StoryEditorOCM
ŽupanijaF. Lučić kontra RH

Država bi platila, ali ne bi priznala, a jedini preživjeli vatrogasac iz  kornatske tragedije inzistira i na moralnoj zadovoljštini?

16. ožujka 2019. - 10:02

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije, nakon više od 11 godina mučne pravosudne bitke, u kojoj se često osjećao ponižen i zaboravljen, napokon je dočekao trenutak da se pitanjem njegove odštete bavi najviše tijelo izvršne vlasti.
Država mu je, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Vlade, spremna isplatiti gotovo 5,5 milijuna kuna odštete, te mjesečnu rentu od šest tisuća kuna za tuđu pomoć i njegu, vitamine i prehranu. Vlada je, naime, prihvatila izvješće DORH-a oko nagodbe s Lučićem, uz napomenu da to po automatizmu ne znači i priznanje krivnje za kornatsku tragediju. Da država nema dvojbi oko isplate pravične odštete, ali da nije spremna preuzeti odgovornost za tragičnu akciju na Kornatu, potvrdio je i premijer Andrej Plenković, istaknuvši da je vrijeme da se to pitanje konačno riješi nakon 12 godina.

Napustili sastanak

No, slaže li se s detaljima nagodbe druga strana – Frane Lučić i njegov pravni zastupnik, zagrebački odvjetnik Šime Savić? Na to pitanje jučer nismo uspjeli doznati odgovor. Ono, dakle, ostaje otvoreno.
Nagađanja, pa i najave iz vrha upravnih resora i izvršne vlasti kako bi se nagodbom konačno mogla privesti kraju apsurdno duga i preskupa Franina bitka s krajnje neosjetljivim sustavom rezultirala su pokušajem prve nagodbe. Sastanak iza zatvorenih vrata 8. ožujka ove godine, u sjedištu DORH-a, Lučić i njegov punomoćnik napustili su nakon otprilike sat vremena. Detalji nisu službeno priopćeni javnosti iako se u pravosudnim krugovima spekuliralo da kornatski heroj nije spreman pristati samo na financijsku, već da traži i moralnu zadovoljštinu. Točnije – priznanje odgovornosti za rutinsku vatrogasnu akciju u kojoj je poginulo 12 njegovih kolega, a on sam je čudom preživio.
Da su se oko toga "lomila koplja" indirektno se dalo zaključiti i nakon jučerašnje sjednice Vlade, na kojoj su i DORH, ali i premijer Plenković, naglasili da država nije spremna priznati odgovornost za kornatsku tragediju. U protivnom se ta tema ne bi ni potencirala. Frane Lučić u nagodbi mora dati izjavu da su riješeni svi njegovi zahtjevi iz parnice pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu, kao i da se sklapanje nagodbe i isplate ne može smatrati priznanjem odgovornosti države za štetni događaj i štete koju je pretrpio tužitelj. "Također bi se obvezao povući tužbu pred Općinskim sudom u Šibeniku", zaključuje se u obrazloženju odluke Vlade.
Lopticu je, dakle, država prebacila u Lučićev "tabor". Tišnjanski vatrogasac dočekao je tako trenutak u kojem se čeka njegov odgovor. Jer, za nagodbu, baš kao i ljubav, potrebno je – dvoje.


ZBRAJANJE ŠTETE
Sva Lučićeva potraživanja

Frane Lučić, podsjetimo, nepravomoćnom presudom dobio je pet milijuna kuna odštete, ali se DORH žalio. Jedini preživjeli vatrogasac iz Tisnog podigao je 15. rujna 2009. tužbu protiv države i Grada Šibenika pred Općinskim radnim sudom u Zagrebu radi naknade štete s osnova stradavanja u požaru na Kornatima 30. kolovoza 2007. Potraživao je naknadu na ime neimovinske štete u iznosu od 3,9 milijuna kuna, imovinsku štetu na ime troškova tuđe pomoći i njege u iznosu od 13.320 kuna, imovinsku štetu za poboljšanu hranu, vitaminske preparate i kreme za kožu u iznosu od 1500 kuna mjesečno, iznos od gotovo 300.000 kuna na ime izgubljene zarade, kao i mjesečnu rentu u iznosu od 4056,64 kuna mjesečno. Ujedno, potraživao je iznos od 1000 kuna na ime plaćenih dodatnih troškova liječenja, iznos od 5000 kuna na ime troškova posjeta u bolnicu njegovih roditelja, te iznos od 15.000 kuna radi činjenice da nije mogao pripremati i pristupiti ispitima na fakultetu od jesenskog roka 2007., kao niti u 2008.
G.P.

25. travanj 2024 02:22