turističkih i kulturnih institucija iz Šibensko – kninske, Ličko – senjske i Karlovačke županije.

Projekt je prvi put predstavljen na sastanku održanom 31. siječnja 2019., u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu, kada je formirana i radna skupina, a u tijeku je priprema dokumentacije i komunikacija s potencijalnim partnerima. Inicijativa je pokrenuta iz Ministarstva turizma, grada Gospića i  Turističke zajednice Ličko - senjske županije, a ideja je da se formira i certificira prva europska međunarodna kulturna ruta pri Institutu kulturne rute Europe Vijeća Europe koja će imati polazište u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji predstavlja veliki kulturni i turistički adut hrvatskog turizma i pokazivanja kulturnog bogatstva. Glavni koordinatori projekta su Tur kultura – Hrvatska udruge za turističke i kulturne rute, te Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo .

Državni tajnik u ministarstvu turizma Frano Matušić, koji je ujedno i predsjednik Inicijativnog odbora Radne skupine naglasio je kako postoji volja više dionika da se pokrene certifikacija navedene rute što je pozitivno ocijenio.

„Rute pomažu brendiranju destinacija, ostanku mladih, zapošljavanju, povezivanju te u konačnici i poduzetnicima. Trenutno smo u pripremnoj fazi s brojnim aktivnostima te traženju partnera. Projekt treba povezati Hrvatsku s brendom Tesla kako bi Hrvatska i Tesla bili sinonim“, rekao je državni tajnik Matušić te naglasio da će Ministarstvo turizma s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova preuzeti međunarodno povezivanje i traženje partnera kao i povezivanje s drugim partnerima.

Ispred Šibensko-kninske županije sastanku je nazočila zamjenica župana Darija Puljić koja je istaknula da Šibensko-kninska županija daje punu podršku ovom projektu, dok je gradonačelnik Grada Skradina Antonio Brajković iskazao zadovoljstvo što se sastanak održava u Skradinu budući se na ovom području nalazi prva hidrocentrala na izmjeničnu struju u Europi.

Na sastanku su sudjelovali zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika Paško Rakić, zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek – Hajdin sa suradnicama, direktorica Turističke zajednice Šibensko – kninske županije Željana Šikić, direktor Turističke zajednice Ličko - senjske županije Ivan Radošević, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Skradina Damir Nakić, voditeljica Memorijalnog centra Nikola Tesla Nikolina Krpan, predsjednica Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“ Dubravka Davidović i predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj "Klub članova Selo" Dijana Katica sa suradnicima.

Na sastanku su dogovorene glavne aktivnosti projekta u nadolazećem periodu: osmišljavanje naziva i okvira rute, formiranje međunarodnog znanstvenog i upravljačkog odbora, osnivanje udruge te izrada Statuta udruge i rute, osmišljavanje vizualnog identiteta projekta i pronalaženje domaćih i stranih partnere iz europskih država s kojima je Tesla imao poveznicu te iz Sjedinjenih Američkih Država.

 

 

19. travanj 2024 19:50