StoryEditorOCM
ŽupanijaVodice

Nema novog udara po džepu privatnih iznajmljivača: na Prviću paušal pada na 200, a u zaleđu iznosi 150 kuna

Piše Ante Talijaš
25. siječnja 2019. - 14:21

Iznajmljivači turističkih kapaciteta s područja grada Vodica mogu odahnuti, jer definitivno neće doći do povećanja paušalnog poreza koji oni godišnje plaćaju po krevetu.

Naime, prema prijedlogu odluke o visini paušalnog poreza, koja će biti usvojena na sjednici Gradskog vijeća Vodica najavljenoj za ponedjeljak, iznajmljivači iz Vodica i naselja Srime plaćat će za ovu godinu paušal u iznosu od 300 kuna, kao i zadnjih 14 godina. Štoviše, odlukom koju će donijeti Gradsko vijeće, iznajmljivačima na otoku Prviću, u Šepurini i Luci paušal se s dosadašnjih 300 smanjuje na 200 kuna. U zaleđu, u mjestima Čista Velika, Čista Mala, Gaćeleze i Grabovci, turistički paušal prepolovljen je na 150 kuna.

 

 

Podsjetimo da je novim Zakonom o porezu na dohodak lokalnim vlastima prepušteno utvrđivanje iznosa paušalnog poreza po krevetu koji plaćaju iznajmljivači turističko-smještajnih kapaciteta. Još od 2005. godine ovaj porez bio je jednak za sve u Hrvatskoj i iznosio je 300 kuna po jednoj smještajnoj jedinici (krevetu) na godišnjoj razini. Novim zakonom, jedinice lokalne samouprave dužne su do kraja siječnja ove godine utvrditi novi iznos paušala, a koji, precizirano je zakonom, može biti u rasponu od najmanjeg iznosa od 150 kuna do maksimalnog iznosa od 1500 kuna. Na područjima gradova i općina koje ne donesu odluku o visini paušala iznajmljivači će automatizmom u ovoj godini plaćati prosječni paušal od 750 kuna po smještajnoj jedinici.

Mnogi žive od iznajmljivanja

– Mnogo je naših građana i njihovih obitelji koji žive samo od turističke djelatnosti. Ova je gradska vlast senzibilna prema toj činjenici i zbog toga smo odlučili zadržati dosadašnji iznos paušala od 300 kuna. Prvić kao otok specifična je sredina i tamošnji turistički iznajmljivači imaju dodatne troškove, pa im želimo pomoći smanjivanjem paušala na 200 kuna. Zadnjih godina u mjestima našeg zaleđa sve više ljudi gradi objekte s kapacitetima za ruralni turizam. Našom odlukom da za njih paušal iznosi 150 kuna namjera nam je da potičemo tamošnji turistički razvoj – kazala je gradonačelnica Vodica dr. Nelka Tomić.

Na području Vodica u privatnom smještaju registrirano je 2800 iznajmljivača soba i apartmana s ukupno 16.000 kreveta. S paušalom od 300 kuna po krevetu, na osnovi ovog poreza i prireza od šest posto godišnje se ubere oko pet milijuna kuna. Od tog iznosa u proračun Grada Vodica slije se oko tri milijuna kuna, a ostatak u državni proračun.

25. travanj 2024 12:12