StoryEditorOCM
ŽupanijaAkcija Crvenog križa

Stigli kamioni s hranom i higijenskim potrepštinama: danas kreće podjela 10.000 paketa najsiromašnijim žiteljima Šibensko-kninske županije

8. veljače 2019. - 13:52

Šibenski Crveni križ danas kreće s velikom podjelom paketa pomoći najugroženijim žiteljima Šibensko-kninske županije. Riječ je o projektu za koji je Crveni križ dobio 2,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Njegov je cilj suzbijanje siromaštva podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći.

U šibenskom Crvenom križu evidentirano je otprilike 900 korisnika, kojima bi od danas sve do 20. rujna, kada završava projekt, trebalo biti podijeljeno čak deset tisuća paketa!

- Prije nekoliko dana stigli su nam kamioni uz "tonu" paketa hrane i higijenskih potrepština. Mi ćemo ih dijeliti osobama s prebivalištem u Šibeniku, Skradinu, Bilicama, Pirovcu, Primoštenu, Rogoznici, Murteru, Tisnom i Tribunju. Paketi pomoći predviđeni su za otprilike tisuću korisnika. Pretpostavljamo da će zahtjev podnijeti i više ljudi nego što je evidentirano, s obzirom da nisu svi prijavljeni u sustavu Centra za socijalnu skrb. Onima koji ispunjavaju kriterije svaki mjesec ćemo dijeliti po jedan paket hrane, a svaka dva mjeseca će dobiti higijenski paket. Osim toga, imat ćemo i školske pakete. No, njih planiramo distribuirati na početku iduće školske godine - najavljuje voditeljica projekta Višnja Erceg.

Paketi s hranom i higijenskim potrepštinama dijelit će se na temelju pet kriterija, a korisnici pomoći moraju imati i potvrdu da zadovoljavaju te kriterije (rješenje Centra za socijalnu skrb o statusu, odrezak mirovine ili potvrdu o plaći, op.a.).

Riža, paštete, šećer...

- Projektom je određeno da ćemo pakete dijeliti samcima i kućanstvima primateljima zajamčene minimalne naknade. Osobama starijima od 65 godina u samačkom ili dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjem do 1500 kuna za samce, odnosno do 2000 kuna za dvočlano kućanstvo. Samohranim roditeljima s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće (3276 kuna) u 2017. godini. Obiteljima s troje i više djece koje imaju mjesečna primanja niža od iznosa prosječne mjesečne neto plaće za kolovoz 2017. I samcima ili obiteljima s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od četiri mjeseca - nabrojila je Tonka Mikulandra, ravnateljica Crvenog križa.

Korisnici pomoći koji ispunjavaju kriterije pakete će preuzimati u prostorijama Crvenog križa u Šibeniku. Starim i nemoćnim korisnicima djelatnici Crvenog križa pakete će raznositi na kućnu adresu.

Vrijednost paketa hrane iznosi 161 kunu, a sadrži rižu, paštete, ulje, puru, brašno, šećer... Higijenski paket košta 56 kuna, a s njim će korisnici dobiti sredstva za pranje rublja, posuđa i za osobnu higijenu.

U šibenskom su Crvenom križu kao dio projekta osmislili i Socijalnu kuharicu s deset recepata.
- Kreirali smo je u suradnji s nutricionisticom Martinom Jajaš Višković s ciljem da se uz pomoć osnovnih namirnica iz paketa skuhaju jeftini, a zdravi i ukusni obroci - kaže Višnja Erceg.

U šibenskom Crvenom križu jedva čekaju početi dijeliti pakete.
- Radi se o sveobuhvatnom projektu oko kojega je bilo puno posla, a zato smo i dobili značajna europska sredstva. Vjerujemo da će nam paketi itekako pomoći da suzbijemo siromaštvo na području naše županije - ističu u Crvenom križu.

19. travanj 2024 03:01