StoryEditorOCM
ŽupanijaEKOLOŠKA KATASTROFA U KNINU

Otrovni industrijski otpad iz tvornice završio u rijeci Krki i došao do Nacionalnog parka

Piše Ante Talijaš/JL
8. travnja 2019. - 20:46

Ponovno je došlo do onečišćenja rijeke Krke kod Knina. Industrijski otpad koji sadržava mazut, teški metal i raznorazne otrovne kiseline iz obližnje lagune nekadašnjeg TVIK-a, a danas Postrojenja za proizvodnju vijaka DIV Grupe, izlio se u obližnju rječicu Orašnicu, desnu pritoku Krke, a preko nje i u krašku ljepoticu Krku.

O ekološkom onečišćenju Grad Knin odmah je alarmirao sve nadležne institucije, pa su 'Hrvatske vode' angažirale specijaliziranu tvrtku Ind-Eko koja je u kratkom roku postavila male brane s cisternom u rječicu Orašnicu radi crpljenja i prikupljanja industrijskog otpada i sprječavanja daljnjeg odlijeva u rijeku Krku. Na terenu su djelatnici Inspekcije zaštite okoliša i vodoprivredni inspektori.

 

 

Ovom ekološkom katastrofom, kaže nam dogradonačelnik Knina Marijo Čačić, rijeka Krka onečišćena je toksičnim otpadom u dužini od 1,5 kilometara, od Knina pa nizvodno sve do ulaza u Nacionalni park 'Krka'.

U tvorničkog laguni, već godinama su nataloženi toksični kontaminanti još iz doba TVIK-a. Nakon jake kiše, podigla se voda u laguni te su opasne kemikalije prelile preko postojećeg kanala u rječicu Orašnicu.

 

 

- Na žalost, nije prvi put da je došlo do ovakvog zagađenja, zadnji je bio prije dvije godine. Ovaj novi ekocid je najvećih razmjera do sada. Ni 13 postavljenih brana tvrtke koju smo angažirali nije spriječilo da se mazut i drugi opasni otpad i dalje slijevaju u rijeku. Ovaj tjedan održat ćemo sastanak s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša kako bi se što prije krenulo u sanaciju tvorničke lagune koja je označena kao druga crna točka u Hrvatskoj - kazao je Marijo Čačić, dogradonačelnik Knina i predsjednik Stožera za civilnu zaštitu, dodajući kako je rješenje hitnog djelovanja postavljanje separatora na početku kanala do rijeke Orašnice.

Čačić dodaje kako iz Uprave DIV Postrojenja za proizvodnju vijaka 'peru ruke' od ovog teškog ekološkog incidenta.

- Iz DIV-a tvrde da laguna nije u njihovom vlasništvu i da je njihova tvornica uopće ne koristi te da je opasni industrijski otpad ostao u laguni od bivšeg TVIK-a, pa da time nisu ni odgovorni - kazao je Čačić te dodao kako ne zna u čijem je zapravo vlasništvu laguna.

 

 

Iz Tvornice vijaka DIV Grupe kratko su poručili da su napravili sve što je u njihovoj moći, te da su i oni postavili svu raspoloživu opremu kako bi se spriječilo onečišćenje rijeka.

 

Iz šibenskog 'Vodovoda' umiruju građane: 'Voda je ispravna i može se koristiti za sve potrebe'

Nakon ekološkog incidenta koji se tijekom vikenda dogodio u Kninu, a u kojem su se iz lagune u rijeci Orašnici u Krku izlile otpadne vode koje sadrže teške metale, kiseline i mazut, oglasio se i šibenski 'Vodovod'.

-Zbog učestalih upita potrošača obavještavamo javnost da incident koji se dogodio u Kninu nema nikakve veze s vodoopskrbnim sustavom Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik. Sukladno uvjetima Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju, voda je ispravna i može se koristiti za sve potrebe - navodi se u priopćenju Vodovoda i odvodnje.

19. travanj 2024 03:32