StoryEditorOCM
ŽupanijaPostaje alarmantno

Šibenska Opća bolnica muku muči s pronalaskom medicinskih sestara. Na birou ih nema, a druge zdravstvene ustanove u županiji vape za liječnicima

Piše Katarina Rudan
25. ožujka 2019. - 11:12

U zadnje vrijeme sve su češće informacije u medijima o nedostatku medicinskih sestara u Hrvatskoj, posebno u kliničkim bolničkim centrima. No, sestara nedostaje i u ostalim zdravstvenim ustanovama, od općih bolnica, domova zdravlja do domova za umirovljenike, i Hrvatska će ove godine prvi put uvesti 200 stalnih medicinskih sestara ili tehničara. Nedostaje ih, prema nekim procjenama, između 8000 i 12.000. Tragom tih informacija zanimalo nas je kakvo je stanje u zdravstvenim ustanovama na području Šibensko-kninske županije, a njih je šest: dvije županijske bolnice, tri doma zdravlja i županijski Zavod za hitnu medicinu. Po svemu sudeći, stanje nije alarmantno kao što je to u zagrebačkom ili riječkom KBC-u, no do medicinskih sestara ili tehničara ne dolazi se lako.

Ide sezona

- Do prije nekoliko mjeseci nismo to pitanje apostrofirali kao veliki problem koji se događa i u našoj sredini. Međutim, u zadnja dva mjeseca suočili smo se s tim, kad nam se na dva natječaja koja smo raspisali nije javio dovoljan broj sestara. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje ih nema i mi sad imamo problem - govori dr. Sanja Jakelić, ravnateljica šibenske Opće bolnice. Obratili su se Medicinskoj školi u Šibeniku da vide kakva je situacija s generacijom koja ubrzo završava petogodišnje školovanje. Informacija da iz školskih klupa izlazi samo 29 medicinskih sestara nije ih previše ohrabrila. S obzirom na to da je Medicinska škola u Šibeniku jedina na području Šibensko-kninske županije, u njoj se školuju, osim sa šireg šibenskog područja, i buduće sestre sa šireg područja Knina, Drniša, Oklaja i drugih mjesta i neće sve sestre nakon završetka škole ostati u Šibeniku, a neke će nastaviti školovanje.

 

 

O svemu su izvijestili osnivača ustanove, Šibensko-kninsku županiju i župana Gorana Pauka osobno.
- Organiziran je sastanak na razini Bolnica, Medicinska škola i županijski Upravni odjel za prosvjetu, znanost, kulturu i sport, na kojem smo razgovarali o mogućnosti da se već sljedeće školske godine, dakle na jesen, planira više odjeljenja za poziv medicinska sestra. Ukazali smo na naše potrebe, a odluku o tomu moraju donijeti Medicinska škola i Županija kao njezin osnivač. Bojim se da će problem biti veći nego što mislimo. Ispred nas je turistička sezona i - neovisno o tomu koliko će se od njih 29 prijaviti na biro - pitanje je hoće li ih biti dovoljno za potrebe naše bolnice, Zavoda za hitnu medicinu koji ljeti pojačava broj timova te druge zdravstvene ustanove - rekla je ravnateljica Jakelić.

Otišlo ih šestero

U svojim razmišljanjima šibenska ravnateljica ide dalje i kaže ako se i dogodi da se na jesen upiše dva odjeljenja medicinskih sestara, ostaje otvoreno pitanje što će se događati u periodu od pet godina dok ta generacija završi školovanje.
- Mi to ne znamo, osim da nam medicinskih sestara fali. U dogovoru s ravnateljicom Medicinske škole drugi tjedan ćemo glavna medicinska sestra, moja pomoćnica za sestrinstvo Snježana Jušić i ja ići u školu i maturantima prezentirati mogućnost brzog zapošljavanja u bolnici ne bi li neke od njih, koji su u možda u dvojbi, motivirali da se zaposle. Drugo, što je jako važno, naše Veleučilište u Šibeniku planira otvaranje Studija sestrinstva. To bi zadržalo one koji planiraju ići na studij sestrinstva da ostanu u Šibeniku i za godinu ili dvije nastave školovanje uz rad - rekla je Jakelić.
Inače, šibenska bolnica nije doživjela "stres" zbog odlaska medicinskih sestara i tehničara u druge države. U zadnjih nekoliko godina na rad, uglavnom u Irsku ili Njemačku, otišlo ih je tek šestero.
Za razliku od šibenske bolnice, čini se da je stanje s medicinskim sestrama u Općoj i veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" Knin, puno bolje. Zaključujemo to iz razgovora s ravnateljicom dr. Kristinom Bitunjac, koja kaže da je popunjenost radnih mjesta za medicinske sestre relativno dobra.
- Često raspisujemo natječaje za zapošljavanje sestara na određeno radno vrijeme za duža bolovanja, ali ako ćemo raspisati natječaj za stalni radni odnos moramo, kao i ostale ustanove, tražiti suglasnost Ministarstva zdravlja. Koliko će se kandidata na natječaj javiti, ovisi o tomu je li istovremeno raspisan natječaj u još nekoj medicinskoj ustanovi te o broju učenika koji su izišli iz Medicinske škole. Do sada nam se uvijek javio dovoljan broj kandidata - govori Bitunjac.

