StoryEditorOCM
ŽupanijaVremenska prognoza

Danas još u kratkim rukavima, od sutra zahladnjenje i prva marčana bura u utorak

Piše Šibenski.hr
10. ožujka 2019. - 09:23

Pretežno sunčano jutros je na šibenskom području. Izmjereno je 9 stupnjeva Celzijevih, a danas se očekuje temperatura zraka do 17 stupnjeva i djelomično sunčano vrijeme do krja dana.

Tlak zraka je povišen i iznosi 1022 hPa, dok je vlaga jutros 70 posto.

Kratki rukavi mnogima će dobro doći još ove nedjelje nedjelju, a od ponedjeljka je bolje imati topliju odjeću, uobičajenu za ovo doba godine.

Nakon većinom suhe i djelomice sunčane subote, od ponedjeljka do četvrtka  povremeno će padati kiša, mnogima dobro došla, posebice poljoprivrednicima, javlja HRT. No, valja upozoriti i na mjestimice obilnije pljuskove i grmljavine, pa i na mogućnost lokalnog nevremena. Premda se već danima najavljuje, ni snijeg ne bi smio biti iznenađenje! Sigurno će ga barem malo pasti u gorju, osobito Gorskoga kotara, Like i unutrašnjosti Dalmacije, a ponegdje je moguć i u nizinama... 

Nakon često umjerenog, gdjegod i jakog jugozapadnjaka, na udare i olujnog, a na Jadranu većinom juga - od ponedjeljka će prevladavati povremeno podjednako jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura - u narodu poznata kao prva "marčana"!

Dakle, ove nedjelje bit će u najvećem dijelu zemlje djelomice sunčano, vjetrovito i toplo

Na istoku Hrvatske u nedjelju još malo toplije nego u subotu, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C, no dojam djelomice sunčanog i razmjeno toplog vremena nekima će kvariti umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak.

Vjetrovito će biti i u središnjoj Hrvatskoj, posebice u gorju, a uz promjenljivu naoblaku bit će i dugih sunčanih razdoblja s kojima će temperatura od jutarnjih 6 do 9 °C poslijepodnevne doći na oko 18 °C.

Uz umjeren i jak, na udare i olujan jugozapadnjak vjetrovito će biti i u gorju, gdje će se oblaci tijekom dana sve više skupljati te ponegdje do večeri može pasti i malo kiše. Malo kiše može biti i na širem riječkom području, no drugdje na sjevernom Jadranu barem djelomice sunčano. Poslijepodnevna temperatura zraka između 14 i 17 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, pri čemu će se oblaci prema večeri početi gomilati. Slabo i umjereno jugo jačat će prema večeri pa će i more biti sve valovitije, a najviša dnevna temperatura zraka bit od 16 do 18 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, u početku uz slabo i umjereno jugo, do večeri i jako, pa će potkraj dana more biti umjereno, na otvorenom i jače valovito."

Promjena vremena stiže u ponedjeljak, uz kišu i znantan pad temperature. U kopnenom dijelu Hrvatske u ponedjeljak jače naoblačenje s kišom, a uz znatan pad temperature u gorju poslijepodne i sa snijegom.

Na Jadranu u ponedjeljak kiša, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, lokalno moguće i izraženijima. Jugo će prema večeri okretati na jaku i olujnu buru i tramontanu s kojim će se razvedravati. Utorak će obilježiti prava "marčana" bura koja će do srijede vrlo vjerojatno sasvim oslabjeti. U srijedu ponovno jugo, potkraj dana i novo naoblačenje, pa će i druga polovina tjedna biti promjenljiva, ali prema vikendu i toplija, navodi HRT.

 

16. travanj 2024 14:46