StoryEditorOCM
ŽupanijaSajam agroturizma

Dođite u Skradin, nećete požaliti: Bit će ića i pića, glazbe i plesa

Piše Katarina Rudan
30. ožujka 2019. - 11:18

Organizatori 11. sajma agroturizma, koji se u Skradinu održava 30. travnja i 1. svibnja, Šibensko-kninska županija i županijska Javna ustanova Razvojna agencija raspisale su prije mjesec dana javni poziv zainteresiranim izlagačima da se prijave za sudjelovanje na sajmu.

Poziv je upućen ne samo proizvođačima robe i usluga s područja Šibensko-kninske županije, nego i iz cijele Hrvatske. Kako doznajemo od pročelnice Ureda župana Senke Bilać, do sredine ovog tjedna stiglo je 100 prijava, među kojima je 25 domaćih proizvođača. U ukupnom broju nisu izlagači iz Osječko-baranjske županije koja je ove godine partner Sajma.

 

 

- Rok za prijave je do 1. travnja, tako da svi koji se do sada nisu prijavili, a imaju namjeru, to mogu učiniti. Inače, većina ih se prijavljuje zadnji tren, ali mjesta ima dovoljno. I ove godine na staroj lokaciji u Skradinu, između gradskog parka i košarkaškog igrališta, bit će postavljen šator površine 1200 "kvadrata", koji može primiti do 190 štandova, odnosno izlagača. Podsjetit ću da je prošle godine, na 10., jubilarnom sajmu bilo 180 izlagača, od toga 58 iz Šibensko-kninske županije, dok su ostali bili iz drugih hrvatskih županija i županije partnera, a lani je to bila Zagrebačka županija. Očekujemo da će i ove godine broj izlagača biti kao i lani - kaže Bilać i dodaje da su i ove godine suorganizatori sajma županijska Gospodarska i Obrtnička komora, Grad Skradin i Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, dok su pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma i Ministarstvo gospodarstva. Da je sajam ostvario svoj cilj, Bilać kaže da to potvrđuju brojke posjetitelja i izlagača koje dokazuju da zainteresiranost i jednih i drugih s godinama raste.

Zahvalnice OPG-ovima

- Sajam je promocija poljoprivredne i turističke ponude kao temeljnih djelatnosti u našoj županiji. Cilj je predstaviti posjetiteljima, a preko medija i široj javnosti, proizvodne potencijale obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, malih poduzeća i svih onih koji izrađuju različite proizvode koji su, prije svega, plod tradicije s prostora naše županije. Tijekom godina u izlaganje su se uključili i proizvođači iz drugih županija i susjednih država, a prednost se daje proizvođačima koji se vraćaju ekološkim i autohtonim proizvodima - navodi pročelnica Bilać. U prilog tomu kaže da je prošle godine podijeljeno 13 zahvalnica domaćim OPG-ovima za vjernost jer sudjeluju na sajmu od prve godine.

 

 

- Deset godina opstati na tržištu i biti na Sajmu dovoljan je pokazatelj da je ostvaren cilj. Sajam je izložbeno-prodajnog karaktera, ali izlagači tu imaju priliku razmijeniti kontakte, iskustva, te se susresti s turističkim djelatnicima koji traže domaće proizvode i dogovarati suradnju. Dodat ću podatak da je prvu godinu održavanja Sajam posjetilo oko 8000 ljudi i iz godine u godinu broj posjetitelja je rastao. Termin i lokacija njegova održavanja, na ulazu u Nacionalni park Krka, osiguravaju veliku posjećenost koja je svake godine sve veća, tako da je zadnje tri godine premašen broj od 20.000 posjetitelja - na kraju će Bilać.

Na sajmu će, kao i svake godine, biti i bogata gastronomska ponuda, organizirat će se radionice za sudionike i posjetitelje, a priprema se i bogat kulturno-zabavni program.


Kako doznajemo od pročelnice Ureda župana Senke Bilać, do sredine ovog tjedna stiglo je 100 prijava

20. travanj 2024 11:04