Financijski teret

Osim medicinskih sestara iz Knina kaže da se javljaju i sestre iz Šibenika, Splita, pa čak i iz Zagreba. I iz kninske bolnice nekoliko je medicinskih sestara otišlo za Irsku i Njemačku. No, taj trend odlaska u strane zemlje - reče - prestao je, ali bolnicu uvijek napuštaju medicinske sestre "putnice" u trenutku kad im se pruži prilika zaposliti se u mjestu stanovanja ili njemu bliže.
Provjerili smo i kakvo je stanje s medicinskim sestrama u timovima Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije. U Zavodu je trenutno 124 ukupno zaposlenih. Među njima je 28 liječnika, 60 medicinskih sestara i tehničara te 27 vozača. Kako stvari stoje, tamo su veći problemi sa zapošljavanjem liječnika nego sestara.

 

 

- U Zavodu uglavnom rade mladi liječnici koji s fakulteta dolaze u timove i vrlo brzo odlaze na specijalizacije u zdravstvene ustanove diljem Hrvatske. Kod nas se zadržavaju nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana. Evo, sad nam odlazi šest liječnika na specijalizaciju i bit ćemo u velikom problemu. Zamjene se teško nalaze i zbog toga je puno prekovremenih sati, ne može se koristiti godišnje odmore i sve je to organizacijski i financijski teret. Što se tiče medicinskih sestara, za sada nemamo nekih velikih problema, ali se oni slute, posebno u turističkoj sezoni, kad trebamo veći broj timova i kad je trostruko više intervencija - ističe ravnatelj Zavoda Tomislav Jukić te dodaje da je fluktuacija ljudi velika i nikad ne znaju kad će netko otići.
Sličnu priču čuli smo i od ravnatelja domova zdravlja, u kojima su također manji "problem" sestre, a veći liječnici. U kninskom Domu zdravlja je oko 60 zaposlenih i trenutno im ne fali medicinskih sestara.

Dobro pokriveni, ali...

- Prema sistematizaciji imamo 27 medicinskih sestara i uspijevamo naći zamjene, što ne znači da za jedan ili šest mjeseci nećemo imati taj problem. Ali što se tiče liječnika problemi su drastični, kao i u ostalim dijelovima Hrvatske i možemo se nadati samo gorem - rekao nam je ravnatelj dr. Petar Čagalj.
Ravnatelj Doma zdravlja Drniš dr. Milan Matić kaže da su u ovom trenutku svi timovi "pokriveni" i s medicinskim sestrama i liječnicima. U Domu je 46 zaposlenih, od toga 15 medicinskih sestara, ali se nikad ne zna kad će neka od njih ili liječnika otići.
- To je zasad, naglašavam, jer nikad se ne zna do kad će trajati. Imamo mi problem druge vrste, a to je magistar medicinske biokemije, voditelj laboratorija, kojeg nemamo već treću godinu, što nas financijski opterećuje - požalio nam se dr. Matić.


JOŠKO JURIĆ:
U rezervi ni sestara ni liječnika
Dom zdravlja Šibenik sa svojih 19 ambulanti opće obiteljske medicine i 20 stomatoloških, pokriva 80 posto Šibensko-kninske županije.
- Nekih velikih problema oko medicinskih sestara nemamo, ali nemamo ih niti u rezervi. Do prije godinu, dvije dana imali smo dvije ili tri sestre na raspolaganju koje su radile na određeno i išle na zamjene. Sad za te potrebe imamo samo jednog medicinskog tehničara, tako da i liječnike i sestre kad zatreba tražimo u zadnji tren - kaže ravnatelj Joško Jurić. Zbog toga sestre ne mogu na godišnji odmor kad one žele ili dobiju samo tjedan dana, jer ih nema tko zamijeniti. I s liječnicima je slična priča, jer godišnje tri do četiri liječnika zna otići na specijalizaciju.


SNJEŽANA JUŠIĆ
S jednog mjesta sele se na drugo...

U šibenskoj bolnici trenutno su zaposlene 332 medicinske sestre. Od tog broja 22 su na određeno vrijeme, a 45 među njima su prvostupnice sestrinstva, odnosno više medicinske sestre.
- Trenutne potrebe su za 10 do 12 medicinskih sestara na dužu zamjenu zbog porodiljnog ili dužeg bolovanja naših stalnih zaposlenica. Inače, u tijeku je natječaj za dvije medicinske sestre na neodređeno i šest na određeno vrijeme i pitanje je koliko ćemo ih dobiti. Ako kažem da su se na prošli natječaj za šest sestara na određeno javile samo dvije, koje već negdje rade, sve je jasno. Dakle, one s jednog mjesta idu na drugo, što znači da ih nema i da se generalno problem na taj način ne rješava. Nama se ne događa značajniji odlazak sestara i tehničara u strane države, ali nas napuštaju odlazeći u druge ustanove i ta se fluktuacija između ustanova nastavlja - rekla je glavna sestra Snježana Jušić.


KAKO SE SNAĆI
Ugovor o poslovnoj suradnji
Svjesni problema u kojima se nalaze, ravnatelji šibenske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu potpisali su ugovor o međusobnoj poslovnoj suradnji. U praksi to znači da liječnici i medicinske sestre iz jedne ustanove "uskaču" na posao u drugu u svojim slobodnim terminima. Naravno, taj prekovremeni rad odrađuju ako oni to žele, a plaća ga ustanova u kojoj ga odrade.
- U okolnostima kad na tržištu rada nema dovoljno medicinskog kadra, i sestara i liječnika, poslovna suradnja često spašava situaciju - rekoše ravnatelji šibenskih zdravstvenih ustanova.

17. travanj 2024 00:16