Primošten Čudo: Općina pred sezonu drastično snizila cijenu zakupa zatvorenih štekata

 Primošten

Općina Primošten pred nadolazeću turističku sezonu značajno je smanjila cijene zatvorenih štekata. Do sada je maksimalna cijena za zatvoreni prostor na javnoj površini iznosila 133 kune po metru četvornom, a po novome ugostitelji će metar četvorni plaćati 40 kuna.

- Male podzuzetnike u ugostiteljtvu guši visoki PDV i svekolika poskupljenja, posebice energenata. Morali smo nešto napaviti da njihovo poslovanje bude održivo, posebice ako se ima u vidu da sezona traje tek četri-pet mjeseci. Namjeravamo smanjiti i visinu komunalne naknade. Koliko će iznositi smanjenje zanat ćemo nakon detaljnih izračuna i analiza.  Općine i gradovi moraju štiti svoje građene i poduzetnike od nezasitne, nesposobne i nučinkovite  državne administracije.-kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

U Primoštenu komunalna nakanda mjesečno, po metru četvornom, u prvoj zoni plaća se  0,55 kuna, a u drugoj zoni 0,46 kuna. Na stambeni prostor, stambeni i poslovni prostor koji koriste neprofitne udruge građana i garažni prostor kojeficijent obračuna je 1. Međutim za pošte i telekomunikacije, marine, kockarnice i kladionice, agenicije za poslovanje nekretninama visina koeficijent je 10 što znači da je visina komunalne naknade za te djelatnosti veće deset puta od one za stambeni prostor.

Primoštenski načelnik smatra da ima prostora za smanjenje premda je komunalna naknada izvoran i bitan prihod jedinica lokalne samourave. Novac prikupljen od komunalne naknade namjenjen za gradnju i održavanje komunalne infrastrukture, a višak prihoda može se na temelju oduke Općinskog vijeća koristiti za gradnju i održavanje predškolskog, školskog, zdravstvenog i socijalnog sadržaja, te za javne građevine sportske i kulturne nemjene.

-Na čitavom području općine imamo izgrađenu infrastrukturu: vodu, struju, javnu rasvejetu, ceste... Izgradili smo zgradu općine, vrtić, knjižnicu, dom zdravlja, vatrogasni dom, uredili smo obalni prostor, gradi se dom za stare... Proračun je stabilan i stoga moramo olakšati život naših građana.-zaključuje načenik Petrina.

Naslovnica Županija

Najčitanije

Pobuna u zaleđu Skradina Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!

Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!
Tridesetak mještana Gračaca i Sonkovića, sela nadomak Skradina, okupili su se kod nogometnog igrališta nekadašnj...
Evo što su dobili umjesto stadiona; Mještani Gračaca i Sonkovića ostali su zaprepašteni odlukom o sakupljanju smeća u blizini njihovih kuća i polja: recikliranje da, reciklažno dvorište u selu NE!