StoryEditorOCM
ŽupanijaDRŽAVNE POTPORE

Malo ribara zna za ovu mogućnost: javite se Ministarstvu poljoprivrede zbog štete od dupina

Piše Mande Turčinov Ježina
26. siječnja 2019. - 13:52

Većina profesionalnih ribara i ne zna na kakve državne potpore ima pravo samo ako za njih pravovremeno pošalju prijavu.

Budući da su upravo u tijeku prijave za državne potpore male vrijednosti, i bit će otvorene do 1. ožujka, te prijave za kompenzaciju šteta od dupina, koje će trajati do 1. travnja, lokalna akcijska grupa u ribarstvu "Galeb", u suradnji sa Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede, organizirala je u Jezerima na Murteru savjetovanje sa zainteresiranim ribarima.

Nitko od okupljenih 40-ak ribara i uzgajivača školjaka nije znao za tu mogućnost, a kako ispuniti i predati zahtjeve za potporu te tko uopće ima pravo na nju, nazočne je informirala Valentina Andrić, načelnica Odjela za ribarstvo Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede.

Dakle, na potpore male vrijednosti pravo imaju svi profesionalni ribari koji posluju uredno i nisu dužni državi te nisu počinili kazneno djelo, ako su u prethodnoj godini ostvarili minimalno 40 ribolovnih dana.

Na istu potporu, koja podrazumijeva nenamjenska sredstva za potrebe svakog pojedinog ribara, imaju pravo i uzgajivači školjaka.

Na potporu kojom se kompenzira šteta nastala od dupina imaju pravo svi ribari koji koriste jednostruke i trostruke mreže stajaćice, a u godini koja prethodi godini u kojoj se traži potpora ostvarili su 60 ribolovnih dana.

Podsjećamo da se prijave Upravi ribarstva Ministarstva poljoprivrede mogu podnositi do 1. ožujka, odnosno 1. travnja 2019. godine.

24. travanj 2024 14:28